iStock

3 ΕΙΔΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ

Το σώμα μας δεν κινείται μόνο όταν αθλούμαστε. Κάνουμε διαφορετικά είδη κίνησης για διαφορετικούς λόγους, κερδίζοντας διαφορετικά οφέλη. Τι χρειαζόμαστε σε εβδομαδιαία βάση;

Είναι γεγονός πως ό,τι αφήνεις, σε αφήνει. Από τους τοίχους του σπιτιού (που ανά κάποια χρόνια χρειάζονται βάψιμο) έως το σώμα μας. Όχι σε επίπεδο εμφάνισης, αλλά ουσίας. Είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη να φροντίζουμε ό,τι μας κρατάει όρθιους και λειτουργικούς.

Για αυτό χρειάζονται διάφορα πράγματα. Σε επίπεδο κίνησης, βοηθά να περπατάμε (κατά την πιο πρόσφατη σχετική έρευνα, 2.300 βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο), αλλά χρειάζονται και κάποια επιπλέον πράγματα για να μπορεί να λειτουργεί καλά το σώμα και το μυαλό μας.

H συνταγή της επιτυχίας αφορά:

  • τις καθημερινές κινήσεις,
  • τις αθλητικές κινήσεις,
  • τις κοινωνικές κινήσεις.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Carl Cirino, χειρουργός αθλητικής ιατρικής στις ΗΠΑ, «το περπάτημα είναι υπέροχο, αλλά είναι μόνο μία, μονής κατεύθυνσης μορφή κίνησης. Το σώμα μας χρειάζεται περισσότερα για να είναι λειτουργικά σε φόρμα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τους μυς και τους τένοντες για την κάμψη, τη συστροφή και την περιστροφή που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Επομένως, είναι χρήσιμο να δουλεύουμε και να κάνουμε διατάσεις σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις». Ως προς αυτό μπορούν να βοηθήσουν το pilates και η yoga, με τον ειδικό να τονίζει ότι το stretching είναι κάτι πολύ εύκολο, «που μπορούμε να κάνουμε όταν ξυπνάμε ή πριν πάμε για ύπνο».

Για τις καθημερινές κινήσεις δεν χρειάζονται πολλά. Αρκεί μια φορά να προτιμήσουμε τις σκάλες από το ασανσέρ. Ή να καθαρίσουμε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Πάντα πρέπει να έχουμε πρόχειρη την πληροφορία πως οι διατάσεις –όσο βαρετές κι αν φαίνονται– είναι στα «πρέπει» της προσπάθειας που κάνουμε για να μας φροντίσουμε.

διατάσεις
iStock

Ο Δρ Cirino λέει ότι «το να έχουμε χαλαρούς και εύκαμπτους μυς σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα μέσα στην ημέρα», κάτι που μειώνει τον κίνδυνο πτώσης. «Είναι επίσης καλό να ανεβάζουμε τον καρδιακό μας ρυθμό αρκετές φορές την εβδομάδα για καρδιαγγειακή υγεία». Ένα παράδειγμα που έδωσε ήταν τα 20 squats όταν πάμε στην τουαλέτα και τα push ups στον τοίχο κάθε φορά που πηγαίνουμε στην κουζίνα για να βάλουμε νερό σε ένα ποτήρι.

Ο ειδικός τόνισε πως αν βρούμε έναν διασκεδαστικό για μας τρόπο να δουλεύουμε το αερόβιο κομμάτι και αυτό της ενδυνάμωσης, θα είναι και πιο εύκολο να το κάνουμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα – συχνότητα που δίνει τα οφέλη που χρειαζόμαστε. Η ιδανική περίπτωση περιλαμβάνει και άλλους ανθρώπους, όπως τακτοποιούμε και την τρίτη μορφή κίνησης που χρειαζόμαστε και είναι η κοινωνική.

χορός
iStock

Επειδή άλλο είναι η άσκηση και άλλο η σωματική κίνηση, ο Δρ Cirino είπε πως ό,τι και αν βρούμε που να συνδυάζει την κίνηση με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις (π.χ. χορός, ένα ομαδικό σπορ, πεζοπορία ή ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει και είναι απαραίτητη η συμμετοχή και άλλων) θα είναι για το καλό μας.

Εντωμεταξύ, δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα αυτά μαζί. Βήμα βήμα θα φτάσουμε στην επιτυχία, χωρίς να αλλάξουμε άρδην την καθημερινότητα μας. Απλώς αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για πράγματα που θα μας κάνουν πιο λειτουργικούς και υγιείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.