Aikido of Athens Dojo

4 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ AIKIDO

Πώς το Aikido μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ομαδικό πνεύμα; Ποιο είναι το έμφυτο χαρακτηριστικό που έχουν από τη νηπιακή ηλικία και τα κάνει καλούς μαθητές; Μια δασκάλα μάς λύνει τις απορίες. 

Aikido, τρεις συλλαβές: Ai, που σημαίνει εναρμόνιση, Ki, που σημαίνει συμπαντική ενέργεια, και Do, που σημαίνει δρόμος, μονοπάτι. Το Aikido είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη, το όνομα της οποίας κυριολεκτικά σημαίνει τoν δρόμο που ακολουθεί κάποιος για να εναρμονιστεί με την ενέργεια γύρω του.

Συχνά μεταφράζεται ως «ο δρόμος της ενοποίησης με το σύμπαν» ή «ο δρόμος του αρμονικού πνεύματος». Ο στόχος του Aikido είναι να μπορούν οι αμυνόμενοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του αντιπάλου, προστατεύοντάς τον ταυτόχρονα από τραυματισμό.

Τι είναι το Aikido;

Ο εμπνευστής του, Morihei Ueshiba (1883 -1969) επιδίωξε να δημιουργήσει μια ειρηνική πολεμική τέχνη. Eίχε βαθιά πίστη στην επίλυση των συγκρούσεων μέσα από τον δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Σε αντίθεση με τις μέχρι τότε γνωστές «επιθετικές» πολεμικές τέχνες, το Aikido βασίζεται στον έλεγχο και στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας του επιτιθέμενου. Τελικός σκοπός είναι ο ασκούμενος να συνειδητοποιήσει ότι η ουσία του δρόμου των πολεμικών τεχνών είναι η προστασία της ζωής και η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Aikido για παιδιά

«Στο Aikido υπάρχουν δύο ισχυροί πόλοι, η επίθεση και η άμυνα. Η άμυνα είναι μια κατάσταση μη αντίστασης, που αντανακλά πίσω τη δύναμη που έρχεται. Έτσι, η επίθεση επιστρέφεται στην πηγή της. Σαν ένας χορός όπου η ενέργεια δεν σταματάει να ρέει. Σαν ένας ύμνος στη δημιουργική δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας», εξηγεί η Θέμις Στυλιανοπούλου, που τα τελευταία 19 χρόνια διδάσκει Aikido σε παιδιά 4-12 ετών.

ΣΤΟ AIKIDO, Η ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΠΙΣΩ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

Η εξάσκηση γίνεται σε ζευγάρια, τα οποία αλλάζουν συνεχώς μεταξύ τους. Όλοι συνεργάζονται με όλους. Μέσα από αυτό βρίσκουν τρόπους να συνυπάρχουν ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. To Aikido είναι μια πολεμική τέχνη ανοιχτή σε όλους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τον σωματότυπο και τη δύναμη. Ο δημιουργός της ήθελε να διατηρεί την αποτελεσματικότητά της όσο ο ασκούμενος μεγαλώνει και η μυϊκή του δύναμη μειώνεται σταδιακά. 

aikido

To Aikido αγαπά τα παιδιά

Η Θέμις Στυλιανοπούλου, που δημιούργησε το πρώτο παιδικό τμήμα της σχολής Aikido Athens Dojo το 2003, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους το Aikido είναι μια τέχνη ιδανική για τα παιδιά: 

1. Αξίες

Μέσα από την εξάσκηση καλλιεργούνται ο σεβασμός προς τον εαυτό και τους άλλους. Η αυτοπεποίθηση και η συγκέντρωση. Επίσης αναπτύσσεται και η ψυχοκινητική συγκρότηση.

2. Αυτοπεποίθηση

Το Aikido δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη, αλλά τεχνική. Ένα παιδί το αντιλαμβάνεται αυτό όσο μεγαλώνει και εξασκείται. Έτσι, μπορεί να νιώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση και να σταθεί με δύναμη στα πόδια του, για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να εμπλακεί σε καβγά, αλλά ότι μπορεί να τον αποτρέψει μόνο με τα λόγια και τη στάση του. Πολλοί γονείς μέσα στα χρόνια έχουν μοιραστεί τέτοιες εμπειρίες των παιδιών τους, που στάθηκαν απέναντι σε κάποιους τους οποίους πριν φοβούνταν και έβαλαν τα όριά τους.

3. Ομαδικότητα

Στην εκπαίδευση των παιδιών είναι πολύ σημαντική η προσέγγιση μέσα από τη δυναμική του ομαδικού παιχνιδιού. Μαθαίνουν να μην «παλεύουν» και να λειτουργούν σε αρμονία. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη τους φροντίδα είναι η ασφάλεια. Η δική τους και όλων όσοι βρίσκονται στον χώρο της εξάσκησης.

4. Ασφάλεια

Οι τεχνικές είναι ασφαλείς, γιατί όλες οι κινήσεις ακολουθούν τη φυσική ροή του σώματος.

Aikido για παιδιά

Κατάλληλο από 4 ετών

«Για πολλά χρόνια δίδασκα σε παιδιά δημοτικού, από 6 χρονών. Πίστευα πως τα μικρότερα παιδιά δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τέτοιου είδους ομαδική προπόνηση. Όταν μου έγινε η πρόταση από παιδικό σταθμό να αναλάβω την πρώτη ομάδα προσχολικής ηλικίας, άρχισα να βρίσκω τρόπους, πάντα μέσα από το παιχνίδι, να δουλέψουμε κινητικές δεξιότητες ανάλογες της ηλικίας τους, εμπλέκοντας σιγά σιγά στοιχεία από το Aikido, όπως για παράδειγμα τις πτώσεις. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου γνώριζαν –και με εξέπληξαν, γιατί το μετέφεραν πολύ καθαρά και στους γονείς τους– πως το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν είναι να πέφτουν με ασφάλεια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, γιατί συνεπάγεται έλεγχο του σώματος, αίσθηση του χώρου και του εδάφους κάτω από τα πόδια τους, προστασία του εαυτού και όσων βρίσκονται γύρω. Οπότε, θα έλεγα πως ακόμη και 4-5 χρονών παιδιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν. Αρκεί να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ηλικιακά ομάδα», λέει η Θέμις Στυλιανοπούλου. 

Χρήσιμα στοιχεία

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενδείκνυται η προπόνηση 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Για τα παιδιά δημοτικού 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Η προπόνηση έχει διάρκεια 1 ώρας και το κόστος κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με τη συχνότητα.

Η Θέμις Στυλιανοπούλου παραδίδει μαθήματα Aikido σε παιδιά στη σχολή Τετράγωνο, στην Αγία Παρασκευή. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.