Καρολίνα Δωρίτη

Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να μαγειρέψουμε και να απολαύσουμε τις γαρίδες είναι να τις κάνουμε στον φούρνο.

Για να ψήσουμε γαρίδες στον φούρνο πρέπει να είναι σχετικά μεγάλες σε μέγεθος και με το κέλυφός τους, ώστε να ψηθούν πιο σωστά και να μη στεγνώσουν. Επιπλέον το κέλυφος όπως και το κεφάλι τους έχουν όλη την γεύση, οπότε μαγειρεύοντάς τις γαρίδες ολόκληρες με αυτά, εξασφαλίζουμε περισσότερη νοστιμιά.

Τη συνταγή αυτή μπορούμε να τη φτιάξουμε είτε με φρέσκες είτε με κατεψυγμένες γαρίδες, αρκεί να μην είναι προβρασμένες. Τις κατεψυγμένες πρέπει φυσικά να τις έχουμε αποψύξει καλά πριν τις βάλουμε στο φούρνο.

Η προετοιμασία αυτής της συνταγής είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη. Βασικά, η μόνη δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε τις γαρίδες, δηλαδή να τις χαράξουμε με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι κατά μήκος του κελύφους από το επάνω μέρος για να αφαιρέσουμε το εντεράκι.

Η υπόλοιπη συνταγή είναι πανεύκολη και το μόνο που έχουμε να προσέξουμε είναι να μην παραψήσουμε τις γαρίδες και μας στεγνώσουν.

Αυτές τις γαρίδες μπορούμε να τις απολαύσουμε με πολλούς τρόπους. Ζέστες, μόλις βγουν από τον φούρνο, είναι ονειρεμένες με την απλή τους τη σαλτσούλα! Μπορούμε επίσης να τις καθαρίσουμε για να τις σερβίρουμε με ένα ρύζι, να τις ανακατέψουμε με ζυμαρικά και γίνει μια ωραία μακαρονάδα με τη σάλτσα τους, ή και να τις καθαρίσουμε για να τις απολαύσουμε αργότερα κρύες, π.χ. σε μία σαλάτα ή ένα σάντουιτς.

Ένας αγαπημένος μου τρόπος, που τον προτείνω εδώ, είναι να τις σερβίρουμε πολύ απλά πάνω σε μια φρέσκια σαλάτα ρόκας. Αυτήν την εποχή βρίσκουμε πολύ ωραία ρόκα, στις λαϊκές αγορές κυρίως.

Με ελάχιστα υλικά και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο φτιάχνουμε ένα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο!

Συνταγή για γαρίδες στον φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Gluten-free

γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 350 γρ. γαρίδες ολόκληρες, με κεφάλι και κέλυφος
  • 3-4 φύλλα δάφνης, σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα με κόκκους
  • 40 ml χυμό λεμονιού
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml λευκό κρασί ξηρό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα, χοντροκομμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την πλάτη της κάθε γαρίδας κατά μήκος στο κέντρο της, από εκεί που τελειώνει το κεφάλι μέχρι κάτω, σχεδόν ένα δάχτυλο πριν το τέλος της ουράς. Με τη μύτη του μαχαιριού τραβάμε έξω το εντεράκι, που είναι σαν κλωστή.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Τοποθετούμε τις γαρίδες τη μία δίπλα στην άλλη μέσα σε ένα πυρέξ ή βαθύ ταψί.

στο ταψί
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το κρασί και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύουμε, και στη συνέχεια το κομμένο σκόρδο και την δάφνη.

Περιχύνουμε με το μείγμα τις γαρίδες και τέλος τρίβουμε από πάνω τους λίγο αλάτι θαλασσινό και μαύρο πιπέρι.

γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο σε μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.

Ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 4-5 λεπτά, να πάρουν λίγο χρώμα.

Αν οι γαρίδες είναι πολύ μεγάλες ή πιο μικρές, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε λίγο τον χρόνο ψησίματος, αλλά προσοχή: δεν χρειάζονται πολύ χρόνο γιατί θα στεγνώσουν.

Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

γαρίδες με ρόκα
Καρολίνα Δωρίτη

Αν θέλουμε, τις σερβίρουμε όπως είπαμε με μία απλή σαλάτα ρόκας με λίγο λαδολέμονο.