Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

Δοκίμασε μια εντυπωσιακή σαλάτα με λεπτοκομμένα μαριναρισμένα κολοκυθάκια, πικάντικη κρέμα από φέτα και cottage, και τραγανά κάσιους για τέλεια υφή.

Ήξερες ότι το κολοκυθάκι τρώγεται και ωμό σε σαλάτα; Λατρεύω τις συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση των λαχανικών χωρίς πολλά υλικά ή περίπλοκες τεχνικές! Ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα είναι αυτή η σαλάτα με μαριναρισμένα κολοκυθάκια. Την ετοίμασα πρώτη φορά εντελώς τυχαία, κάποια στιγμή που είχα μόνο λίγα υλικά στο ψυγείο και ήθελα κάτι ανάλαφρο αλλά με χαρακτήρα. Από τότε, τη φτιάχνω ξανά και ξανά.

Τα κολοκυθάκια, όταν κόβονται πολύ λεπτά και μαρινάρονται σωστά, αποκτούν μια υφή σχεδόν σαν carpaccio και απορροφούν όλα τα αρώματα του λεμονιού, του ελαιόλαδου και του φρέσκου δυόσμου. Είναι μια συνταγή που δεν χρειάζεται μαγείρεμα – μόνο λίγη υπομονή για το μαρινάρισμα στο ψυγείο.

Το στοιχείο-έκπληξη σε αυτή τη σαλάτα είναι το μείγμα τυριών: συνδυάζω φέτα και cottage cheese για να πετύχω μια ανάλαφρη αλλά ταυτόχρονα πλούσια κρέμα. Τα ψημένα κάσιους προσθέτουν τραγανότητα και ένταση, ενώ το μπούκοβο δίνει μια δόση πικάντικου που απογειώνει το πιάτο. Όταν θέλω να εντυπωσιάσω με κάτι απλό αλλά elegant, αυτή η σαλάτα είναι η πρώτη μου επιλογή.

Συνταγή για σαλάτα με κολοκυθάκια, φέτα και κάσιους

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (συν 2-3 ώρες για μαρινάρισμα)

Πρωτότυπη σαλάτα με μαριναρισμένα κολοκυθάκια και πικάντικη κρέμα τυριού
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 4 μερίδες

  • 400 γρ. κολοκυθάκια (περίπου 4 τεμ.)
  • 50 γρ. κάσιους ωμά
  • 80 γρ. φέτα
  • 100 γρ. cottage cheese
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (συν επιπλέον για γαρνίρισμα)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (ή περισσότερο, αν το θέλουμε πικάντικο)
  • αλάτι
  • φέτες λεμονιού ή λάιμ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες με μαντολίνο και τα τοποθετούμε σε φαγητοδοχείο.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Ψήνουμε τα κάσιους σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τη φέτα, το cottage και 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.

Στήνουμε τη σαλάτα σε πιάτο: πρώτα απλώνουμε τα κολοκυθάκια, από πάνω τα κάσιους, έπειτα 3 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα τυριού.

Πασπαλίζουμε με μπούκοβο και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή λάιμ και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.