iStock

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΣΗ;

Το νέο trend θέλει αποσμητικά όχι μόνο για τη μασχάλη, αλλά για ολόκληρο το σώμα. Το ερώτημα είναι: Τα έχουμε πραγματική ανάγκη;

Έχει έρθει αυτή η στιγμή του χρόνου που η ζέστη αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της και εμείς χρειάζεται να δώσουμε το κάτι παραπάνω στην προσωπική μας υγιεινή, ώστε να αποφύγουμε άβολες καταστάσεις όπως αυτή που προκαλείται όταν μυρίζει ο ιδρώτας μας. Διαχρονικά, μπορούσαμε να βρούμε στην αγορά προϊόντα που συνδυάζουν άρωμα και αποσμητικό.

Από την αρχή, όμως, του τρέχοντος έτους όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αποσμητικών άρχισαν να προσφέρουν επιλογές για όλο το σώμα σε διάφορες μορφές (σπρέι, στικ και κρέμες), ώστε όλοι να βρούμε κάτι που μας ταιριάζει.

αποσμητικά
iStock

Τι άλλαξε στον χώρο του αποσμητικού;

Η Sarah Everts, δημοσιογράφος και συγγραφέας του The Joy of Sweat, σε συνέντευξή της στο Vox, δήλωσε: «Η εφίδρωση είναι μια ανθρώπινη υπερδύναμη. Δεν υπάρχουν πολλά άλλα είδη που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ιδρώτα, ώστε να αποφύγουν την υπερθέρμανση». Βλέπετε, ο ιδρώτας είναι το μέσο που έχουμε για να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, ώστε να αποφεύγουμε συνθήκες όπως η υποθερμία και η υπερθερμία (βλ. πυρετός) που μπορούν να έχουν συνέπειες σε κάθε επίπεδο της υγείας μας.

Η θερμοκρασία αποτελεί μία από τις ζωτικές ενδείξεις του οργανισμού. Είναι ένας σημαντικός δείκτης για την κατάσταση της υγείας και γι' αυτό ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να δουλεύει για να την διατηρεί σταθερή. Όλα περνούν από το μέρος του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος. Όταν κάνει κρύο, στέλνει μήνυμα να παράγει περισσότερη θερμότητα κι έτσι έχουμε ρίγη. Όταν έχει ζέστη, έχουμε εφίδρωση, με τον ιδρώτα να δροσίζει το δέρμα.

 

Για την ιστορία, η θερμοκρασία που έχει χαρακτηριστεί ως φυσιολογική για τις ηλικίες από 11 έως 65 ετών, είναι μεταξύ 36,4 και 37,6 βαθμών Κελσίου. Δεν υπάρχει μια θερμοκρασία για όλους, αφού παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, ενώ η σωματική θερμοκρασία δεν είναι κάτι το σταθερό. Αλλάζει μέσα στα χρόνια. Αλλάζει ακόμα και μέσα σε μια ημέρα!

Έχετε πρόχειρη και την πληροφορία ότι πιο αξιόπιστη είναι η θερμομέτρηση που γίνεται κάτω από τη γλώσσα, από εκείνη που γίνεται στο μέτωπο ή τη μασχάλη.

Επιστρέφουμε στο θέμα μας που είναι τα αποσμητικά για όλο το σώμα.

Διαφορετικά μέρη του σώματος παράγουν διαφορετικά είδη ιδρώτα

Καταρχάς, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν παράγουν όλα τα μέρη του σώματος το ίδιο είδος ιδρώτα και άρα το ίδιο είδος μυρωδιάς. Όπως λέει η Everts «δεν δημιουργείται όλος ο ιδρώτας σε ίσες ποσότητες, σε όλα τα μέρη. Τα ανθρώπινα σώματα έχουν δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων και τα... προϊόντα τους δεν είναι ακριβώς τα ίδια».

αποσμητικά
iStock

Πιο συγκεκριμένα, οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες είναι συνήθως συγκεντρωμένοι στα μέρη όπου μεγαλώνουν τα μαλλιά κατά την εφηβεία (μασχάλες, βουβωνική χώρα και πισινός). Παράγουν μια κηρώδη ουσία που λατρεύουν κάποια βακτήρια. Είναι τα υποπροϊόντα αυτού του μικροβιακού συμποσίου που δημιουργούν τα μοσχομυριστά αρώματα που συνήθως ενώνονται με την οσμή του σώματος.

Ο ιδρώτας στις μασχάλες μας είναι διαφορετικός από αυτόν που εκκρίνεται στο υπόλοιπο σώμα μας, το οποίο καλύπτεται με εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτοί παράγουν πιο υδαρές και αλμυρό προϊόν που δεν συγκινεί ιδιαίτερα τα βακτήρια. Είναι, όμως, εκείνο που μας κρατά δροσερούς. Ο εκκρινής ιδρώτας είναι που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος όταν ασκούμαστε. «Βγάζει» τη μυρωδιά τροφίμων και ποτών που καταναλώσαμε τις προηγούμενες ώρες, ωστόσο επειδή δεν μπαίνουν στη μέση τα βακτήρια, δεν δημιουργεί συνήθως τις οσμές που «φτιάχνει» ο αποκρινής ιδρώτας.

Αποσμητικά VS και αντιιδρωτικά

Αν το ζητούμενο είναι να μη μυρίζετε όταν ιδρώνετε, χρειάζεστε αποσμητικό. Αν θέλετε να μην ιδρώνετε, αγοράζετε αντιιδρωτικό. Το πρώτο προϊόν αλλάζει τη μυρωδιά του ιδρώτα. Το δεύτερο εμποδίζει τους ιδρωτοποιούς αδένες να παράγουν ιδρώτα, μπλοκάροντας τους πόρους. Αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, πως μπλοκάροντας τους πόρους, τα αντιιδρωτικά αλλάζουν μια από τις πλέον σημαντικές φυσικές λειτουργίες μας.

Για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα τα αντιιδρωτικά, παλιότερα χρησιμοποιούσαν ένα υλικό που πλέον έχει απαγορευθεί ως υπαίτιο πολλών ασθενειών. Έτσι, επιστρατεύτηκαν νέοι, ασφαλείς τρόποι που, επί της ουσίας, έχουν ως στόχο να αλλάζουν τη μυρωδιά που βγάζει ο ιδρώτας στη μασχάλη για την οποία προορίζονται τα αντιιδρωτικά. Τα αποσμητικά παρεμβαίνουν μεν στη μυρωδιά σε όλο το σώμα, χωρίς όμως να αλλάζουν την κατασκευαστική λειτουργία της ψύξης.

Τα διαφορετικά είδη αποσμητικών

Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές μορφές των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, το σπρέι περιέχει συνήθως λίγο περισσότερο αλκοόλ (σε συγκέντρωση που δεν είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τα καλά βακτήρια που ζουν στο δέρμα) και άρωμα.

iStock

Οι κρέμες, στην πλειοψηφία τους περιέχουν γαλακτικά ή αμυγδαλικά οξέα, των οποίων το χαμηλό pH δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των καλών, μη βρωμερά βακτηρίων και διώχνει τα άλλα, που προκαλούν οσμή.

Αν δείτε τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα που προτιμάτε, θα διαπιστώσετε αν έχουν ενώσεις ψευδαργύρου που εξουδετερώνουν τα βρωμερά μόρια ή κυκλοδεξτρίνες που προορίζονται να απορροφούν μικροβιακές ζυμώσεις. Αυτές υποτίθεται ότι αποδομούν τα μόρια που προκαλούν οσμή.

Τελικά, χρειαζόμαστε αποσμητικό για όλο το σώμα;

Επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, που μας δημιουργούν περιττές ανάγκες, οι ειδικοί μάς καλούν να απαντήσουμε στο ερώτημα αν αποτελεί όντως πρόβλημα ο ιδρώτας που συγκεντρώνεται πίσω από τα γόνατα, στην περιοχή της κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα.

Τα προϊόντα για όλο το σώμα προορίζονται για τις μυρωδιές από ιδρώτα σε αυτά τα σημεία (όχι στη μασχάλη) και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με ένα καλό καθημερινό ντους.

Πριν αποφασίσετε για το αν θα υποκύψετε στο νέο trend των αποσμητικών για όλο το σώμα, σκεφτείτε επίσης ότι τα αποσμητικά χαρακτηρίζονται ως καλλυντικά και όχι ως φάρμακα και αυτό έχει επίπτωση στις σχετικές δοκιμές ασφάλειας που γίνονται πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης ερεθισμό ή αλλεργικής αντίδρασης. Θα θέλαμε να θυμάστε πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα στη βουβωνική χώρα.

Όσοι τώρα, ταλαιπωρούνται από υπεριδρωσία, τα αποσμητικά για όλο το σώμα δεν θα τους καλύψουν, αφού δεν θα μειώσουν την παραγωγή ιδρώτα.

αποσμητικά
iStock

Τι να προσέχεις αν έχεις αποφασίσει να αγοράσεις αποσμητικό για όλο το σώμα

Αν τώρα σκοπεύετε να αγοράσετε αποσμητικό για όλο το σώμα, διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε. Οι δερματολόγοι προτείνουν να αποφύγετε την εφαρμογή των σχετικών προϊόντων στους βλεννογόνους (βλ. υγρές επιφάνειες πέρα από τις χειλικές πτυχές και τον πρωκτό) και να κάνετε μια δοκιμή σε ένα σημείο, πριν καλύψετε τα πάντα, ώστε να δείτε αν είστε σε κάτι αλλεργικοί.

Το βέβαιο είναι πως τα συστατικά που περιέχουν τα αποσμητικά για όλο το σώμα δεν είναι στην πλειοψηφία τους βλαβερά και άρα δεν θα διαταράξουν ιδιαίτερα το μικροβίωμα του δέρματος, πάντα εφόσον τα χρησιμοποιείτε με μέτρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.