Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΓΡΑΝΙΤΑ ΠΕΠΟΝΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ

Μια γρανίτα δροσίζει απολαυστικά το καλοκαίρι, και δεν χρειάζεται να βάλουμε ζάχαρη για να είναι γλυκιά. Αρκεί ένα ώριμο και ζουμερό πεπόνι!

Η ιστορία της γρανίτας ξεκινά από την αρχαία Κίνα, όπου οι αυτοκράτορες απολάμβαναν ένα μείγμα χιονιού και φρούτων για δροσιά. Από εκεί, η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αραβία και στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω των Αράβων εμπόρων.

Οι Άραβες ανέπτυξαν την τεχνική προσθέτοντας σιρόπια και αρώματα στο χιόνι, δημιουργώντας τα πρώτα επιδόρπια που έμοιαζαν με γρανίτα.

Η διάδοση της γρανίτας στην Ευρώπη αποδίδεται στους Σικελούς, οι οποίοι τον 9ο αιώνα την έφεραν στην Ιταλία μετά την αραβική κατάκτηση της Σικελίας. Οι Σικελοί χρησιμοποιούσαν χιόνι από την Αίτνα και το ανακάτευαν με χυμούς φρούτων και ζάχαρη, δημιουργώντας μια μορφή της σημερινής γρανίτας. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Σικελία, όπου η γρανίτα είναι πολύ δημοφιλής.

Κατά την Αναγέννηση, η τέχνη της παρασκευής γρανίτας εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον 16ο αιώνα, Ιταλοί ζαχαροπλάστες άρχισαν να δημιουργούν πιο εξελιγμένες συνταγές, εισάγοντας νέα υλικά και τεχνικές.

Σήμερα, η γρανίτα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, με πολλές διαφορετικές γεύσεις και παραλλαγές. Η παραδοσιακή σικελική γρανίτα παραμένει η πιο αυθεντική, παρασκευασμένη με φυσικά υλικά και την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Από τις απλές συνταγές με λεμόνι και μέντα έως τις πιο σύγχρονες με εξωτικά φρούτα, η γρανίτα συνεχίζει να είναι ένα αγαπημένο δροσιστικό επιδόρπιο.

Παραδοσιακά η γρανίτα φτιάχνεται από πάγο και σιρόπι φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσεις όμως ένα αρκετά ώριμο και γλυκό φρούτο, όπως το πεπόνι, δεν θα χρειαστεί να βάλεις ούτε κόκκο ζάχαρης.

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικό για την υγεία. Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και βιταμίνη Α, σημαντική για την υγεία των ματιών και του δέρματος. Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά κατά τους μεγάλους και δυνατούς καύσωνες.

Συνταγή για γρανίτα πεπόνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
  • Χρόνος Αναμονής: 3 ώρες
  • Μερίδες: 2
  • Vegan

γρανίτα πεπόνι
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • ½ πεπόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το πεπόνι από σπόρια και φλούδα.

Το κόβουμε σε κομμάτια, περίπου 2 εκατοστών. Θέλουμε να είναι στο μέγεθος που έχουν τα οικιακά παγάκια.

Καλύπτουμε μια επιφάνεια κοπής με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε εκεί τα κομμάτια πεπονιού. Θέλουμε να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Έπειτα, μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.

Βγάζουμε από την κατάψυξη και μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ. Χτυπάμε καλά, να αποκτήσει υφή σαν χιόνι.

Σερβίρουμε σε ποτήρια χυμού και απολαμβάνουμε με κουτάλι ή πίνοντας με καλαμάκι.