Freepik

3 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Ένας επαγγελματίας ποδηλάτης μάς προτείνει 3 διαδρομές για ποδηλασία στην Ελλάδα και δίνει μερικά tips για ένα ασφαλές ταξίδι.

Το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική άσκηση που μας επιτρέπει να γυμνάζουμε όλο το σώμα. Η Ελλάδα προσφέρεται για εκδρομές με ποδήλατο, ενώ με αυτό μπορείς να «γυρίσεις» ακόμα και ολόκληρα νησιά, όπως η Αίγινα, ή να κάνεις βόλτες στην Αττική.

Ο Έλληνας ποδηλάτης Ιωάννης Παπανικολάου, ένας από τους περίπου 300 αθλητές που έλαβαν μέρος στον ποδηλατικό αγώνα υπεραποστάσεων «Transcontinental Race», μας προτείνει 3 διαδρομές για ποδήλατο στην Ελλάδα για όλα τα επίπεδα.

3 ποδηλατικές αποδράσεις στην Ελλάδα

1. Διαδρομή χαμηλής δυσκολίας στην Καλαμπάκα

Στον Δήμο Μετεώρων μπορεί κανείς να βρει μια όμορφη ποδηλατική διαδρομή σχετικά μικρής δυσκολίας. Ξεκινώντας από την Καλαμπάκα, μπορεί να κατευθυνθεί προς το Καστράκι και τη Βλαχάβα, να διασχίσει το Σκεπάρι και να κατευθυνθεί προς τη Μύκανη, από εκεί στη Μουργκάνη και πάλι πίσω στην Καλαμπάκα. Συνολικά, πρόκειται για μια διαδρομή 50 χλμ, όμως καθένας μπορεί να την προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες.

Μετέωρα
iStock

2. Διαδρομή μέτριας δυσκολίας στη λίμνη Πλαστήρα

Γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή περίπου 56 χλμ μέτριας δυσκολίας αλλά υπέροχης φυσικής ομορφιάς, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπανικολάου. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον γύρο της λίμνης με αφετηρία το Μορφοβούνι και πέρασμα από τα χωριά Μεσενικόλας, Άγιος Αθανάσιος, Λαμπερό, Μπελοκομίτη, Νεοχώρι, Καλύβια και Κρυονέρι.

3. Διαδρομή υψηλής δυσκολίας: το πέρασμα του Μπάρου

«Μια από τις πιο δύσκολες –αλλά ιδιαίτερα όμορφες– διαδρομές στην Ελλάδα είναι το πέρασμα του Μπάρου σε υψόμετρο 1,905 μέτρα, το οποίο βρίσκεται στο σημείο όπου συναντιούνται τα βουνά Κακαρδίτσα και Περιστέρι», μας εξήγησε ο κ. Παπανικολάου.

«Θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα της Πίνδου. Γενικά, οι διαδρομές περιμετρικά από τα Τζουμέρκα είναι δύσκολες αλλα πολύ όμορφες με αρκετούς καταρράκτες και ποτάμια για μπάνιο. Επίσης, η περιοχή έχει όμορφα χωριά όπως τα Πράμαντα, το Βουργαρέλι, η Κυψέλη και το Συρράκο».

ποδηλασία
Freepik

Συμβουλές για το ταξίδι με ποδήλατο

Ζητήσαμε από τον κ. Παπανικολάου να μας δώσεις μερικές συμβουλές για όσους επιχειρήσουν να κάνουν μια εξόρμηση με ποδήλατο, κι εκείνος μας είπε αναλυτικά τα παρακάτω.

1. Προετοιμαστείτε σωματικά αλλά και ψυχικά. Ένα ταξίδι με ποδήλατο εκτός από σωματική αντοχή χρειάζεται ψυχικά αποθέματα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να μπορέσετε να διασκεδάσετε και να βιώσετε μια ιδιαίτερη εμπειρία.

2. Είναι χρήσιμο να έχετε κάνει προηγουμένως μια δοκιμαστική διαδρομή ώστε να διαπιστώσετε αν και πώς μπορείτε να οδηγήσετε το ποδήλατο με ασφάλεια ενώ αυτό είναι φορτωμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

3. Κάντε σωστή τοποθέτηση του εξοπλισμού. Ειδικότερα, ελαχιστοποιήσετε το φορτίο στο τιμόνι και την πλάτη σας ώστε να είναι εύκολος ο χειρισμός του ποδηλάτου και να μην κουραστείτε.

ποδηλασία
iStock

4. Μειώστε τα ημερήσια χιλιόμετρα σας κατά 20%. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο θα επιβραδύνει την πορεία ο εξοπλισμός. Γι' αυτό καλό είναι να υπολογίζετε λιγότερα ημερήσια χιλιόμετρα λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο ανεφοδιασμός και η ξεκούραση.

5. Να έχετε σχέδιο για ανεφοδιασμό. Ένα ταξίδι με ποδήλατο χρειάζεται πολύ καλό σχεδιασμό ανεφοδιασμού καθώς μπορεί να μην περνάτε μέσα από πόλεις στη διαδρομή σας, επομένως να μην έχετε πρόσβαση σε φαγητό και ανταλλακτικά αν τα χρειαστείτε άμεσα. Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε φροντίσει γι' αυτά εκ των προτέρων.

6. Κουβαλήστε μόνο ό,τι χρειάζεστε! Προσαρμόστε τον εξοπλισμό σας ανάλογα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Έχετε κατά νου ότι κάθε διαδρομή είνα διαφορετική και απαιτείται ανάλογη προετοιμασία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.