ΞΕΚΙΝΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ PORRIDGE

Το porridge έχει όλα τα θρεπτικά οφέλη της βρόμης και προσφέρεται για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Στη συνταγή αυτή, γίνεται το απόλυτο γλυκό πρωινό!

Χυλός βρόμης για πρωινό στην πιο απολαυστική εκδοχή του! Ο κλασικός χυλός από νιφάδες βρόμης, το porridge, γίνεται στο λεπτό και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, φυτικό ή μη αν δεν μας απασχολεί να είναι vegan, ή ακόμα και σκέτο νερό. Προσθέτοντας διάφορα επιπλέον υλικά, κάνουμε τον χυλό πιο νόστιμο και απολαυστικό, αλλά και πιο θρεπτικό και χορταστικό.

Τα οφέλη της βρόμης για τη υγεία είναι πολλά. Είναι μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που σημαίνει ότι συμβάλλει πολύ θετικά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η βρόμη περιέχει μια ιδιαίτερη κατηγορία αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται αβενανθραμίδες και προστατεύουν πολύ από καρδιακές παθήσεις.

Περιέχει επίσης αυτό που ονομάζεται ποιοτική πρωτεΐνη και είναι το μοναδικό δημητριακό που η πρωτεΐνη του θυμίζει αυτή που λαμβάνουμε τα όσπρια. Παράλληλα, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνη Β1, γνωστή ως θειαμίνη.

βρόμη

Εδώ κάνουμε ένα porridge για γλυκό πρωινό, με φρέσκα φρούτα, μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου, για όσους ακολουθούν vegan διατροφή), γάλα αμυγδάλου, φιστικοβούτυρο, καρύδια και σπόρους chia. Ο απόλυτα υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!

Συνταγή για porridge

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

porridge

Υλικά για 1 μερίδα

  • 1 μπανάνα
  • 30 γρ. νιφάδες βρόμης
  • 150 ml γάλα αμυγδάλου, συν επιπλέον για το τέλος
  • 1/3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3-4 καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. σπόρους chia
  • 1 κ.γ. φιστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ. μέλι/σιρόπι σφενδάμου
  • 2-3 φράουλες
  • 3-4 μύρτιλλα
  • κανέλα

porridge

Εκτέλεση

Κόβουμε την μπανάνα σε φέτες. Βάζουμε τις μισές σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μαζί με τη βρόμη, το γάλα και τη βανίλια. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς φέρνουμε σε βράση.

βρόμη

Αυτό θα πάρει ελάχιστα λεπτά και θα αρχίσει αμέσως να πήζει. Εμείς πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς, λιώνοντας τη μπανάνα μέσα στο μείγμα, για να μην κολλήσει στον πάτο. Μόλις πήξει το porridge, αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

porridge

Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο στο κέντρο και στη συνέχεια το μέλι. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και από πάνω τοποθετούμε τα καρύδια, την υπόλοιπη μπανάνα κομμένη, τις φράουλες και τα μύρτιλα.

porridge

Πασπαλίζουμε και με σπόρους chia και προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα για ωραιότερη υφή. Σερβίρεται ζεστό.