Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει τη συνταγή για μοναδικούς κουραμπιέδες που κάνουν τη διαφορά χάρη στα καραμελωμένα αμύγδαλα που περιέχουν.

Όταν η μυρωδιά του βούτυρου και του φρεσκοψημένου αμύγδαλου πλημμυρίζει το σπίτι, τότε ξέρεις ότι είναι Χριστούγεννα! Οι κουραμπιέδες, ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, είναι ουσιαστικά μπισκότα (στο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική ζαχαροπλαστική» διαβάζουμε ότι στα τουρκικά «κουραμπιές» σημαίνει «μπισκότο») με βασικά συστατικά το αλεύρι, το βούτυρο και τα αμύγδαλα, που έχει επικρατήσει να πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.

Ο κουραμπιές θεωρείται ότι ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Σμύρνης. Διάσημοι είναι οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα, οι καρυδένιοι κουραμπιέδες από την Αρκαδία και τα «σαλιάρια» στα Γρεβενά, που μοιάζουν γευστικά στους κουραμπιέδες, αλλά φτιάχνονται με λάδι, καρύδια και μπαχαρικά.

Για όσους αγαπούν τους ακατέργαστους κουραμπιέδες χωρίς πασπάλισμα ζάχαρης, ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει αυτή τη συνταγή. Για τους λάτρεις του κλασικού, ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης δίνει μία συνταγή με ένα twist που κάνει τη διαφορά: τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Συνταγή για κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα

κουραμπιέδες
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Υλικά για τους κουραμπιέδες

  • 300 γρ. βούτυρο κλαριφιέ*
  • 1⁄2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 30 γρ. ρούμι μαύρο
  • 600 γρ. αλεύρι

Υλικά για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 150 γρ. αμύγδαλο λευκό
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • λίγο νερό
  • ανθός αλατιού για το πασπάλισμα

*Το βούτυρο κλαριφιέ το φτιάχνουμε ως εξής: κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Υπολογίζουμε ότι από τα 500 γρ. βούτυρο παίρνουμε περίπου 400 γρ. κλαριφιέ.

Εκτέλεση για τους κουραμπιέδες

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, έως ότου η ζύμη να πλάθεται.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, σε διάμετρο 2,5-3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου,
να στεγνώσουν πολύ καλά. Το επόμενο πρωί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν.

Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί τα αμύγδαλα, τα πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.

Η συνταγή για τους κουραμπιέδες είναι μία από τις 56 συνταγές γλυκών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης σε αγγλική και γαλλική έκδοση.