iStock

3 ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΞ ΜΕΤΑ ΤΑ 60

Απαντώντας σε ένα από τα πιο viral ερωτήματα της ελληνικής τηλεόρασης, το σεξ όχι μόνο δεν κόβεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά μόνο οφέλη έχει αν το αυξήσουμε.

Ό,τι θες μπορείς να πεις για να υποστηρίξεις πως το «Just Like That» (η συνέχεια του «Sex and the City») δεν έχει και μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα (μόνο τα σπίτια των πρωταγωνιστών να δεις θα καταλάβεις), Ωστόσο, στο κεντρικό θέμα που πραγματεύεται, το σεξ, παραμένει κορυφαία σειρά. Στα επεισόδια των κύκλων που έχουν προβληθεί θα δεις πολλές και διαφορετικές εκδοχές σεξουαλικών επαφών που ίσως να μη σου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, όμως δεν γίνεται να μη συγκινηθείς από το πόσο αληθινά, διεγερτικά και τρυφερά ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι ερωτικές συνευρέσεις της Κάρι και του Έινταν που είναι πλέον 60.

Οι δυο τους βρίσκονται ξανά έπειτα από 15 περίπου χρόνια. Εκείνη χήρα, γερασμένη φυσικά και πανέμορφα, πιο στιλάτη από ποτέ. Εκείνος γκριζαρισμένος και καλοστεκούμενος – φαίνεται ότι γυμνάζεται και ότι προσέχει την εμφάνισή του. Τίποτα εξεζητημένο και απρόσιτο, όμως. Καμία γοητεία που να απαιτεί απεριόριστο budget για να κατακτηθεί. Το ειδύλλιό τους αναζωπυρώνεται εύκολα. Το δε σεξ, η Κάρι (η πιο διάσημη sex editor της Αμερικής) το χαρακτηρίζει «καλύτερο από ποτέ» αφού, όπως αποκαλύπτει στη φίλη της Μιράντα, δεν είχε ποτέ ξανά τέτοιους οργασμούς.

Και είναι εκείνη η στιγμή που σκέφτομαι ότι αυτή είναι από τις ελάχιστες φορές που το μέσο με τη μεγαλύτερη επίδραση στον παγκόσμιο πληθυσμό δεν παρουσιάζει το σεξ ανάμεσα σε 60άρηδες ως κάτι σπάνιο και θλιβερό. Είναι εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιώ πως καμία κρίση μέσης ηλικίας δεν χρειάζεται να μας πιάνει στα 40 και στα 50, αν μπορεί να είναι έτσι το σεξ στα 60. Κι αν ακούσεις τι έχουν να πουν οι επιστήμονες πάνω σε αυτό, θα καταλάβεις γιατί αυτή είναι η ηλικία που θα πρέπει κανονικά να το αυξήσεις!

3 σημαντικοί λόγοι για να αυξήσεις το σεξ μετά τα 60

1. Το σεξ είναι η πηγή της νιότης για τον εγκέφαλο

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Sex Research τον Ιούλιο του 2023 υποστηρίζει πως το σεξ έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τη «φυσική κατάσταση» του εγκεφάλου. Καταρχάς, λένε οι επιστήμονες, το σεξ αποτελεί ένα είδος άσκησης που αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνοντας τις φλεγμονές στο σώμα και αυξάνοντας τις πρωτεΐνες που διεγείρουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων. Επιπλέον, διατηρεί τη γνωστική λειτουργία και ενθαρρύνει τον σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Τέλος, η διέγερση και ο οργασμός οδηγούν στην απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ντοπαμίνη έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την επεισοδιακή μνήμη, που μας βοηθά να θυμόμαστε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας γύρω από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή κατάσταση που έχουμε βιώσει.

Έτσι, καθώς προχωράμε προς την τρίτη ηλικία, το σεξ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αντιμετωπίζουμε την ατροφία του εγκεφάλου, καθώς και πολλά ακόμα σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

3 σπουδαίοι λόγοι για να αυξήσεις το σεξ μετά τα 60
iStock

2. Το σεξ συνδέεται με καλύτερη σωματική υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα άνω των 60 που κάνουν συχνά σεξ φαίνεται πως απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο ισορροπημένα επίπεδα στρες.

Οι ερωτικές συνευρέσεις σε αυτές τις ηλικίες αποτελούν μια μορφή αερόβιας άσκησης, η οποία σύμφωνα με άλλες μελέτες έχει φανεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αλλά και διαβήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα άτομα που δηλώνουν ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή σε αυτή την ηλικία είναι και αυτά που παρουσιάζουν καλύτερη φυσική κατάσταση.

Τέλος, μελέτη του 2019 συσχέτισε το σεξ στα 60 με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και χρόνιων παθήσεων. Η έρευνα δεν βρήκε ότι το να κάνεις περισσότερο σεξ σε αυτή την ηλικία θα αποτρέψει τις ασθένειες αυτές, όμως έδειξε ξεκάθαρη σύνδεσή του με καλύτερη υγεία.

3. Βελτιώνει την ψυχική υγεία και τη συναισθηματική σύνδεση με τον/τη σύντροφο

Την ίδια ώρα, όπως είναι αναμενόμενο, οι συχνές ερωτικές επαφές βελτιώνουν τη συναισθηματική σύνδεση με τον/τη σύντροφo και ως εκ τούτου το ζευγάρι αναφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση συνολικά από τη ζωή.

Εξάλλου, όπως αναφέραμε παραπάνω, με το σεξ βελτιώνεται και η ψυχική υγεία, αφού μειώνονται τα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και το αίσθημα της μοναξιάς. Συγκεκριμένα, λένε οι επιστήμονες, όταν κάνουμε σεξ το σώμα μας εκλύει ένα κοκτέιλ ορμονών και νευροδιαβιβαστών που «μας βοηθούν να ηρεμούμε και να νιώθουμε ασφαλείς».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.