ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΦΑΚΟΡΥΖΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ
Αν σε έχουν κουράσει οι βαρετές σαλάτες, φτιάξε φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού και καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Αυτή η σαλάτα φακόρυζο είναι η δική μου εκδοχή για ένα ελαφρύ αλλά πλήρες γεύμα, που με κρατάει χορτάτο χωρίς να βαραίνω. Θα το επισημάνω με κεφαλαία γράμματα: ΜΗΝ φοβηθείς τις πίκλες κρεμμυδιού! Φτιάχνονται πανεύκολα και το αποτέλεσμα είναι απλά γλυκό και τραγανό. Ακόμα κι αν δεν τρως κρεμμύδι, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος του δίνει μια φανταστική νέα γευστική υπόσταση και το αποτέλεσμα είναι ιδανικό για να αναβαθμίσει σαλάτες και σάντουιτς.
Ξεκινώ με βάση το αγαπημένο μου φακόρυζο, που είναι ένας υπέροχος συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων, και του δίνω νέα ζωή με φρέσκα λαχανικά, γλυκιά γεύση από πίκλες κρεμμυδιού και τραγανό τελείωμα με καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Είναι μια σαλάτα την οποία απολαμβάνω χλιαρή ή και κρύα, ιδανική για μεσημεριανό στο σπίτι ή στο γραφείο. Το αγγούρι και η ντομάτα δίνουν δροσιά, η πιπεριά λίγη γλύκα, ενώ το ντρέσινγκ με λεμόνι και καλό ελαιόλαδο «δένει» τα πάντα με απλότητα.
Συνταγή για σαλάτα φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού και καβουρδισμένο αμύγδαλο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
Υλικά
Για το φακόρυζο:
- 150 γρ. καστανό ρύζι, βρασμένο (ισοδυναμεί με 50 γρ. ρύζι άβραστο)
- 150 γρ. φακές, βρασμένες (ισοδυναμούν με 50 γρ. φακές άβραστες)
Για τη σαλάτα:
- 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια, χωρίς σπόρους
- 1 μικρή πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μικρά καρέ
- 30 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμύγδαλου
Για το ντρέσινγκ:
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
- 2 γρ. αλάτι
- 1 γρ. πιπέρι
Για τις πίκλες κρεμμυδιού:
- 100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 100 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
- 100 γρ. νερό
- 50 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Βράσιμο καστανού ρυζιού:
Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε κρύο νερό για να απομακρύνουμε το περιττό άμυλο.
Σε κατσαρόλα βράζουμε 500 ml νερό. Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βράσιμο φακής:
Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό.
Σε κατσαρόλα βράζουμε 600 ml νερό. Προσθέτουμε τις φακές και βράζουμε για 5 λεπτά.
Τις σουρώνουμε καλά.
Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
Προσθέτουμε τις φακές και λίγο αλάτι.
Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τις πίκλες:
Κόβουμε τα κρεμμύδια λεπτά με μαχαίρι ή μαντολίνο.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ξίδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βάζουμε το κρεμμύδι σε γυάλινο βάζο και περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα.
Αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για τη σαλάτα:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το φακόρυζο με το αγγούρι, την ντομάτα και την πιπεριά.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: σε μικρό μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνίροντας με τις πίκλες κρεμμυδιού και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.