Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΤΑΓΗ-ΕΜΜΟΝΗ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Κοτόπουλο φούρνου με ρύζι που δεν κολλάει ποτέ: μυστικά για τέλεια υφή, τραγανή κρούστα και μαγική γεύση με κολοκύθα και σταφίδες.

Ως μάγειρας, δικαιούμαι κι εγώ να έχω κάποιες συνταγές-εμμονές. Αυτή την περίοδο, είναι ο συνδυασμός «κότα–ρύζι» στο φούρνο. Μπορεί η αυτόματη σκέψη όταν σκεφτόμαστε κοτόπουλο στον φούρνο να είναι με πατάτες, αλλά η ποικιλία στη μαγειρική προσθέτει ενδιαφέρον στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχει μια μαγική συνταγή για τέλεια σπυρωτό ρύζι, που ψήνεται στον φούρνο και βγαίνει πεντανόστιμο, με μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια. Αυτή ακριβώς σου δίνω σήμερα.

Η συνταγή είναι πολύ δημοφιλής κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε ανατολίτικες κουζίνες, από το Ιράν μέχρι τον Λίβανο. Είναι παραδοσιακή, μαμαδίστικη, και τα μυστικά της περνούν από γενιά σε γενιά.

Για να πετύχει η εξίσωση θέλει να προσέξεις τρεις παράγοντες:

  • ρύζι,
  • καυτό νερό,
  • χρόνος μαγειρέματος.

Η συνταγή μπορεί να γίνει και με ολόκληρο το κοτόπουλο, αλλά για μένα το ιδανικό είναι με φιλέτο μπούτι, καλύτερα με την πέτσα του.

Το ρύζι πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένο για να είναι σπυρωτό. Η μαγική αναλογία είναι 300 γρ. ρύζι (ζυγισμένο άβραστο) με 700 ml καυτό νερό και 60-65 λεπτά στο φούρνο, καλυμμένο. Μόνο τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο.

Έχω κάνει αυτή τη συνταγή με πολλούς συνδυασμούς, από ντομάτα μέχρι πιπεριές και μανιτάρια, αλλά έχω καταλήξει πως με κολοκύθα, σταφίδες και κουκουνάρι είναι το τέλειο γιορτινό γεύμα για οικογενειακά καλέσματα.

Για σίγουρη επιτυχία, προσέχουμε τα εξής:

  1. Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι για να είναι σπυρωτό. Μέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
  2. Σκεπάζουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
  3. Αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί» πριν σερβίρουμε για να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Συνταγή για κοτόπουλο στον φούρνο με ρύζι, κολοκύθα, κουκουνάρι και σταφίδες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 65 λεπτά

Συνταγή-εμμονή: Κοτόπουλο με ρύζι, κολοκύθα και κουκουνάρι στον φούρνο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 200 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 600 γρ. μπούτι φιλέτο κοτόπουλο
  • 300 γρ. ρύζι μπασμάτι, πλυμένο καλά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη μαρινάδα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη βάση)
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 700 ml καυτό νερό
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • κουκουνάρι, σοταρισμένο (περίπου 30 γρ.)
  • φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (περίπου 20 γρ.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πάπρικα
  • θυμάρι
  • μπούκοβο

Συνταγή-εμμονή: Κοτόπουλο με ρύζι, κολοκύθα και κουκουνάρι στον φούρνο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Σε μεγάλο ταψί ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι στη βάση.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και την κολοκύθα σε κυβάκια.

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180°C στον αέρα.

Βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε το ρύζι μπασμάτι.

Ρίχνουμε τις 2 κ.σ. σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά.

Από πάνω τοποθετούμε τα μπούτια κοτόπουλου.

Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μέλι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, θυμάρι, μπούκοβο και 700 ml καυτό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε το ταψί με το μείγμα της μαρινάδας.

Σκεπάζουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί. Κλείνουμε καλά με αλουμινόχαρτο από πάνω.

Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180°C στον αέρα.

Αφαιρούμε αλουμινόχαρτο και χαρτί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Βγάζουμε το κοτόπουλο με το ρύζι από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με σοταρισμένο κουκουνάρι και φρέσκο μαϊντανό.

Αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί» πριν σερβίρουμε.