iStock

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ

Απόλαυσε κορεάτικο μπάρμπεκιου στο σπίτι, με ιδέες, συμβουλές και γεύσεις που μεταφέρουν στο τραπέζι την κουλτούρα της παρέας και της κοινής απόλαυσης.

Στην Κορέα, το μπάρμπεκιου δεν είναι απλώς ένα γεύμα· είναι τρόπος ζωής, μια διαδικασία βαθιά συνδεδεμένη με την ιστορία, την παράδοση και τις κοινωνικές συνήθειες του τόπου.

Το κορεάτικο μπάρμπεκιου ή gogi-gui, όπως ονομάζεται επίσημα, έχει τεράστια κοινωνική σημασία για τους Κορεάτες. Συνδέεται στην κουλτούρα τους με την έννοια του «jeong», δηλαδή της βαθιάς ανθρώπινης σύνδεσης που δημιουργείται μέσα από τη φροντίδα και το μοίρασμα. Είναι μια κοινή τελετουργία, μια εμπειρία γεύσης και επικοινωνίας, όπου όλοι μαγειρεύουν, μοιράζονται και τρώνε μαζί.

Γίνεται επί τόπου, γύρω από ένα ειδικό τραπέζι. Το ειδικό αυτό τραπέζι έχει ενσωματωμένο γκριλ όπου καθένας ψήνει λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος και μοιράζεται ρύζι και διάφορα συνοδευτικά –τα ονομαζόμενα banchan– που περιλαμβάνουν διάφορα τουρσιά όπως kimchi, πικάντικες σάλτσες, ομελέτες, σοταρισμένα λαχανικά κ.ά.

Κορεάτικο μπάρμπεκιου
iStock

Το ψημένο κρέας τυλίγεται σε φύλλα μαρουλιού μαζί με ρύζι, kimchi, φρέσκα μυρωδικά, πίκλες και πικάντικες σάλτσες που επιλέγει καθένας. Η κάθε μπουκιά γίνεται μια μικρή, χορταστική σύνθεση γεύσεων και υφών, σκέτη απόλαυση!

Το κρέας που συνήθως χρησιμοποιείται στο κορεάτικο μπάρμπεκιου είναι μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Bulgogi: μαριναρισμένο μοσχάρι σε γλυκιά σάλτσα σόγιας.
  • Samgyeopsal: χοντροκομμένη χοιρινή πανσέτα σκέτη, χωρίς μαρινάδες.
  • Galbi: μοσχαρίσια ή χοιρινά παϊδάκια μαριναρισμένα σε γλυκοπικάντικη σάλτσα.

Κορεάτικο μπάρμπεκιου στο σπίτι: Πώς να ζήσεις την εμπειρία εύκολα και αυθεντικά
iStock

Τα τελευταία χρόνια, ανοίγουν συνεχώς νέα κορεάτικα εστιατόρια στην Αθήνα. Ορισμένα από αυτά, όπως το Seoul House στο Π. Φάληρο (δείτε σχετικό βίντεο από την εκπομπή Γειτονιές στο πιάτο), ειδικεύονται στο παραδοσιακό κορεάτικο μπάρμπεκιου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία. Υπάρχουν όμως τρόποι να το απολαύσουμε και στο σπίτι, με απλά μέσα και λίγη προετοιμασία.

Πώς θα οργανώσουμε κορεάτικο μπάρμπεκιου στο σπίτι

Φυσικά, δεν θα έχουμε το ειδικό τραπέζι, αλλά υπάρχουν ειδικά κορεάτικα επιτραπέζια μαντεμένια γκριλ στην αγορά – ναι, την ελληνική! Υπάρχουν βέβαια και άλλοι, αυτοσχέδιοι ας πούμε τρόποι, όπως μια καλή επιτραπέζια ψηστιέρα ή ένα μαντεμένιο τηγάνι.

Πρέπει νωρίτερα να έχουμε φροντίσει να ετοιμάσουμε τα κρέατα που θα ψήσουμε και να τα μαρινάρουμε αν χρειάζεται. Φροντίζουμε να έχουμε kimchi και άλλες πίκλες, πικάντικες σάλτσες, ρύζι και φύλλα μαρουλιού. Τα συνοδευτικά του μπάρμπεκιου τα σερβίρουμε σε μπολάκια και πιατάκια που τα τοποθετούμε στο τραπέζι γύρω από το κρέας.

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ Ή ΠΙΚΛΕΣ, ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΕ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.

Η διαδικασία μετά γίνεται αυτοσχέδια και χαλαρή. Καθένας ψήνει το δικό του κρέας και κάνει τους δικούς του συνδυασμούς μέσα στα φύλλα μαρουλιού. Είναι ιδανικό για μικρές παρέες, βραδιές με φίλους ή θεματικά δείπνα.

Παρακάτω δίνω δύο βασικές και χρήσιμες συνταγές για να γίνει η αρχή: Μια ωραία μαρινάδα Bulgogi με αχλάδι και μια συνταγή για τη συνοδευτική πάστα ssamjang.

Συνταγή για μαρινάδα για κορεάτικο Bulgogi

Η ποσότητα που βγαίνει με την παρακάτω αναλογία υλικών είναι για περίπου 600–700 γρ. κρέας κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε ribeye ή sirloin αν είναι μοσχάρι, λαιμό ή πανσέτα αν είναι χοιρινό. Γίνεται και με κοτόπουλο, για πιο light εκδοχή, είτε με στήθος είτε με μπούτι για πιο ζουμερό αποτέλεσμα.

μαρινάδα
iStock

Υλικά

  • 80 ml σάλτσα σόγιας (light soy sauce)
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή μέλι
  • 1 αχλάδι, πολτοποιημένο
  • 2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
  • 1 ½ κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.γ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • 2 κ.σ. mirin ή ρυζόξιδο
  • 1 κ.σ. gochujang (κορεάτικη πικάντικη πάστα) ή λίγες νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το λεπτοκομμένο κρέας της επιλογής μας και το ανακατεύουμε καλά μέσα στο μείγμα, ώστε να καλυφθεί πλήρως από αυτό. Το καλύπτουμε με μεμβράνη ή καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ή ακόμα καλύτερα για όλο το βράδυ.

Ψήνουμε τα κομμάτια κρέατος σε δυνατή φωτιά είτε σε επιτραπέζια ψηστιέρα, είτε σε (ιδανικά μαντεμένιο)  τηγάνι, για λίγα λεπτά, γυρίζοντάς τα όταν χρειάζεται όποτε χρειάζεται μέχρι να γίνουν (ανάλογα με το κρέας και τον τρόπο που θα κοπεί).

Συνοδεύουμε με φύλλα μαρουλιού για τύλιγμα, και ρύζι, kimchi, φρέσκα λαχανικά, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, καβουρδισμένο σουσάμι, κορεάτικες πίκλες και σάλτσες ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Κορεάτικο μπάρμπεκιου στο σπίτι: Πώς να ζήσεις την εμπειρία εύκολα και αυθεντικά
iStock
Korean grilled pork belly BBQ (Samgyeopsal Gui) - The popular Korean barbecue dish, served with fresh lettuce and a spicy dipping sauce.

Συνταγή για κορεάτικη πάστα Ssamjang

Παραδοσιακά, αυτή η πάστα συνοδεύει κάθε καλό κορεάτικο BBQ και ταιριάζει ιδανικά με τα φύλλα μαρουλιού και το bulgogi. Είναι πικάντικη, αλμυρή και αρκετά umami σε γεύση. Αν θέλουμε, μπορούμε να την κάνουμε λιγότερο πικάντικη χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα gochujang ή τσίλι, ενώ για πιο ήπιο αποτέλεσμα αντικαθιστούμε αυτά τα υλικά με μια ποσότητα τριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα.

Στην πράξη, προσθέτουμε λίγη πάστα ssamjang πάνω στα φύλλα μαρουλιού και βάζουμε από πάνω κρέας, ρύζι και ό,τι άλλο μας αρέσει.

σάλτσα
iStock

Υλικά για ½ κούπα πάστα

  • 2 κ.σ. doenjang (κορεάτικη πάστα από σόγια – βασική)
  • 1½ κ.σ. gochujang (πικάντικη πάστα τσίλι)
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ½ κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1–2 κ.γ. νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό σε ένα μικρό μπολ, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό (αν χρειάζεται) για να αποκτήσει καλύτερη υφή.

Μπορούμε να τη συντηρήσουμε στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο, για 6-7 ημέρες.