Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΥΑ NOODLES ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Έχεις συνηθίσει να τρως τα noodles ζεστά; Δοκίμασε αυτή τη συνταγή για κρύα noodles τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες και θα μας θυμηθείς!

Όταν κάνει ζέστη, το μόνο που θέλω είναι δροσερά πιάτα που δεν με βαραίνουν, αλλά με κρατούν χορτάτο. Αυτά τα κρύα noodles είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και ισορροπημένα γεύματα που φτιάχνω ξανά και ξανά.

Το κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές, μαριναρισμένο και σοταρισμένο, είναι ζουμερό και νόστιμο. Το αβοκάντο προσθέτει κρεμώδη υφή στο πιάτο, ενώ τα ψητά κολοκύθια και τα μανιτάρια φέρνουν μια ελαφρώς καπνιστή γεύση.

Όλα δένουν με ένα βελούδινο dressing με φυστικοβούτυρο και σησαμέλαιο – πικάντικο, γλυκό και γεμάτο άρωμα. Είναι ιδανικό πιάτο για lunchbox, αλλά και για τραπέζι όταν θέλω εντυπωσιάσω φίλους με κάτι έθνικ.

Tips επιτυχίας για τα noodles

  1. Μαγειρεύουμε τα noodles al dente και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρηθεί η υφή τους.
  2. Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά χωρίς πολλά υγρά, ώστε να καραμελώσουν και να μη βγάλουν νερό.
  3. Επιλέγουμε ώριμο αλλά σφιχτό αβοκάντο για να μη λιώσει όταν ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Φτιάχνουμε το dressing με βάση το σησαμέλαιο, τη σόγια και τον χυμό λάιμ για ισορροπία αλμυρού και όξινου.

Συνταγή για κρύα noodles με κοτόπουλο, αβοκάντο, κολοκύθι και μανιτάρια

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

noodles
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 160 γρ. noodles ρυζιού
  • 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος
  • 1  κολοκύθι (περίπου 150 γρ.)
  • 150 γρ. μανιτάρια
  • 1 αβοκάντο (περίπου 150 γρ.)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για τα λαχανικά)
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.γλ. μαύρο σουσάμι
  • 1/2 κ.γλ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου:

  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.γλ. σησαμέλαιο
  • 1/2 κ.γλ. μέλι
  • 1/2 κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη ή φρέσκο λιωμένο
  • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη ή φρέσκο λιωμένο

Για το dressing

  • 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 1 κ.σ. χυμό λάιμ (ή λεμονιού)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές.

Το βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υλικά της μαρινάδας και το αφήνουμε για 15-30 λεπτά στο ψυγείο.

Σοτάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Κόβουμε το κολοκύθι σε λεπτές φέτες και τα μανιτάρια στα δύο ή σε φέτες.

Τα σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες.

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά του dressing μέχρι να γίνει κρεμώδες.

Σε μπολ ή πιάτα σερβιρίσματος βάζουμε τα νουντλς, προσθέτουμε από πάνω το κοτόπουλο, τα λαχανικά και το αβοκάντο.

Περιχύνουμε με το dressing.

Γαρνίρουμε με σουσάμι, μαυροσούσαμο, μπούκοβο και μαϊντανό.