Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ: 5 ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΙΟ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Από καρπούζι και αβοκάντο μέχρι κινόα και ψητή φέτα – δες πώς να «πειράξεις» δημιουργικά τη χωριάτικη, την απόλυτη σαλάτα του ελληνικού καλοκαιριού!

Η χωριάτικη σαλάτα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή σαλάτα – είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του ελληνικού καλοκαιριού. Με ώριμες, ζουμερές ντομάτες, τραγανό αγγουράκι, πιπεριά, κρεμμύδι, φέτα, ελιές και καλό ελαιόλαδο, η κλασική εκδοχή της μας συνοδεύει σε κάθε τραπέζι, από το μεσημέρι στο σπίτι μέχρι το βραδινό σε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα.

Η γοητεία της χωριάτικης, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην παράδοση. Είναι μια σαλάτα που χωράει πειραματισμούς χωρίς να χάνει την ταυτότητά της – γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι οι σεφ που έχουν βάλει τη δική τους δημιουργική υπογραφή πάνω της. Με λίγη φαντασία, μπορούμε κι εμείς να κρατήσουμε την ψυχή της –τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά και τον ελληνικό της χαρακτήρα– και να τη μετατρέψουμε σε κάτι απρόσμενο, εξίσου νόστιμο, ή ακόμα και πιο πλήρες ως γεύμα.

Σημαντικό tip είναι οι ντομάτες να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αν θέλουμε πιο μαμαδίστικο και αγαπησιάρικο αποτέλεσμα, τις ξεφλουδίζουμε.

Ακολουθούν πέντε απολαυστικές παραλλαγές, που «πειράζουν» τη χωριάτικη σαλάτα δημιουργικά, διατηρώντας όμως την ουσία της. Η μία γίνεται με δροσερό καρπούζι, η άλλη με φέτα ψητή που λιώνει, η άλλη πιο εξωτική, με αβοκάντο και κόλιανδρο, ή ακόμα πιο πλήρες γεύμα με βραστό αβγό και παξιμάδι, με πλιγούρι ή κινόα. Εσύ ποια θα δοκιμάσεις πρώτη;

χωριάτικη με καρπούζι
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

1. Χωριάτικη με καρπούζι

Ο συνδυασμός γλυκού καρπουζιού με αλμυρή φέτα είναι γνωστός και αγαπημένος. Τη θέση της ντομάτας εδώ παίρνει το καρπούζι, και έχουμε ένα δροσιστικό, ευχάριστα γλυκό και άκρως καλοκαιρινό αποτέλεσμα. Λίγα φύλλα δυόσμου προσθέτουν φρεσκάδα και απογειώνουν τη γεύση!

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 400 γρ. καρπούζι, κομμένο σε κύβους (χωρίς κουκούτσια)
  • ½ αγγούρι, κομμένο σε φέτες ή κύβους
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 καυτερή πράσινη πιπεριά μικρή, λεπτοκομμένη (προαιρετικά)
  • 120 γρ. φέτα
  • 8–10 ελιές Καλαμών
  • κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το καρπούζι, το αγγούρι, την πιπεριά (αν χρησιμοποιούμε) και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ελιές, τον δυόσμο και τη φέτα σπασμένη ή σε κύβους.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι, αλάτι (λίγο, ανάλογα με τη φέτα) και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.

χωριάτικη με ψητή φέτα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Χωριάτικη με ψητή φέτα

Σε αυτήν την εκδοχή η φέτα μπαίνει όπως συχνά στο τέλος, μόνο που εδώ είναι ψητή και μπαίνει ζεστή. Την ψήνουμε όπως μας βολεύει, στα κάρβουνα, σε ένα σχαροτήγανο ή στον φούρνο. Η υφή της γίνεται πιο βουτυράτη και δένει τέλεια με τα τραγανά λαχανικά της χωριάτικης.

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 2 ντομάτες
  • ½ αγγούρι
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • ½ κρεμμύδι
  • 8 ελιές
  • 150 γρ. φέτα, σε ένα χοντρό κομμάτι, όχι πολύ μαλακή
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, ρίγανη και το ελαιόλαδο.

Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο ή απλό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Αλείφουμε τη φέτα με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 1,5–2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να κάνει ελαφριές γραμμές εξωτερικά (αν χρησιμοποιούμε σχαροτήγανο).

Αν την ψήσουμε σε φούρνο, τη βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και την ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180°C μέχρι να ροδίσει.

Τοποθετούμε τη ζεστή φέτα πάνω από τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ρίγανη και λάδι, και σερβίρουμε αμέσως.

αβγά
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Χωριάτικη με βραστό αβγό και παξιμάδι

Ένα βραστό αβγό κομμένο στη μέση ή σε φέτες προσθέτει πρωτεΐνη και κάνει τη σαλάτα πιο πλήρες γεύμα. Συνδυάζουμε και σπασμένα κρίθινα παξιμάδια, που απορροφούν τα ζουμιά από την ντομάτα και το ελαιόλαδο, προσφέροντας μοναδική υφή και τέλεια γεύση!

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 2 ντομάτες, κομμένες
  • ½ αγγούρι, κομμένο σε φέτες
  • 1 αβγό βραστό (ή 2, αν είναι για 4 άτομα)
  • 1-2 κρίθινα παξιμάδια, σπασμένα
  • 100 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • ½ κρεμμύδι
  • 8 ελιές
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, ρίγανη, το ελαιόλαδο και λίγο ξύδι (αν θέλουμε).

Καθαρίζουμε το αβγό και το κόβουμε στα 2 ή σε φέτες.

Προσθέτουμε στη σαλάτα τα παξιμάδια, ανακατεύουμε, και στο τέλος προσθέτουμε από πάνω το κομμένο αβγό.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο πάνω στο αβγό.

αβοκάντο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4. Χωριάτικη με αβοκάντο και κόλιανδρο

Το αβοκάντο ταιριάζει υπέροχα τόσο με τις ντομάτες όσο και με τη φέτα. Φέρνει μια ευχάριστη, κρεμώδη υφή και καλά λιπαρά! Εδώ, η χωριάτικη συναντά το Μεξικό. Το αβοκάντο, ο φρέσκος κόλιανδρος και το λάιμ δίνουν μια εξωτική, άκρως καλοκαιρινή χροιά στη σαλάτα! Μπορούμε να παραλείψουμε τη φέτα για vegan εκδοχή.

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 2 ντομάτες
  • ½ αγγούρι
  • 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
  • ½ κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός)
  • 100 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • λίγη ρίγανη
  • 8 ελιές
  • χυμός από ½ λάιμ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε απαλά με τον χυμό λάιμ. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τις ελιές, την κομμένη φέτα, τη ρίγανη, ελαιόλαδο και αλάτι, και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Χωριάτικη με πλιγούρι ή κινόα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5. Χωριάτικη με πλιγούρι ή κινόα

Εδώ μετατρέπουμε τη χωριάτικη σε ένα πλήρες, χορταστικό γεύμα. Προσθέτουμε βρασμένο πλιγούρι ή κινόα, που δένουν και τα δύο τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά, απορροφούν τη γεύση από τα υγρά της σαλάτας και προσφέρουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Υλικά για 2-4 άτομα

  • ½ φλ. πλιγούρι ή κινόα (βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες)
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • ½ αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 8 ελιές
  • κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι

Εκτέλεση

Αφήνουμε το πλιγούρι ή την κινόα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, ανακατεύουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.