Καρολίνα Δωρίτη

ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΑ

Για ένα κέικ που θα ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό χωρίς πολλές ενοχές, χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης και περιορίστε τις γλυκαντικές ουσίες, αξιοποιώντας τη φυσική γλύκα φρούτων, όπως η μπανάνα.

Η φιλοσοφία μου είναι να μην νιώθεις ποτέ ότι στερείσαι φαγητά που αγαπάς. Το μυστικό των αρχαίων κρύβει μεγάλες αλήθειες: «Μέτρον άριστον»! Μπορεί τα πολλά γλυκά να μην μας κάνουν καλό και να μην πρέπει να καταναλώνουμε συχνά, όμως ορισμένες φορές κάνουν καλό στη διάθεσή μας – κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό για τη γενική μας υγεία. Τα κέικ τα αγαπούν όλοι και πλέον μπορούμε να τα κάνουμε πολύ πιο υγιεινά.

Μπορούμε για να τα γλυκάνουμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα, βάζοντας έτσι λιγότερη ζάχαρη. Προσωπικά προτιμώ πάντα την καστανή ζάχαρη ή την ακατέργαστη.

Έχουμε επίσης πολλές επιλογές σε άλευρα, ανάλογα με τα γούστα και τις διατροφικές μας ανάγκες. Όσοι προσέχουμε την υγεία και τη διατροφή μας προτιμούμε γενικά το ψωμί ολικής άλεσης, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε το ίδιο και με τα γλυκά μας; Αντικαθιστούμε με αυτό το άσπρο, συμβατικό αλεύρι, που πολλές φορές είναι τόσο επεξεργασμένο, ώστε απλά μας φουσκώνει.

Συνταγή για κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και μπανάνα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegetarian

κέικ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, συν λίγο επιπλέον για βουτύρωμα της φόρμας
  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 180 γρ. μπανάνα ώριμη, καθαρισμένη
  • 1 κ.σ. μέλι ρευστό (αν έχει ζαχαρώσει, πρέπει να το ζεστάνουμε σε μπεν-μαρί πριν το χρησιμοποιήσουμε)
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 225 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ περίπου 25 x 12 cm.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι γίνει το μείγμα πηχτό και κρεμώδες. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Χτυπάμε στο μούλτι την μπανάνα με τη μία κουταλιά της σούπας μέλι και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μείγμα του κέικ. Προσθέτουμε μέσα την κανέλα και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο.

Αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να βάλουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι και να βγει στεγνό.