Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ: ΦΤΙΑΞΕ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΟ COMFORT FOOD

Με φρέσκες ή κατεψυγμένες μπάμιες, το κοκκινιστό κοτόπουλο γίνεται το πιο ζεστό και οικείο γεύμα της εβδομάδας, απλό αλλά πάντα απολαυστικό.

Αυτό το πιάτο μου θυμίζει τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας. Η μυρωδιά της μπάμιας που σιγοβράζει με την ντομάτα και το κοτόπουλο μου φέρνει πάντα μια νοσταλγία. Όπως πολλά παιδάκια, απεχθανόμουν τις μπάμιες για πολλά χρόνια, παρότι είναι ένα πολύ ωφέλιμο λαχανικό. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, κι εκεί κάπου μετά τα είκοσι εξελίχθηκαν σε γεύση που λαχταράω να φάω ξανά και ξανά, ειδικά το καλοκαίρι.

Φτιάχνω κοτόπουλο με μπάμιες κάθε φορά που θέλω να φέρω λίγο «μαμαδίστικο» τραπέζι στη ρουτίνα μου. Η μπάμια, όταν μαγειρεύεται σωστά, γίνεται βελούδινη και ενώνει τη γεύση της με τη σάλτσα, ενώ το κοτόπουλο σχεδόν λιώνει στο στόμα. Με λίγο ψωμί στο πλάι, είναι το απόλυτο κυριακάτικο comfort food.

Γίνεται ωραίο με κατεψυγμένες μπάμιες;

Μπορείς πάντα να πάρεις έτοιμες κατεψυγμένες μπάμιες. Προτίμησε τις αλεξανδρινές. Οι αλεξανδρινές μπάμιες είναι μικρόσωμες, τρυφερές και χωρίς ίνες.

Σε αντίθεση με τις νωπές, οι κατεψυγμένες αλεξανδρινές έχουν ήδη υποστεί σωστή προετοιμασία (ζεμάτισμα και ψύξη), με αποτέλεσμα να μη βγάζουν «σάλια» στο μαγείρεμα, κάτι που πολλοί βρίσκουν δυσάρεστο. Δεν χρειάζονται καθάρισμα ή ξέπλυμα – ανοίγεις το σακουλάκι και τις μαγειρεύεις απευθείας. Ιδανικές για γρήγορο και υγιεινό φαγητό χωρίς κόπο.

μπάμιες
iStock

Αν πάρουμε φρέσκιες μπάμιες

1. Ξεπλένουμε καλά: Πλένουμε τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι κάτω από άφθονο νερό, για να φύγουν τυχόν χώματα ή υπολείμματα.

2. Στεγνώνουμε προσεκτικά: Τις απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Η υγρασία ενισχύει τη βλέννα τους, οπότε αυτό το βήμα είναι σημαντικό.

3. Καθαρίζουμε με προσοχή τα κοτσάνια: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε το κοτσάνι τους σε σχήμα κώνου (σαν «καπελάκι»), χωρίς να κόψουμε βαθιά τη σάρκα τους. Αν τις χαράξουμε, θα βγάλουν βλέννα στο μαγείρεμα.

4. Ξύδι και αλάτι – το μυστικό «σφράγισμα»: Τις βάζουμε σε ένα μπολ με 2-3 κ.σ. ξίδι και ½ κ.γ. αλάτι και τις αφήνουμε για 30-60 λεπτά. Αυτό τις «σφίγγει» και μειώνει τα σάλια στο μαγείρεμα.

5. Δεν ανακατεύουμε στο μαγείρεμα: Κατά το μαγείρεμα, δεν τις ανακατεύουμε με κουτάλα! Απλώς ανακινούμε ελαφρά το σκεύος, για να μη σπάσουν και αρχίσουν να λιώνουν ή να κολλάνε.

Συνταγή για κοτόπουλο κοκκινιστό με μπάμιες

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

κοτόπουλο με μπάμιες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ. κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος σε μερίδες)
  • 500 γρ. μπάμιες
  • 1 κρεμμύδι (120 γρ.)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ροδίζουμε.

Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο νερό.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τις μπάμιες και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.

Στο τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με μπάμιες και γαρνίρουμε με μαϊντανό.