Γαβριήλ Νικολαΐδης

Η ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΠΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η πατατοσαλάτα με τόνο και λιαστές ντομάτες είναι ιδανική επιλογή για τις μέρες με πολλή ζέστη, όταν θέλεις κάτι εύκολο, χορταστικό και γεμάτο γεύση.

Όταν θέλω κάτι δροσερό, νόστιμο και ταυτόχρονα χορταστικό, αυτή η πατατοσαλάτα με τόνο είναι η πρώτη μου σκέψη. Συνδυάζει την απλότητα της βραστής πατάτας με τη γεμάτη γεύση του τόνου, τις γλυκές λιαστές ντομάτες, τις ελιές και το φρέσκο άρωμα του άνηθου. Το σημαντικό είναι να διαλέγεις πάντα τόνο καλής ποιότητας, κατά προτίμηση ελληνικό, για να έχει ωραία γεύση και βέβαια καλή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Αυτή η πατατοσαλάτα είναι υπέροχη φρέσκια, αλλά ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα – γι’ αυτό την ετοιμάζω συχνά για ταπεράκι στη δουλειά. Δεν βαραίνει, δίνει ενέργεια και συνδυάζει τέλεια γεύση και θρεπτική αξία. Μπορώ να την εμπλουτίσω με λίγη κάπαρη ή μουστάρδα, αλλά συνήθως μένω στη βασική εκδοχή, που μου θυμίζει Αιγαίο και βουτιές.

Συνταγή για πατατοσαλάτα με τόνο και λιαστές ντομάτες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά

Η τέλεια πατατοσαλάτα για το ταπεράκι του καύσωνα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 400 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μπουκιές
  • 160 γρ. τόνος σε νερό ή ελαιόλαδο, στραγγισμένος (1 κονσέρβα)
  • 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, κομμένες σε λωρίδες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτά κυβάκια
  • 12 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φετάκια
  • 3 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι λευκό ή από κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατούν το σχήμα τους. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Μεταφέρουμε τις βρασμένες πατάτες σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον τόνο, τις λιαστές ντομάτες, το κρεμμύδι, τις ελιές και τον άνηθο.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με αυτό το ντρέσινγκ τη σαλάτα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα δροσερή ή τη φυλάμε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.