ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΟΥΝΤΛΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ
Αγαπάμε την ασιατική κουζίνα, γι' αυτό επιλέγουμε μια συνταγή από το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα Happy Buddha, Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Αυτή η εθιστικά νόστιμη σάλτσα με τη γλυκιά και αλμυρή γεύση της είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές σάλτσες σε όλο τον κόσμο. Είναι η τέλεια μαρινάδα για κοτόπουλο και σολομό αλλά και για μοσχαρίσια φιλετάκια, δίνει υπέροχη γεύση σε όλα τα παραπάνω πιάτα και είναι και εξαιρετικό γλάσο αν τα ψήσουμε στο γκριλ. Και παρόλο που είναι μια από τις βασικές σάλτσες της γιαπωνέζικης κουζίνας, πρωτοφτιάχτηκε στη Χαβάη τη δεκαετία του ’60, ενώ, μέσω των γιαπωνέζικων εστιατορίων στη Βόρεια Αμερική, έφτασε στην Ιαπωνία και εντάχθηκε στην τοπική κουζίνα.
Είναι από τις πιο αγαπημένες μου σάλτσες και συμβατή για τους δυτικούς ουρανίσκους. Αδύνατον να τη δοκιμάσετε και να μην κολλήσετε με τη γεύση της. Ταιριάζει τόσο με ρύζι όσο και με νουντλς.
Τα πιο λιπαρά κομμάτια από κρέας ή ψάρι, όπως φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο ή φιλέτο από κοιλιά σολομού, συνδυάζονται απόλυτα με τη σάλτσα τεριγιάκι. Βασικά υλικά για να τη φτιάξετε εύκολα και αποτελεσματικά είναι το σάκε, το μιρίν, η σόγια σος και η ζάχαρη. Εδώ θα διαλέξετε σάκε για μαγείρεμα και θα χρησιμοποιήσετε καστανή ακατέργαστη κατά προτίμηση ζάχαρη, ώστε να αποκτήσει η σάλτσα καραμελένιο χρώμα και γεύση. Φτιάξτε μεγαλύτερη ποσότητα και διατηρήστε τη για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο.
Η εύκολη λύση όμως είναι η έτοιμη σάλτσα τεριγιάκι, την οποία θα βρείτε σε πολλές παραλλαγές στα ασιατικά τρόφιμα, ως σάλτσα, μαρινάδα, γλάσο ή τεριγιάκι μπάρμπεκιου. Αλλά εδώ, σε αυτό το βιβλίο, μαθαίνουμε τις αυθεντικές συνταγές, και είμαι σίγουρος ότι θα τη δοκιμάσετε και θα γίνει η αγαπημένη σας γιαπωνέζικη σάλτσα.
Συνταγή για νουντλς με σολομό τεριγιάκι
Υλικά για 4 μερίδες
- 400 γρ. σόμπα νουντλς
- 500 γρ. φιλέτο σολομού
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 150 γρ. μπρόκολο
- ηλιέλαιο
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
Για τη σάλτσα τεριγιάκι:
- 60 ml σόγια σος
- 60 ml μιρίν
- 60 ml σάκε
- 40 γρ. καστανή ζάχαρη
- 20 ml ρυζόξιδο
Εκτέλεση
Ετοιμάστε πρώτα τη σάλτσα. Βάλτε στην κατσαρόλα τη σόγια σος, το μιρίν, το σάκε, τη ζάχαρη και το ρυζόξιδο. Αφήστε τα σε μέτρια ένταση ώσπου το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Κατεβάστε από την εστία και αφήστε το να κρυώσει.
Ετοιμάστε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, στραγγίστε τα και ραντίστε τα με λίγο ηλιέλαιο.
Κόψτε το φιλέτο του σολομού σε μικρά κομμάτια. Κόψτε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές λωρίδες, τρίψτε τα καρότα και χωρίστε το μπρόκολο σε μπουκετάκια.
Σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ηλιέλαιο το κρεμμύδι με τα καρότα και το μπρόκολο. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέστε τα φιλετάκια του σολομού και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσέξτε να μην παραμαγειρευτούν, για να μη στεγνώσουν.
Προσθέστε τη σάλτσα και τα νουντλς. Ανακατέψτε, πασπαλίστε με σουσάμι και σερβίρετε.