Καρολίνα Δωρίτη

Η ΠΙΟ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ LIGHT ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

Αν η κλασική συνταγή είναι «too much» για τη διατροφή σου, δοκίμασε μια light καρμπονάρα, με μπέικον γαλοπούλας, κολοκύθι και αρακά.

Είναι ένα αγαπημένο πιάτο, που πολλοί αποφεύγουν λόγω διατροφής. Σε αυτή τη συνταγή για light καρμπονάρα, αντικαθιστούμε τα συμβατικά ζυμαρικά με ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως φυτικές ίνες. Έχουν ελάχιστα λιπαρά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ μας δίνουν σταθερή ενέργεια, αλλά και ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού.

Την πανσέτα, που χρησιμοποιείται στην αυθεντική συνταγή της καρμπονάρας, την αντικαθιστούμε με μπέικον γαλοπούλας, το οποίο είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Κατά τα άλλα, ως προς τον τρόπο παρασκευής ακολουθούμε την ιταλική συνταγή αυτής της ταπεινής σάλτσας. Φυσικά, δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αφού γίνεται απλά με κρόκους, λίγο τριμμένο τυρί και το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά.

Τα κολοκυθάκια και ο αρακάς προσφέρουν γεύση, διατηρώντας την καρμπονάρα light!

Συνταγή για light καρμπονάρα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

light καρμπονάρα με γαλοπούλα και αρακά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 250 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης
  • 4 φέτες μπέικον γαλοπούλας, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε μπαστουνάκια του 1 εκ.
  • 4 κ.σ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
  • 2 κ.σ. Pecorino Romano, τριμμένο ή παρμεζάνα
  • 3 κρόκοι αβγού
  • 2 κ.σ. + 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • λίγη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και φυλάμε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν.

Προσοχή: Το να κρατήσουμε το νερό είναι σημαντικό για να μπορέσουμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε τη σάλτσα με τους κρόκους!

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.γ. ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τον αρακά, ανακατεύοντας για περίπου ένα λεπτό.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους με 2 κ.σ. τριμμένο πεκορίνο, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιούσαμε πριν, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα βρασμένα ζυμαρικά.

Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους και ½ κούπα νερό από τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό σιγά-σιγά, μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης, ελαφριά σάλτσα.

Προσθέτουμε το μπέικον γαλοπούλας με τα κολοκυθάκια και τον αρακά και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.