Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΑΝΕ ΤΙΣ ΩΡΙΜΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΠΙΤΙΚΗ ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Έχεις μπανάνες που παραωρίμασαν και δεν θες να τις πετάξεις; Φτιάξε εύκολα τη δική σου γκρανόλα, χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης.

Αν διαβάσεις τα συστατικά στις συσκευασίες γκρανόλα του εμπορίου, στην καλύτερη περίπτωση θα προβληματιστείς, στη χειρότερη θα τις αποφεύγεις διά παντός. Αν πάλι αποφασίσεις να φτιάξεις σπιτική γκρανόλα, θέλει προσοχή γιατί αρκετές από τις συνταγές που κυκλοφορούν είναι πολύ πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά.

Στη συνταγή αυτή φτιάχνουμε γκρανόλα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αξιοποιώντας τις ώριμες μπανάνες σαν φυσικό γλυκαντικό. Οι ώριμες μπανάνες (που διαφέρουν σε διατροφική αξία από τις άγουρες) προσφέρονται φυσικά για να φτιάξεις banana bread ή ακόμη και κέικ, είτε με σοκολάτα είτε νηστίσιμο. Γιατί όμως να μην δοκιμάσεις και τη δική σου υγιεινή γκρανόλα, με βρόμη, σουσάμι και ξηρούς καρπούς;

Tip: Στις έξτρα προσθήκες, μπορείς να βάλεις ό,τι έχεις στο ντουλάπι σου από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ως προς τα αποξηραμένα φρούτα, προτίμησε εκείνα που έχουν μόνο φυσικά σάκχαρα και όχι επιπλέον ζάχαρη.

Συνταγή για γκρανόλα με μπανάνα και σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη

  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Μερίδες: 20
  • Vegan

γκρανόλα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 3 ώριμες μπανάνες
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.τ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. καρύδι, χοντροκομμένο
  • 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης, χοντροκομμένο
  • 100 γρ. σουσάμι
  • 400 γρ. βρόμη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.τ.σ. κακάο

Extra προσθήκες

  • 200 γρ. αποξηραμένα φρούτα (τζίντζερ, χουρμάδες, βερίκοκο ή ό,τι άλλο θέλουμε)
  • 100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μπλέντερ τις μπανάνες, το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε το μείγμα για τη γκρανόλα σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.

Ψήνουμε για 15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Ψήνουμε ξανά για ακόμα 15 λεπτά.

Βγάζουμε την γκρανόλα από τον φούρνο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτουμε τα extra υλικά και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τη γκρανόλα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και διατηρούμε σε ξηρό μέρος για διάστημα έως και ένα μήνα.