iStock

6 SUMMER CAMPS ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Όταν τα σχολεία κλείνουν, τα summer camps ανοίγουν και οι ημερήσιοι «κατασκηνωτές» και «κατασκηνώτριες» ζουν την περιπέτεια, χωρίς να αποχωριστούν το καλοστρωμένο κρεβάτι του σπιτιού τους.

Αν η διανυκτέρευση μακριά από το σπίτι είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τα μικρά –ενίοτε και τα μεγαλύτερα– παιδιά και αρνούνται πεισματικά να πάνε κατασκήνωση, τα summer camps είναι η προτεινόμενη λύση για εργαζόμενους γονείς, σε απόγνωση. Συνήθως, διαφημίζονται συνοδευόμενα από τους επιθετικούς προσδιορισμούς «δημιουργικό», «εκπαιδευτικό», «καλλιτεχνικό» ή «αθλητικό» και λειτουργούν κυρίως εντός των ορίων της πόλης. Στην πλειοψηφία τους, οι ημερήσιες κατασκηνώσεις οργανώνουν πολλές δράσεις κρατώντας το παιδί διαρκώς σε εγρήγορση, ενώ κάποιες από αυτές οργανώνουν και ημερήσιες εκδρομές στη θάλασσα ή σε φυσιολατρικούς προορισμούς, χαρίζοντας στιγμές καλοκαιρινών διακοπών κάποιες ώρες την εβδομάδα.

Το θετικό τους είναι ότι το παιδί ξεκολλάει από το σπίτι χωρίς δραματικούς αποχωρισμούς. Δεν νοσταλγεί  το παιδικό του δωμάτιο, δεν του λείπουν ο μπαμπάς και η μαμά και χορταίνει ύπνο στο κρεβάτι του. Δεν πνίγεται στη θλίψη ή τον φόβο μόλις πέσει το σκοτάδι και δεν βιώνει τη μοναξιά της πρώτης ημέρας στην κατασκήνωση. Τι χάνει; Το ημερήσιο χαζολόγημα στις κάθε είδους οθόνες που εμείς οι γονείς αγαπάμε να μισούμε (αλλά τους τις αγοράζουμε).

Μερικές αντιρρήσεις για τα summer camps

Τα summer camps είναι η εύκολη λύση για όλους, αλλά όπως κάθε εύκολη λύση δεν έχει μεγάλα οφέλη: Ακόμη κι αν ενίοτε εκδράμουν σε κοντινούς στην πόλη προορισμούς, τα παιδιά δεν δραπετεύουν πραγματικά από τον αστικό ιστό, δεν καλούνται να διαχειριστούν δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις που τα ωριμάζουν, όπως τα παιδιά στις κλασικές κατασκηνώσεις, και δεν έχουν τα όρια και τις κατασκηνωτικές προκλήσεις που τα βοηθούν να αυτονομηθούν και να αυτενεργήσουν. Πόση αυτονόμηση εξάλλου να χωρέσει σε ένα οκτάωρο, όταν μάλιστα το ακολουθεί η θαλπωρή και η ασφάλεια του σπιτιού;

Όσο για οικονομικό κόστος, αντίθετα με το καθεστώς που ισχύει για τις κατασκηνώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εγκρίνουν τη δαπάνη των summer camps, που είναι σημαντική όταν ξεπερνάει τη μία εβδομάδα και γίνεται πιο δύσκολη όταν αφορά και τα αδέλφια, παρά τις εκπτώσεις που όλοι οι οργανωτές υπόσχονται. Μόνη εξαίρεση οι ημερήσιες κατασκηνώσεις των Δήμων, οι οποίες υποδέχονται δωρεάν μικρά και μεγάλα παιδιά.

6 απίθανα summer camps για κατασκηνωτές πόλης

Μουσεία, δήμοι, ιδιωτικά σχολεία, ποδοσφαιρικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι μπαίνουν στην καλλιτεχνική, δημιουργική, αθλητική ή φυσιολατρική περιπέτεια της ημερήσιας κατασκήνωσης και όλοι κερδίζουν. Αναζητήστε τις πιο κοντινές, ενδιαφέρουσες και ταιριαστές εγκαταστάσεις για τα παιδιά σας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή ημερήσια camps, που εδώ και πολλά καλοκαίρια διοργανώνουν με ασφάλεια ευχάριστες και εποικοδομητικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω από τον αττικό ουρανό.

1. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «Στο εργαστήρι του καλλιτέχνη»

Με διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές και ομαδικά παιχνίδια, τα παιδιά θα μυηθούν στις τέχνες, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνικότητα και τη φαντασία τους.

μουσείο κυκλαδικής
Paris Tavitian

Θα «τρυπώσουν» στο εργαστήρι διαφόρων καλλιτεχνών από την αρχαιότητα ως σήμερα, για να ζωντανέψουν ξεχασμένες ή σύγχρονες τέχνες και θα δημιουργήσουν με έμπνευση τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και τη περιοδική έκθεση του Brice Marden.

2. Μουσείο Μπενάκη: Περιπέτεια στον Εθνικό Κήπο

Και αυτό το καλοκαίρι το Μουσείο Μπενάκη, που πάντα βρίσκει τον τρόπο να συνδέει παιδιά και μεγάλους με τον ελληνικό πολιτισμό, κάνει τον περίπατό του στον Εθνικό Κήπο. Περιδιαβαίνοντας στον λαβύρινθο της αστικής εξοχής, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μπαίνει το παιχνίδι, η εξερεύνηση και η δημιουργία. Στόχος η έμπνευση για καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και προσωπική έκφραση. Καπέλα και παγούρια, λοιπόν, και βουρ για τον Εθνικό Κήπο!

3. Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας: Ταξίδι στον χρόνο

Γνώση και πειραματισμός, αλλά και θεματικοί περίπατοι στην πόλη, συνθέτουν το τεχνολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντας camp που αυτό το καλοκαίρι προγραμματίζει επισκέψεις εντός των τειχών στον Εθνικό Κήπο, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, το Ζάππειο και την πλατεία Δεξαμενής.

μουσείο Κοτσανά

Τα παιδιά ταξιδεύουν στο παρελθόν ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα π.Χ. για να φτάσουν μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ. Συνταξιδιώτες τους εφευρέτες της Αρχαίας Ελλάδας, επιστήμονες, ιστορικοί, αλλά και σημαντικοί τεχνίτες.

4. Νηρηίδες: Summer Camp για όλα τα γούστα

Παραλία του Σχοινιά ή φύση και ΟΑΚΑ; Αυτό είναι το δίλημμα που θέτει το δημοφιλές κολυμβητικό σωματείο με έδρα το ΟΑΚΑ. Για τα παιδιά που επιλέγουν θάλασσα οι δράσεις είναι: κολύμβηση, polo, basket στο νερό, παιχνίδια με φουσκωτά, Yoga και Zumba, Aqua aerobic, Canoe kayak, Beach volley και μαθήματα ναυαγοσωστικής. Στο camp ΟΑΚΑ και ΦΥΣΗ προτείνονται: Κολύμβηση, polo, Aqua aerobic, Basket, Handball, Soccer, στίβος και παιχνίδια survivor, ενόργανη γυμναστική και ακροβατική γυμναστική, Judo, Tae kwon do, τένις και πολλές ακόμη δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρο στο μεγάλο αθλητικό κέντρο, αλλά και έξω στη φύση.

Σημαντικό! Στα camp υπάρχει μόνιμη παρουσία γιατρού.

  • Για παιδιά από 4 και 5 έως 8 και 10 ετών για τα προγράμματα «Στη θάλασσα» και «ΟΑΚΑ & ΦΥΣΗ» αντίστοιχα.
  • Χρονική περίοδος: ΘΑΛΑΣΣΑ: 20/6-29/7 (Τρία δεκαήμερα), ΟΑΚΑ: 20/6-9/9 (Πέντε δεκαήμερα)
  • Ο.Φ.Ν.Ι., Νηρηίδες: Μεσολογγίου 40, Ν. Ιωνία
  • Για περισσότερες πληροφορίες και τιμές

5. Δήμος Αθηναίων: Summer Camp στην Τεχνόπολη

Εννιά καλοκαίρια εμπειρία έχει η διοργάνωση του καλοκαιρινού camp στην Τεχνόπολη, που δραστηριοποιεί παιδιά δημοτικού εντός των τειχών της πρωτεύουσας. Φέτος το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συνεργάζεται με το εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio και την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, και το αποτέλεσμα είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με κεντρικό θέμα τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Τα παιδιά παίρνουν μέρος σε παιχνίδια εξερεύνησης, εικαστικά εργαστήρια STEAM, εργαστήρια χορού, body music και θεατρικού παιχνιδιού, ομαδικά παιχνίδια στην αυλή, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικές βόλτες και πολλές ακόμα δράσεις

6. Ναυτικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου: Βίρα τις άγκυρες!

Ο Ν.Ο.Π.Φ. διοργανώνει για 11η χρονιά camp ιστιοπλοΐας με σκάφη τύπου OPTIMIST και καλεί παιδιά ηλικίας δημοτικού να μυηθούν στο θαλάσσιο άθλημα, που ασκεί το σώμα και οξύνει τον νου, την κρίση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Απαραίτητος εξοπλισμός: Μαγιό, αντιηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αθλητικά παπούτσια, σαγιονάρες, πετσέτα και μια αλλαξιά ρούχα για ιστιοπλοΐα και όχι μόνο: Αθλοπαιδιές και φουσκωτά παιγνίδια είναι μέσα στο πρόγραμμα, που κάνει τα παιδιά της πόλης θαλασσόλυκους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.