iStock

ΟΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Οι περισσότεροι ασκούμενοι εστιάζουν στη γράμμωση και στη δύναμη, όμως η ευλυγισία είναι μια παράμετρος πολύ σημαντική για την υγεία σου και καλό είναι να μην την παραμελείς.

Όποιο άθλημα κι αν κάνεις, όποιο είδος γυμναστικής κι αν έχεις επιλέξει, αποκλείεται να μην έχεις ακούσει από τον προπονητή ή την προπονήτριά σου πόσο σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι οι διατάσεις. Επίσης, σε πάρα πολλά γυμναστήρια και χώρους άσκησης υπάρχουν πλέον ώρες αποκλειστικά αφιερωμένες στη βελτίωση της ευλυγισίας.

Αν ανήκεις σε αυτούς που αρνούνται να συμπεριλάβουν τέτοιου είδους ασκήσεις στο πρόγραμμά τους, μάλλον είναι καιρός να προσαρμόσεις τη γυμναστική σου ρουτίνα. Αν, πάλι, τις έχεις ήδη συμπεριλάβει, τότε συνέχισε. Οι ασκήσεις αυτές σου προσφέρουν περισσότερα οφέλη από όσα πιθανότατα φαντάζεσαι. Το σώμα σου αποκτά ευλυγισία κι αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει το εύρος κίνησης, ενώ παράλληλα «χτίζεις» δύναμη και βελτιώνεται η ισορροπία σου. Σε γενικές γραμμές, επιδρούν θετικά στη συνολική σου ευεξία. Πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινότητά σου;

1. Σε λιγότερους τραυματισμούς

Μόλις αναπτύξεις δύναμη και ευλυγισία στο σώμα, θα είσαι σε θέση να αντέξεις περισσότερο σωματικό στρες. Επιπλέον, θα απαλλαγείς από τυχόν μυϊκές ανισορροπίες, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της όποιας σωματικής δραστηριότητας.

ευλυγισία και υγεία
iStock

2. Σε λιγότερους πόνους

Μόλις ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τις ασκήσεις αυτές, που συμβάλλουν στην επιμήκυνση των μυών και των μαλακών μορίων που βρίσκονται σε βράχυνση, θα αισθάνεται το σώμα σου συνολικά πολύ καλύτερα. Όταν οι μύες είναι πιο χαλαροί και λιγότερο σφιχτοί, θα νιώθεις και λιγότερους πόνους. Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσεις μυϊκές κράμπες.

3. Σε καλύτερη στάση σώματος

Χωρίς να το καταλαβαίνεις, η γυμναστική αυτή βοηθάει στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και στη βελτίωση τυχόν ανισορροπιών. Επιπλέον, χάρη στην αύξηση του εύρους κίνησης μπορεί να είναι πιο εύκολο το να στέκεσαι ή να κάθεσαι με συγκεκριμένους τρόπους. Είπαμε, τα οφέλη της ευλυγισίας στην υγεία σου είναι πολλά!

ευλυγισία και υγεία
iStock

4. Σε περισσότερη ψυχική χαλάρωση

Η τακτική εκτέλεση ασκήσεων/στάσεων που τεντώνουν και «ανοίγουν» το σώμα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα βαθιάς πνευματικής και ψυχικής χαλάρωσης. Όταν νιώθεις καλύτερα το σώμα σου, είναι πιο εύκολο να χαλαρώσεις και το μυαλό σου.

ευλυγισία και υγεία
iStock

5. Σε καλύτερη απόδοση

Μόλις αυξήσεις την ευελιξία σου, επιτρέποντας έτσι στο σώμα σου μεγαλύτερο εύρος κίνησης, θα είσαι και σε θέση να αποδώσεις καλύτερα σωματικά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι μύες σου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια

Το να κάνεις διατάσεις μια φορά στο τόσο, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν θα σε μετατρέψει εν μια νυκτί σε αθλητή ή αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Θα χρειαστεί να τηρήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα για αρκετές εβδομάδες έως και μήνες, ώστε να έχεις αποτελέσματα, λέει ο φυσικοθεραπευτής David Nolan, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Εάν, ωστόσο, πάσχεις από κάποια χρόνια πάθηση ή κάποιον τραυματισμό, ή έχεις κάποιο άλλο πρόβλημα με την υγεία σου, πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα ασκήσεων για ευλυγισία φρόντισε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.