Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5 ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Το αλκοόλ ανήκει στη Νο 1 ομάδα των καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο και μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας με τρόπους που δεν φανταζόμαστε.

Όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, νιώθουμε τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του στο σώμα μας. Για παράδειγμα, το αίσθημα της αφυδάτωσης, ο πονοκέφαλος και οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κανείς μερικές ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Μακροπρόθεσμα, το αλκοόλ βλάπτει πολύ περισσότερο τον οργανισμό μας ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει ακόμα και το προσδόκιμο ζωής. Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περίπου 14 έως 25 ποτά την εβδομάδα είχαν μέσο όρο ζωής έως και δύο χρόνια χαμηλότερο από τους ανθρώπους που έπιναν το πολύ περίπου επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

5 πράγματα που δεν ήξερες ότι το αλκοόλ προκαλεί στον οργανισμό

1. Μπορεί να αλλάξει το DNA

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές γίνονται όλο και περισσότερα με την πάροδο των χρόνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άμετρη κατανάλωσή του μπορεί να αλλάξει το DNA μας και να αυξήσει την επιθυμία για περισσότερο αλκοόλ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που έπιναν αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαδικασία τροποποίησης γονιδίων που προκαλείται από το αλκοόλ και ονομάζεται μεθυλίωση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτή η διαδικασία προκάλεσε αλλαγές σε δύο γονίδια στα άτομα αυτά: στο γονίδιο PER2, που επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, και στο γονίδιο POMC, που ρυθμίζει το σύστημα απόκρισης στο στρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών ήταν η αυξημένη επιθυμία για αλκοόλ.

2. Το αλκοόλ βλάπτει την άμυνα του οργανισμού

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερό μας. Για την ακρίβεια, μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία του εντερικού μικροβιόκοσμου, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ανισορροπίες στον εντερικό μικροβιόκοσμο έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή και ευαισθησία σε λοιμώξεις.

αλκοόλ
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Το αλκοόλ επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη μνήμη και τη δομή του εγκεφάλου

Η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη μνήμη και τη δομή του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν από απώλεια μνήμης, σύγχυση, άνοια και προβλήματα μάθησης, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το American Addiction Centers, οργανισμός που ασχολείται με θέματα απεξάρτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση μειώνει τη φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου. Επιπλέον, έχει συσχετιστεί και με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ατροφίας (συρρίκνωσης) ορισμένων περιοχών αυτού.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ, ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ.

4. Αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει κατατάξει το αλκοόλ στη Νο 1 ομάδα των καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσβάλλουν το στόμα, τον λαιμό, το συκώτι και το στήθος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο από το 4% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου το 2020 αποδόθηκαν στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο The Lancet Oncology.

5. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές

Τέλος, η χρόνια και υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Συγκεκριμένα, επηρεάζει την απελευθέρωση σημαντικών ορμονών προκαλώντας ορμονικές διαταραχές που μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε κάθε όργανο και ιστό του σώματός μας.

Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι διαταραχές αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν μεταξύ άλλων σε αναπαραγωγική δυσλειτουργία, προβλήματα του θυρεοειδούς, ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.