ΠΛΗΡΗ VS LIGHT ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΠΟΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ;

04:05

Αυτό το βίντεο θα λύσει όλες σου τις απορίες για τα light προϊόντα.

Μπροστά τα ράφια του σουπερμάρκετ όλοι έχουμε βρεθεί να αναρωτιόμαστε «Τι να επιλέξω; Πλήρη ή light προϊόντα;» Η διαιτολόγος–διατροφολόγος, Νίκη Παπασπύρου, επιχειρεί να μας λύσει όλες τις απορίες μέσα από ένα βίντεο.

Τι σημαίνει light προϊόν; Έχει μικρότερη διατροφική αξία από το αντίστοιχο πλήρες; Είναι πιο επεξεργασμένo και άρα λιγότερο υγιεινό; Τι ισχύει για τα light αναψυκτικά; Θα αδυνατίσω αν τρώω light προϊόντα; Τελικά, χρειάζεται να τα βάλω στη διατροφή μου;

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα light προϊόντα – άλλοι τα εκθειάζουν και άλλοι τα κατηγορούν. Πού βρίσκεται η αλήθεια και με ποιον τρόπο έχει νόημα να τα εντάξουμε στη διατροφή μας για να ωφεληθούμε;

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι τα light προϊόντα είναι εκείνα που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, σάκχαρα ή θερμίδες σε σχέση με το πλήρες προϊόν. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προιόντα, light θεωρούνται αυτά που περιέχουν κάτω από 3 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 γρ. στερεού τροφίμου και κάτω από 1,5 γρ.λιπαρών ανά 100 γρ. υγρού τροφίμου.

Τυριά με μειωμένα λιπαρά θεωρούνται αυτά τα οποία έχουν τουλάχιστον 30% λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το συμβατικό προιόν. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι κορεσμένα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών, junk food κλπ., μπορούμε πολύ εύκολα να υπερβούμε τη συνιστώμενη πρόσληψη. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι τα light γαλακτοκομικά μάς βοηθάνε να μην καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Ωστόσο, επειδή η βιταμίνη D απορροφάται καλύτερα παρουσία λίπους, καλό είναι να επιλέγουμε προϊόντα, από τα οποία δεν έχει αφαιρεθεί το σύνολο των λιπαρών.

Τα light γαλακτοκομικά έχουν την ίδια ποσότητα πρωτείνης και ασβεστίου σε σχέση με τα πλήρη, ενώ δεν μειώνεται η θρεπτική τους αξία. Παρ' όλα αυτά το ότι ένα προϊόν είναι light, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει θερμίδες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θα οδηγήσει σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και κατ' επέκταση σε αύξηση βάρους.

Όσον αφορά τα αναψυκτικά τύπου light, αυτά περιέχουν λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με τα συμβατικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο και αποτελούν καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα κανονικά. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και με νεφρική δυσλετουργία. Επομένως, καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή τους, ακόμα και αν έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.