Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ – ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ 15 ΛΕΠΤΑ

Μια εύκολη, δροσερή και πρωτεϊνούχα τονοσαλάτα με μαυρομάτικα, πιπεριές και αβοκάντο. Έτοιμη σε 15 λεπτά, ιδανική για τη δουλειά ή για ένα γρήγορο γεύμα.

Όταν θέλω κάτι χορταστικό, δροσερό και πρωτεϊνούχο, αυτή η τονοσαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια είναι η πρώτη μου επιλογή. Ο τόνος και τα όσπρια κάνουν ιδανικό δίδυμο, ειδικά όταν τους προσθέσεις τραγανές πιπεριές και κρεμώδες αβοκάντο.

Πλέον, μπορείς να βρεις σε πολλά super market έτοιμα μαυρομάτικα μαγειρεμένα στον ατμό. Έτσι, η προετοιμασία δεν έχει καθόλου μαγείρεμα, η τονοσαλάτα είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά και σε κρατάει χορτάτο για ώρες.

Τη φτιάχνω και την παίρνω μαζί στη δουλειά ή την ετοιμάζω στο λεπτό όταν γυρνάω πεινασμένος σπίτι. Επίσης, μπορείς να βράσεις τα μαυρομάτικα, να χωρίσεις σε μερίδες και να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

Πώς βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια

Υλικά

  • 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1,2 λίτρα νερό
  • 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
  • αλάτι (προστίθεται στο τέλος)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα μαυρομάτικα σε σουρωτήρι με κρύο νερό.

Προαιρετικά, τα μουλιάζουμε για 2–3 ώρες (δεν είναι απαραίτητο όπως στα μεγάλα φασόλια, αλλά βοηθά στην καλύτερη πέψη).

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει κατά 4–5 εκατοστά.

Φέρνουμε σε βρασμό χωρίς καπάκι και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.

Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 30–40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν το σχήμα τους.

Αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού για να μη σκληρύνουν.

Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ή τα χρησιμοποιούμε άμεσα σε σαλάτες ή άλλα πιάτα.

Tip: Αν θέλουμε τα μαυρομάτικα για σαλάτα, τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό μόλις βράσουν για να μην συνεχιστεί ο βρασμός. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύδι ή λεμόνι στο τέλος για πιο «φωτεινή» γεύση.

Συνταγή για τονοσαλάτα με μαυρομάτικα, πιπεριές και αβοκάντο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Πρωτεϊνούχα τονοσαλάτα με μαυρομάτικα και αβοκάντο – έτοιμη σε 15 λεπτά
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 2 μερίδες

  • 200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
  • 1 κονσέρβα τόνος σε νερό (160 γρ. στραγγισμένος)
  • 1 μικρό αβοκάντο (150 γρ.)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (100 γρ.)
  • 1 κίτρινη πιπεριά (100 γρ.)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 φέτες λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια, τις πιπεριές κομμένες και το αβοκάντο.

Προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι.

Στο κέντρο βάζουμε τον τόνο.

Γαρνίρουμε με μπούκοβο, μαϊντανό και μια φέτα λεμόνι ανά μερίδα.