Γαβριήλ Νικολαΐδης

Η ΠΡΩΤΗ ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ: ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΨΗΤΗ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ, ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ ZERO WASTE

Μια βελουτέ σούπα με χαρακτήρα, όπου η γλυκοπατάτα και το καρότο ψήνονται για βαθύτερη γεύση, με καπνιστή πάπρικα και τραγανά κρουτόν που αξιοποιούν το μπαγιάτικο ψωμί.

Η πρώτη βελουτέ σούπα του φθινοπώρου είναι για μένα μια μικρή τελετουργία· ένα σημάδι ότι υποδεχόμαστε τις δροσερές μέρες με γεύσεις που ζεσταίνουν την ψυχή. Αυτή η σούπα δεν είναι μόνο βάλσαμο για το στομάχι, αλλά και διατροφικός θησαυρός: η γλυκοπατάτα και το καρότο είναι πλούσια σε β-καροτένιο και φυτικές ίνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή το γάλα χαρίζει κρεμώδη υφή χωρίς περιττά λιπαρά.

Το πιο όμορφο, όμως, είναι ότι κάθε κουταλιά με γεμίζει με τη χαρά της απλότητας και της θαλπωρής που μόνο μια σπιτική σούπα μπορεί να προσφέρει.

Μια λογική απορία που μπορεί να σου δημιουργηθεί είναι γιατί θέλω να ψήνω τα λαχανικά αντί να τα βράζω. Θα εξηγήσω αμέσως: Η διαδικασία του φούρνου φαντάζει περιττή, αλλά δίνει στη σούπα όλη τη γεύση του ψητού, την ουμάμι αίσθηση της ελαφρώς ξεροκαμένης γλυκοπατάτας που είναι σκέτη μαγεία.

Tip: Μην πετάς ποτέ ψωμί! Ακολούθησε την παρακάτω συνταγή για να έχεις πάντα κρουτόν στο ψυγείο.

Συνταγή για σούπα βελουτέ με ψητή γλυκοπατάτα, καρότο και κρουτόν zero waste

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά

βελουτέ σούπα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 600 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 400 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 700 ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή γάλα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (και έξτρα για σερβίρισμα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα κρουτόν:

  • 200 γρ. ψωμί προζυμένιο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο­
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ηλιόσποροι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τις γλυκοπατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν ελαφρά.

Μεταφέρουμε τα ψημένα λαχανικά σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου (ή γάλα) και το μπούκοβο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να γίνει βελουτέ. Για να πετύχουμε την ιδανική σύσταση στη σούπα, μπορούμε να σιγοβράσουμε (για να εξατμιστεί υγρό και να έχουμε πιο δεμένο αποτέλεσμα) ή να προσθέσουμε λίγο έξτρα φυτικό ρόφημα ή γάλα.

Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.

Για τα κρουτόν:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ανακατεύουμε τους κύβους ψωμιού με το ελαιόλαδο, το αλάτι και την πάπρικα.

Απλώνουμε σε ταψί και ψήνουμε 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Για το σερβίρισμα:

Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα.

Προσθέτουμε σε κάθε πιάτο 1 κ.σ. γιαούρτι στο κέντρο.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σκορπίζουμε από πάνω τα κρουτόν, ηλιόσπορο και λίγο μπούκοβο.