ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ ΜΠΡΙΑΜ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΑΨΙ: ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ
Μια συνταγή-έκπληξη με σαρδέλες και μπριάμ στο ίδιο ταψί! Υγιεινή, απλή και γεμάτη γεύση, ιδανική για τα καλοκαιρινά τραπέζια.
Οι σαρδέλες είναι από τα πιο νόστιμα, υγιεινά και οικονομικά ψάρια που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα – ειδικά το καλοκαίρι, που είναι και η εποχή τους. Τότε είναι πιο φρέσκες, πιο λιπαρές και γεμάτες γεύση. Τις βρίσκουμε εύκολα φρέσκες σε ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, έτοιμες για φούρνο, σχάρα ή τηγάνι.
Εκτός από γευστικές, οι σαρδέλες είναι ένας θρεπτικός θησαυρός. Είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνες και σίδηρο – και μάλιστα σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενισχύουν τα οστά, βοηθούν το νευρικό σύστημα και είναι ιδανικές για όσους ακολουθούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.
Επιπλέον, επειδή οι σαρδέλες είναι μικρό ψάρι, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, σε αντίθεση με μεγαλύτερα θαλασσινά. Αυτό είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος να τις προτιμάμε.
Το ωραίο με τις σαρδέλες είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά για να γίνουν νόστιμες. Ψήνονται γρήγορα και φέρνουν στο πιάτο την απλότητα και τη φρεσκάδα του ελληνικού καλοκαιριού.
Αυτή την εποχή, είναι στα καλύτερά τους και τα λαχανικά που προσφέρονται για μπριάμ: μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα. Εδώ, συνδυάζουμε τις σαρδέλες με μπριάμ, τα ψήνουμε παρέα και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό! Ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, υγιεινό και πεντανόστιμο. Αν θες, βάλε δίπλα και λίγο φρέσκο χωριάτικο ψωμί, που θα το χρειαστείς για να απολαύσεις τα ζουμάκια!
Συνταγή για μπριάμ με σαρδέλες
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 20 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες
- 4 καρότα
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 ώριμες ντομάτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 180 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. κίμινο (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 500 γρ. φρέσκια σαρδέλα, καθαρισμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί ή πυρέξ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το κίμινο και το ελαιόλαδο (φυλάμε 2 κ.σ.) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Αλατίζουμε τις σαρδέλες. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε από πάνω τις σαρδέλες και τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά και να ροδίσουν οι σαρδέλες.