Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΥΛΙΧΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ (ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το old-school σουβλάκι είναι από τα πιο υγιεινά και ισορροπημένα street food. Και γίνεται εύκολα στο σπίτι.

Οι άνω των 35-40 σίγουρα έχετε αναμνήσεις παλιού τυλιχτού, αυτού που πλέον είναι δυσεύρετο στα εκατοντάδες σουβλατζίδικα που υπάρχουν γύρω μας, με τις φανταχτερές επιγραφές και τα μακρόσυρτα μενού. Σήμερα, συνήθως παίρνεις ένα σουβλάκι τόσο στουμπωμένο στη σος και στην πατάτα, που ούτε ένα δεν μπορείς να φας.

Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, που ως δωδεκάχρονο κορίτσι έτρωγα στάνταρ δύο τυλιχτά χωρίς να σκάω. Μικρά, στεγνά, με νόστιμη πίτα (όχι τίγκα στη ζάχαρη) και χοιρινό που μοσχομύριζε κάρβουνο. Τα σκέφτομαι και μου ανοίγει η όρεξη!

Το παλιό καλό τυλιχτό σουβλάκι είχε ωραίο χοιρινό –κατά προτίμηση λαιμό και, φυσικά, το καλαμάκι χειροποίητο–, ωραία φρεσκοκομμένη ντομάτα και το σημαντικότερο συστατικό όλων κατά τη γνώμη μου: κρεμμύδι λεπτοκομμένο, ανακατεμένο με μαϊντανό και λίγη πάπρικα, γλυκιά ή πιο πικάντικη για τους σκληρούς!

Τζατζίκι ή λίγο σκέτο γιαούρτι στους περισσότερους ήταν η μόνη διαθέσιμη σος, που κατά τη γνώμη μου είναι περιττή όταν τα υπόλοιπα είναι άψογα. Ποτέ δεν μου άρεσε να μουλιάζει η πίτα!

Υπάρχουν ακόμα μαγαζάκια διάσπαρτα σε διάφορες γειτονιές που σερβίρουν το παλιό, καλό σουβλάκι. Σίγουρα θα ξέρεις τουλάχιστον ένα και συνήθως είναι αυτά που γίνονται ανάρπαστα και ξεπουλάνε ημερησίως.

Το old-school σουβλάκι είναι από τα πιο υγιεινά και ισορροπημένα street food. Ένας λιτός συνδυασμός χοιρινού κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, πίτας (στεγνής και όχι λουσμένης στα λάδια) και σαλάτας! Είναι χορταστικό και πιο light από πολλά άλλα είδη street food, όπως πίτσες, burger και hot dog. Βέβαια, εμείς έχουμε τον τρόπο μας να κάνουμε σπιτικό υγιεινό junk food, από πίτσα με δική μας ζύμη μέχρι hot dog και burger στα γρήγορα.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξουμε τέτοιο σουβλάκι στο σπίτι. Άσε που άμα μπορείς να ανάψεις και κάρβουνα παίζει ν’ αρχίσουν να σχηματίζονται ουρές αγνώστων απέξω. Εγώ, που μένω στο κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς κάρβουνα δεν μπορώ να ανάψω. Αλλά φτιάχνω επικό σουβλάκι στο μαντεμένιο μου τηγάνι και το απολαμβάνω με όλο μου το είναι!

σουβλάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Το χοιρινό το παίρνω από τον χασάπη μου, που τον εμπιστεύομαι και είναι πάντα σούπερ. Θέλουμε κατά προτίμηση λαιμό, που δεν στεγνώνει και έχει και λίγο λιπάκι που κάνει το κρέας πιο νόστιμο. Αφού δεν βάζω ούτε λίγο λάδι, νομίζω ένα λιπαρό στοιχείο επιβάλλεται.

Η πίτα είναι όλα τα λεφτά, επειδή είναι αρκετά δύσκολο πλέον να βρεις καλή πίτα σε σούπερ μάρκετ. Είναι όλες τίγκα στη ζάχαρη και τα συντηρητικά, σπάνε και, δυστυχώς, έχουν και κακή υφή αλλά και γεύση. Προτείνω λοιπόν ή να τη φτιάξετε (και επιφυλάσσομαι να ανεβάσω συνταγή) αν έχετε χρόνο και κέφι, ή να βρείτε ένα εργαστήριο με προϊόντα ζύμης ή κάποιο φούρνο και να προμηθευτείτε χειροποίητες πίτες για σουβλάκι.

Το κρεμμύδι να μην καίει πολύ, γιατί θα καλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις. Όλα πρέπει να ισορροπούν αρμονικά. Αν είναι πολύ πικάντικο, σας συμβουλεύω να το μουλιάσετε σε λίγο κρύο νερό για 15-20 λεπτά ή και παραπάνω, αν το θέλετε πιο άγευστο. Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής. Το ανακατεύουμε με χοντροκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ρίγανη και λίγη πάπρικα.

Η ντομάτα να είναι ώριμη και γλυκιά αλλά σφιχτή, αλλιώς θα λιώσει μέσα στο σουβλάκι και θα μας γεμίσει ζουμιά. Ας δούμε λοιπόν τα βήματα για σπιτικό old-school σουβλάκι.

Συνταγή για τυλιχτό σουβλάκι με πίτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά

σουβλάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 σουβλάκια

  • 550 γρ. χοιρινός λαιμός
  • 6 πίτες για σουβλάκι
  • 1-2 ντομάτες, κομμένες στη μέση και σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι μέτριο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • ½ κ.γ. ρίγανη, συν λίγο επιπλέον για το κρέας και την πίτα
  • αλάτι
  • πάπρικα (γλυκιά ή πικάντικη)
  • γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κρεμμύδι με τον μαϊντανό, ½ κ.γ. ρίγανη, αλάτι και λίγη πάπρικα.

σουβλάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Μουλιάζουμε 6 καλαμάκια για σουβλάκια σε νερό για λίγα λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μην καούν τα ξυλάκια κατά το ψήσιμο αλλά και για να μην βγάζουν ακίδες.

κρέας
Καρολίνα Δωρίτη

Έχουμε ζητήσει από τον χασάπη να κόψει τον χοιρινό λαιμό σε φέτες πλάτους περίπου 1,5-2 εκ. η καθεμία. Τις κόβουμε σε λωρίδες ίσου περίπου φάρδους, τις οποίες στη συνέχεια κόβουμε σε κυβάκια.

Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια περνώντας το κρέας στα καλαμάκια (περίπου 8-9 κομματάκια ανά καλαμάκι). Δεν αλατίζουμε, δεν μαρινάρουμε!

κρέας
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά – εναλλακτικά, ανάψτε κάρβουνα κι έρχομαι! Αφού ζεσταθεί καλά το τηγάνι, βάζουμε να ψηθούν 2-3 καλαμάκια τη φορά.

Ψήνουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

σουβλάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ρίγανη, καλύπτουμε με ένα καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, να ψηθεί καλά το κρέας χωρίς να στεγνώσει. Τα γυρίζουμε στα μέσα περίπου.

Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε τις πίτες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Όσο τις ψήνουμε, τις πασπαλίζουμε με ελάχιστό αλάτι και λίγο ρίγανη.

στο τηγάνι
Καρολίνα Δωρίτη

Απλώνουμε τις πίτες ανοιχτές μπροστά μας στον πάγκο. Αφαιρούμε το κρέας από τα καλαμάκια και το τοποθετούμε στο κέντρο της πίτας.

συναρμολόγηση
Καρολίνα Δωρίτη

Παράλληλα με το κρέας τοποθετούμε 3-4 φετούλες ντομάτα και το μείγμα με το κρεμμύδι. Προαιρετικά, προσθέτουμε 1-2 κ.γ. γιαούρτι.

πίτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τυλίγουμε κάθε σουβλάκι σφιχτά (μπορούμε και με λαδόκολλα, ώστε να στέκεται καλύτερα), αν θέλουμε συμπληρώνουμε επιπλέον αλάτι/πάπρικα από πάνω και σερβίρουμε αμέσως.