Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Κλασικό «κυριακάτικο» φαγητό, το κατσικάκι στον φούρνο είναι η πιο εύκολη λύση για το Πάσχα – κι εμείς την κάνουμε ακόμα ευκολότερη!

Αυτή η συνταγή είναι από τις πιο αγαπημένες μου για να απολαύσω κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες. Είναι πανεύκολη και απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Το κρέας αργοψήνεται στη γάστρα με ελάχιστα απλά υλικά, όπως ρίγανη, σκόρδο, λεμόνι και κρασί. Το κατσικάκι γίνεται τόσο τρυφερό, που λιώνει, ενώ οι πατάτες γίνονται λουκούμι!

Τι χρειαζόμαστε; Οπωσδήποτε καλής ποιότητας κατσίκι, το οποίο ζητάμε από το χασάπη να μας κόψει σε μικρότερες μερίδες. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο με μπούτι, ή να επιλέξουμε να πάρουμε και λίγα παϊδάκια ή χεράκι.

Όπως και το αρνί, το κατσίκι που γίνεται σε γάστρα δεν θέλει πολλά υγρά. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λευκό κρασί και λίγο νερό. Εκείνο που θέλει είναι μπόλικο αλάτι, σκόρδο, πιπέρι και ρίγανη, γιατί του πάνε! Πάντα χρησιμοποιώ καλή ρίγανη, άγρια, που τη μαζεύω μόνη μου ή την αγοράζω επιλεκτικά συνήθως από νησιά όπου περνάω τις καλοκαιρινές μου διακοπές.

Εκτός από τα πρώτα 20-30 λεπτά, που βάζουμε το κατσικάκι σε πιο υψηλή θερμοκρασία, τον υπόλοιπο χρόνο το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, για να βγει ωραίο μαλακό και ζουμερό. Δεν το σοτάρουμε πριν, που σημαίνει ότι δεν λερώνουμε πολλά σκεύη, μόνο τη γάστρα.

Η γάστρα καλό είναι να είναι μεγάλη σε μέγεθος. Υπάρχουν μεγάλες πήλινες γάστρες, αλλά και οικονομικές μεταλλικές σε διάφορα μεγέθη. Σημαντικό είναι πρώτα να σιγουρευτούμε ότι η γάστρα που θα επιλέξουμε είναι κατάλληλη για το μέγεθος του φούρνου μας.

Συνταγή για κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 2,5 ώρες
  • Gluten-free

κατσίκι στον φούρνο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 2,5 κιλά κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες
  • 5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες για φούρνο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. γεμάτες ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 100 ml κρασί λευκό ξηρό
  • 60 ml χυμός λεμονιού
  • 100 ml νερό
  • 150 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε το κατσικάκι, αφαιρούμε με μαχαιράκι τις σφραγίδες και καυτηριάζουμε όποιες τρίχες μπορεί να έχει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Στεγνώνουμε το κρέας ταμποναριστά με λίγο χαρτί κουζίνας. Tο βάζουμε στη γάστρα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα ρίγανης, και του κάνουμε ελαφρύ μασάζ με αυτά.

κατσικάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε επίσης αλάτι, πιπέρι και την υπόλοιπη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε τις πατάτες ανάμεσα στο κρέας. Μοιράζουμε τις φετούλες σκόρδου ανάμεσα στο κρέας και τις πατάτες.

Προσθέτουμε το κρασί, το λεμόνι, το νερό και τέλος τα περιχύνουμε όλα με το λάδι.

κατσικάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 200°C για 20-30 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για ακόμη 1 ½ -2 ώρες περίπου.

Το κατσικάκι θα πρέπει να είναι τόσο μαλακό, που να κόβεται με το πιρούνι, και οι πατάτες να μαλακές και να έχουν πάρει χρώμα.

κατσικάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό και λαχταριστό.