Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ 

Το έντερο έχει χαρακτηριστεί ως ο «δεύτερος εγκέφαλός» μας και έχει συσχετιστεί με πολλές καταστάσεις υγείας. Γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά πώς να το διατηρήσουμε υγιές;

Οι πόνοι, τα έντονα φουσκώματα, και γενικά η δυσφορία στην κοιλιά είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους. Έρευνα που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι το 40% των ανθρώπων αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του εντερικά προβλήματα.

Το έντερο είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, που έχει συσχετιστεί ακόμα και με το Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε τη λειτουργία του, όπως το να καταναλώσουμε ένα ρόφημα με χουρμάδες, να πιούμε ένα χαμομήλι το οποίο συμβάλλει στην απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό μας, και φυσικά μέσω της σωματικής άσκησης.

Επίσης, γύρω από το ζωτικό αυτό όργανο έχουν σχηματιστεί αρκετοί μύθοι. Πολλοί από αυτούς –όπως το ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη γλουτένη– είναι τόσο διαδεδομένοι που τείνουμε να τους πιστεύουμε. Υπάρχουν όμως και ορισμένες αλήθειες που οι γαστρεντερολόγοι θα ήθελαν σίγουρα να ξέρουμε σχετικά με τη σωστή λειτουργία –και κατά συνέπεια την υγεία– του εντέρου μας.

1. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε τουαλέτα μία φορά την ημέρα

Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικός. Οι ειδικοί θεωρούν φυσιολογικό το να επισκέπτεται κάποιος την τουαλέτα από τρεις φορές την εβδομάδα έως και τρεις φορές την ημέρα. Το σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος να παρακολουθεί τον οργανισμό του, έτσι ώστε αν παρατηρήσει κάποια αλλαγή, όπως για παράδειγμα αίμα ή αλλαγή χρώματος στα κόπρανα, να απευθυνθεί στον γιατρό του.

ΜΙΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ, ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

2. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να μάθουμε σε ποια τρόφιμα έχουμε ευαισθησία

Οι άνθρωποι πολλές φορές αναζητούν έναν άμεσο τρόπο, για παράδειγμα μια ιατρική εξέταση, που θα τους δείξει σε ποιες τροφές μπορεί να έχουν ευαισθησία ή ποια φαγητά τους προκαλούν φουσκώματα και πρήξιμο. Αυτό μπορεί να γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην κοιλιοκάκη, αλλά όχι πάντα.

Ένας τρόπος για να μπορέσει να καταλάβει κανείς ποιες τροφές επηρεάζουν αρνητικά το έντερό του, είναι να ακολουθήσει μια «δίαιτα αποκλεισμού», ξεκινώντας με την κατανάλωση «ασφαλών» για το έντερο φαγητών και σιγά σιγά προσθέτοντας στη διατροφή του άλλες τροφές.

3. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές με 5 διαφορετικά χρώματα κάθε μέρα

Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση 5 φρούτων και λαχανικών διαφορετικού χρώματος. Για κάποιον που είναι κατά τα άλλα υγιής, μια πολύχρωμη, ολικής άλεσης διατροφή τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια του εντέρου με φυσικό τρόπο.

Επίσης, είναι σημαντική η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί ολικής άλεσης (είναι σημαντικό να ξέρουμε τις διαφορές) και η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων για σνακ (εκτός από αλατισμένα φιστίκια). Άλλες τροφές που μας βοηθούν να αναπτύξουμε υγιή βακτήρια στο παχύ έντερο με φυσικό τρόπο είναι οι μπανάνες και η βρώμη.

4. Τα καλά βακτήρια στο έντερο ενισχύονται με την άσκηση

Είναι γνωστό ότι η άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία και την υγεία του εντέρου, και ιδιαίτερα είδη γυμναστικής που δεν είναι επίπονα για το σώμα, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση, η γιόγκα και το ποδήλατο.

Μεταξύ άλλων, η άσκηση βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας την ισορροπία των βακτηρίων.

έντερο
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διαφέρει από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε αυτές τις δύο καταστάσεις υγείας. Από τη μια, υπάρχει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου με χρόνιο κοιλιακό άλγος και δυσφορία, και από την άλλη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) η οποία αφορά τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα με κυριότερα την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της νόσου του Crohn, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά με εκείνα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), όπως ο κοιλόπονος, η κόπωση, και μερικές φορές η διάρροια.

6. Η διάθεση επηρεάζει το έντερο

Οι ειδικοί λένε ότι επειδή το έντερο και ο εγκέφαλος είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, η αντιμετώπιση του στρες είναι πραγματικά σημαντική, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Το άγχος είναι πραγματικά τοξικό για το έντερο: αυξάνει τη διαπερατότητά του, αφήνοντας βακτήρια να εισέλθουν στο αίμα. Όσο περισσότερο αγχωνόμαστε τόσο χειρότερη είναι η επίδραση. Με την πάροδο του χρόνου, το στρεσαρισμένο έντερο γίνεται πιο ευαίσθητο στον πόνο και πιο ευάλωτο σε αλλαγές που σχετίζονται με την κινητικότητά του.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν αλλά και να κοιμόμαστε καλά τη νύχτα, αφού ακόμα και η αϋπνία μπορεί να επιβαρύνει το έντερο. Δεν έχει χαρακτηριστεί άλλωστε τυχαία ο «δεύτερος εγκέφαλός» μας!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.