iStock

4 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ACAI BERRY

Αν σκέφτεσαι να βάλεις στη διατροφή σου τα μούρα acai, έχεις τέσσερις πολύ καλούς λόγους να το κάνεις πράξη άμεσα.

Τα διάσημα πλέον μούρα acai, αυτοί οι μικροί στρογγυλοί καρποί με το βαθύ μοβ χρώμα, έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια τη δυτική διατροφή χάρη στη μεγάλη θρεπτική τους αξία. «Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία», σημειώνει η διαιτολόγος Julia Zumpano.

Φρέσκα δύσκολα θα τα βρεις, αλλά μπορείς να τα προμηθευτείς ως χυμό, σκόνη, κύβους ή κατεψυγμένο πολτό. «Μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη από όλες τις μορφές, αρκεί να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα, γλυκαντικά ή πληρωτικά υλικά», υπογραμμίζει η ειδικός. Πριν αγοράσεις λοιπόν οποιοδήποτε προϊόν, έλεγξε την ετικέτα του.

Πώς σε ωφελούν τα μούρα acai

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών (προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες) δίνει στα συγκεκριμένα φρούτα τις «υπερδυνάμεις» τους. Παράλληλα, είναι μια τροφή ιδιαίτερα φιλική στις θερμίδες, καθώς 100 γρ. αποδίδουν περίπου 75 θερμίδες, κάνοντάς τα ιδανική επιλογή για όσους θέλουν ένα υγιεινό, θρεπτικό σνακ.

Προστασία από χρόνιες παθήσεις

Οι ανθοκυανίνες, η φυτική χρωστική που χαρίζει στο ακάι το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα του, ανήκουν στις φλαβονοειδείς ενώσεις, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το σώμα από χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με ανασκόπηση, αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, νευροεκφυλιστικών διαταραχών και παχυσαρκίας.

μούρα acai
iStock

Μείωση της χοληστερόλης

Οι ανθοκυανίνες και τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά που έχουν τα μούρα acai έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Περιέχουν επίσης φυτοστερόλες (φυτικές ενώσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης), βοηθώντας τον οργανισμό να μειώσει την ποσότητά της στο αίμα. Η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιοπάθειας, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου

Το μικροσκοπικό αυτό φρούτο αποτελεί εξαιρετική τροφή και για τον εγκέφαλο. Τα αντιοξειδωτικά του προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που συνδέεται με εξασθένηση της μνήμης όσο μεγαλώνουμε. Με το πέρασμα του χρόνου, ο τρόπος που ο εγκέφαλος απομακρύνει κατεστραμμένα κύτταρα επιβραδύνεται. Μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα acai μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, μειώνοντας τη φλεγμονή και περιορίζοντας την απώλεια ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ εγκεφάλου και σώματος. Βέβαια, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.

μούρα acai
iStock

Βελτίωση της πέψης

Μισή κούπα κατεψυγμένα μούρα acai προσφέρουν έως και το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. «Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου», αναφέρει η Zumpano. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας τον κορεσμό, μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής νόσου και διαβήτη και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

Εάν σκέφτεσαι να πάρεις συμπληρώματα acai, συμβουλέψου πρώτα έναν επαγγελματία υγείας, γιατί ορισμένα σκευάσματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή να μην είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη ή σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Επίσης, τα μούρα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα με αλλεργία στη γύρη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.