iStock

3 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια πιο ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και να μην επιτρέπετε στα συναισθήματά σας να καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές σας, έχουμε να προτείνουμε 3 τρόπους.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμάστε τον εαυτό σας να «ξεσπάει» στο οικογενειακό παγωτό; Ήταν τότε που μια αναποδιά και το πολύ άγχος στη δουλειά σάς έκανε να γυρίσετε σπίτι και να καταναλώσετε ό,τι βρήκατε στο ψυγείο; Ή εκείνη τη φορά που από τη στεναχώρια σας παραγγείλατε delivery, αντί να μαγειρέψετε τα όσπρια που είχατε προγραμματίσει;

Τέτοιου είδους αντιδράσεις ονομάζονται συναισθηματική διατροφή και στους περισσότερους από εμάς έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κάποιες φορές νομίζουμε ότι ένα γεύμα μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματά μας και ότι αφού το καταναλώσουμε, θα νιώσουμε διαφορετικά. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει, απλά όταν το καταλαβαίνουμε είναι συνήθως αργά. Από μόνη της, η συναισθηματική διατροφή δεν θεωρείται διατροφική διαταραχή, ωστόσο μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραγμένης διατροφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κάποιας διατροφικής διαταραχής.

Αν θέλετε να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα την επιθυμία σας για φαγητό, ρίξτε μια ματιά στις 3 παρακάτω προτάσεις από τη διατροφολόγο Tamara Willner, με την επιστημονική καθοδήγηση της διαιτολόγου Fiona Moncrieff. Ωστόσο, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να τις προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες και ότι ο καθένας χρειάζεται διαφορετικούς χρόνους για να μετατρέψει αυτές τις τακτικές σε συνήθεια.

– Εξασκηθείτε στο mindful eating

Αυτό που χρειάζεστε είναι ενσυνειδητότητα και στο φαγητό. Θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του τι, πόσο και γιατί τρώτε ό,τι τρώτε.

συναισθηματικό φαγητό
iStock

Πώς θα το πετύχετε;

1. Απομακρύνετε ό,τι αποσπά την προσοχή σας, όπως για παράδειγμα το κινητό για να τσεκάρετε τα social media, ή την τηλεόραση. Ιδανικά, αν έχετε τη δυνατότητα προτιμήστε να τρώτε το γεύμα σας μαζί με παρέα.

2. Επιβραδύνετε και αφιερώστε χρόνο για το γεύμα σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε τη στρατηγική των «20-20-20». Δηλαδή:

  • Μασήστε το φαγητό σας για 20 δευτερόλεπτα.
  • Αφήστε το πιρούνι σας κάτω για 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στις μπουκιές.
  • Αφιερώστε 20 λεπτά για να φάτε το γεύμα σας.

– Να είστε προετοιμασμένοι για τους πειρασμούς του μέλλοντος

Για κάθε εμπόδιο ή πρόκληση που πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε στο μέλλον, σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε σε κάθε περίπτωση. Πρόκειται για μια στρατηγική που ονομάζεται «αν/τότε». Για παράδειγμα:

  • «Αν βαριέμαι στο σπίτι και νιώσω την ανάγκη να πάω στην κουζίνα, τότε θα ακούσω ένα podcast, ώστε το μυαλό μου να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο».
  • «Αν είχα μια απαίσια μέρα και νιώθω καταβεβλημένη, τότε θα τηλεφωνήσω στη φίλη μου για να μιλήσουμε».

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να ξεγελάσετε το μυαλό σας είναι αυτές που κρατούν τον εγκέφαλο απασχολημένο, όπως ένα παζλ, ένα σταυρόλεξο, ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

– Μην αισθάνεστε ενοχές

Τέλος, είναι σημαντικό να αποβάλλετε τα αισθήματα ενοχής που μπορεί να νιώσετε κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα επεισόδιο συναισθηματικής διατροφής. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να σταματήσετε να χαρακτηρίζετε τις τροφές ως «καλές», «κακές», «πρόχειρο φαγητό», «λιχουδιά» κλπ. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορεί να ενισχύσουν τη δημιουργία μιας αρνητικής σχέσης με το φαγητό. Αντί γι' αυτό, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν τρόφιμα που απολαμβάνουμε καθημερινά και τρόφιμα που απολαμβάνουμε λιγότερο συχνά.

σοκολάτα
iStock

Επίσης, αποφύγετε να βάζετε αυστηρούς κανόνες, του τύπου «δεν επιτρέπεται να ξαναπιώ ανθρακούχα ποτά ποτέ», καθώς αυτοί μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, να μας κάνουν δηλαδή να επιθυμούμε ακόμη περισσότερο τα «απαγορευμένα» τρόφιμα και στη συνέχεια να προκαλούν αισθήματα ενοχής ή ντροπής αν παραβιάσουμε έναν από αυτούς τους κανόνες. Αντιθέτως, μια ισορροπημένη άποψη, όπως το «θα τρώω σοκολάτα μόνο όταν πραγματικά έχω όρεξη», θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.