istock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ PODCASTS (ΜΕΡΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ)

Ίσως τα podcasts να είναι η απάντηση στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής. Ίσως και όχι. Υπάρχουν όμως μερικοί πολύ καλοί λόγοι για να αρχίσεις να ακούς. Ποιοι είναι;

Θα ξεκινήσω το κείμενο αυτό με μια μεγάλη εξομολόγηση: είμαι μια αμετανόητη multitasker. Όσο κι αν δουλεύω με εξαιρετικές coaches, που με προειδοποιούν για τους κινδύνους του να μη ζεις 100% στη στιγμή (και στη μία δουλειά που κάνεις εκείνη τη στιγμή). Όσο κι αν διαβάζω άρθρα για το πόσο αντιπαραγωγικό είναι τελικά να κάνεις πολλά πράγματα μαζί.

Όσες φορές κι αν έχω καεί προσπαθώντας να βγάλω το ταψί από τον φούρνο, ενώ παράλληλα κάνω και κάποιο από τα 100.000 άλλα πράγματα που (θεωρώ ότι) πρέπει να έχω τελειώσει μέχρι το τέλος της ημέρας, εγώ εκεί: Θα συνεχίσω να αξιοποιώ τα μέλη του σώματός μου που δεν είναι απασχολημένα σε κάτι άλλο. Μιλάω στο τηλέφωνο, ενώ περπατώ προς το αυτοκίνητο. Κάνω πλάγιες άρσεις ποδιών ενώ πλένω τα πιάτα. Ανοίγω newsletters, ενώ ξεφλουδίζω τα φρούτα των παιδιών. Ακούω podcasts ενώ οδηγώ/τρέχω/βάζω πλυντήριο/ξεσκονίζω. 

Οι κόρες μου διαμαρτύρονται, όταν αρνούμαι να βάλω στο αυτοκίνητο το σάουντρακ του Coco, επειδή θέλω να ακούσω το τελευταίο επεισόδιο του «Unlocking Us» (βλ. χρήσιμη λίστα με τα podcasts που συνιστώ αυτή την περίοδο παρακάτω). Aλλά, τι να γίνει, η συμφωνία είναι αυτή: διαλέγουμε εκ περιτροπής τι θα ακούσουμε στην κάθε διαδρομή και η επιλογή της μαμάς είναι κάτι περίεργες (σαν) ραδιοφωνικές εκπομπές, πολύ συχνά στα αγγλικά, στις οποίες διάφοροι άνθρωποι λένε τα δικά τους και η μαμά γελάει και μονολογεί «μην ξεχάσω να το σημειώσω αυτό» ή «ωραία ιδέα και για το Women On Topic» (δικό μας αυτό, επίσης στη χρήσιμη λίστα με τα podcasts που συνιστώ). 

Άκουσε podcasts
iStock

Τι είναι, λοιπόν, τα podcasts και γιατί η μαμά δεν βάζει ραδιόφωνο που δεν καταναλώνει και data;

Πράγματι, τα podcasts μοιάζουν λίγο με ραδιοφωνικές εκπομπές. Mόνο που δεν είναι ζωντανά. Eίναι κομμένα και ραμμένα μετά (άρα σημαντικά πιο γρήγορα και «σφιχτά»), σπάνια περιλαμβάνουν μουσική όπως αυτή του ραδιοφώνου και συνήθως έχουν μια πολύ συγκεκριμένη θεματική ή απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό (αν τα έχετε επιλέξει σωστά, το κοινό στο οποίο ανήκετε).

Αυτά που σας προτείνω παρακάτω εγώ, για παράδειγμα, έχουν ως θέμα τους τη λογοτεχνία, τον φεμινισμό, την κοινωνική αλλαγή, τον τρόπο που δουλεύουν οι άνθρωποι, τον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή μας η τεχνολογία, τις προκλήσεις των σύγχρονων οικογενειών. 

Εσείς μπορείτε να επιλέξετε άλλα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας αυτή την εποχή, μπαίνοντας απλώς στην αντίστοιχη εφαρμογή του κινητού σας ή, εύκολα, στο Spotify ή το Stitcher, που μάλιστα διαθέτουν και κάποια περιζήτητα podcasts σε αποκλειστικότητα. Εκεί, θα ρίξετε μια ματιά στα podcasts που προτείνονται ή σε αυτά που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ.

Αν έχετε άνεση με τα αγγλικά, τότε οι επιλογές σας είναι πραγματικά απεριόριστες, αλλά και στα ελληνικά, τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει μια έκρηξη από πολύ καλής ποιότητας podcasts – για ό,τι ωραίο ανακαλύψετε, μπορείτε να μου στείλετε ένα email

Γιατί όλα αυτά; Γιατί, αν αποφασίσετε να ακούτε συστηματικά podcasts, ενώ οδηγείτε, περπατάτε, τρέχετε ή καθαρίζετε το σπίτι, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε ότι έχετε στα χέρια σας (δηλαδή στο smartphone σας) μια νέα πηγή ενημέρωσης ή ακόμα και επιμόρφωσης, που σας βοηθά να μάθετε πολλά καινούργια πράγματα. Nα γίνετε καλύτεροι στη δουλειά σας. Nα προβληματιστείτε πιο ουσιαστικά για θέματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας, ή απλώς να αποφασίσετε να φτιάξετε ένα δικό σας. Αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο.

Άκουσε podcasts
iStock

Μερικά podcasts που ακούω αυτή την εποχή

  • Women On Topic: το πρώτο ελληνικό podcast για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών
  • Unlocking Us (πώς λειτουργεί η αλλαγή και οι κοινωνίες μας, από την Μπρενέ Μπράουν)
  • How to Fail (ιστορίες αποτυχίας από ανθρώπους που θαυμάζουμε)
  • The Startup Parent (για όσους μεγαλώνουν παιδιά και ταυτόχρονα μια επιχείρηση -τη δική τους)
  • Hay House meditations (για τις δύσκολες στιγμές/ημέρες/εβδομάδες/χρόνια)
  • The Big Interview Series (εξαιρετικές συνεντεύξεις από το Monocle 24)
  • Sugar calling (εξαιρετικές συνεντεύξεις με συγγραφείς από την Σέριλ Στρέιντ)
  • Nice white parents (όλος ο συστημικός ρατσισμός που δεν ξέρουμε ότι έχουμε)
  • What Works (ό,τι ήθελες να ξέρεις ως επιχειρηματίας, αλλά δεν ήξερες πού να ρωτήσεις)

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συγγραφέας και συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.