Καρολίνα Δωρίτη

Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ

Αν ψάχνεις για πρωτότυπες καθημερινές συνταγές χωρίς κρέας, που δεν απαιτούν πολύ χρόνο και κόπο, η ντοματόσουπα με σπανάκι και τορτελίνια θα σε ενθουσιάσει!

Εύκολη και λαχταριστή ντοματόσουπα με φρέσκες ντομάτες και σπανάκι, μέσα στην οποία προσθέτουμε τορτελίνια γεμισμένα με ρικότα και σπανάκι. Γίνεται σε ένα σκεύος, χωρίς να χρειάζεται να λερώσουμε πολύ την κουζίνα, και το αποτέλεσμα είναι νόστιμο και χορταστικό.

Αυτή η ντοματόσουπα ιδανικά θέλει φρέσκα ζυμαρικά, τα οποία βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Επειδή η σούπα είναι απλή, κρεμώδης και άκρως ντοματένια, ταιριάζει εύκολα με διάφορα ζυμαρικά.

Αν δεν βρούμε τορτελίνια με σπανάκι και ρικότα, μπορούμε να βάλουμε τορτελίνια με τυριά ή και να αντικαταστήσουμε τα τορτελίνια με ραβιόλια.

τορτελίνια
Καρολίνα Δωρίτη

Επίσης, μπορούμε να βάλουμε ένα απλό ζυμαρικό σε μικρό μέγεθος, όπως κριθαράκι ή χυλοπιτάκι, ειδικά αν πρόκειτια να τη σερβίρουμε σε παιδιά.

Η βάση της ντοματόσουπας μπορεί να γίνει και σκέτη, χωρίς να προσθέσουμε στη συνέχεια κάποιο ζυμαρικό. Αν π.χ. αποφεύγουμε τη γλουτένη μπορούμε να βάλουμε ρύζι, ενώ μπορούμε και να τη σερβίρουμε προσθέτοντας μόνο λίγα κρουτόν.

Συνταγή για ντοματόσουπα με σπανάκι και τορτελίνια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Vegetarian

ντοματόσουπα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. ξερή μαντζουράνα
  • 420 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (περίπου 3 μεγάλες ντομάτες)
  • 300 ml πασάτα ντομάτας
  • 700 ml ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 60 γρ. σπανάκι
  • 2 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 250 γρ. φρέσκα τορτελίνια με σπανάκι και ρικότα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Βουτάμε τις ντομάτες για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και τις κόβουμε αφαιρώντας τα περισσότερα σπόρια. Τις  μεταφέρουμε σε μπολ με όλα τους τα ζουμιά.

Τοποθετούμε μία σχετικά μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας απαλά για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε μέσα τις φρέσκιες ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και στη συνέχεια προσθέτουμε πρώτα την πασάτα ντομάτας και έπειτα από ένα λεπτό τον ζεστό ζωμό.

Προσθέτουμε τη μαντζουράνα, αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και λιώνουμε με μπίμερ, μέχρι η ντοματόσουπα να γίνει λεία. Επιστρέφουμε την ντοματόσουπα στη φωτιά και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει και πάλι προσθέτουμε μέσα το σπανάκι και τα τορτελίνια (τα τορτελίνια που χρησιμοποίησα θέλουν μόνο 1 λεπτό μαγείρεμα, οπότε προσέχουμε τι αναγράφει το πακέτο. Προσοχή μην τα παραβράσουμε).

ντοματόσουπα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ντοματόσοουπα
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον μαύρο πιπέρι ή τριμμένη παρμεζάνα.