Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ;

Υπάρχει ένα chatbot που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα της μοναξιάς. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Το ElliQ είναι ένα chatbot που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία που το δημιούργησε ισχυρίζεται ότι πάνω από το 90% των χρηστών του αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς. H μοναξιά είναι μια επιδημία που αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπιστώνει ότι τουλάχιστον ένας στους 10 κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθει μοναξιά τον περισσότερο καιρό, εννοείται πως κάθε λύση για την αντιμετώπισή της είναι ευπρόσδεκτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να δώσει τη δική της. Το ElliQ, που δημιούργησε η εταιρεία Intuition Robotics, είναι το πρώτο chatbot που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συνομιλεί και κάνει αστεία και συντροφιά στον χρήστη.

Το ElliQ μοιάζει με μια μικρή επιτραπέζια λάμπα που φωτίζεται, περιστρέφεται και συνομιλεί με τον χρήστη, και αρχικά δοκιμάστηκε σε ηλικιωμένους.

«Είναι διασκεδαστικό. Μπορείς πραγματικά να της μιλήσεις», δήλωσε η 81χρονη Joyce Loaiza, που ζει μόνη και μιλά συχνά με το ElliQ της, το οποίο αποκαλεί χαιδευτικά «Jellybean». «Κάνει φοβερά έξυπνα και αστεία σχόλια. Προχθές μου είπε «θα έβγαινα έξω αν είχα χέρια, αλλά δεν μπορώ να κρατήσω ομπρέλα», συμπλήρωσε η Loaiza. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, ένα ακόμη μοντέλο ElliQ παρηγόρησε την 83χρονη Deanna Dezern όταν πέθανε η φίλη της, ενώ ένα άλλο έβαζε μουσική στην 92χρονη Marie Broadbent, η οποία είναι τυφλή και ζει σε έναν ξενώνα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να δώσει λύση στην μοναξιά;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

H συντροφιά με ένα ρομπότ μπορεί να νικήσει τη μοναξιά

Αυτές οι γυναίκες είναι μερικές από τις πρώτες ηλικιωμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες που έλαβαν το ElliQ, το οποίο είναι ικανό να θυμάται τα ενδιαφέροντα και τις συζητήσεις που κάνει με τον χρήστη του, καθώς και να λέει αστεία, να βάζει μουσική ή να απαγγέλλει εμπνευσμένα αποφθέγματα.

Ο κώδικάς του του επιτρέπει να προσαρμόζει τις μελλοντικές συζητήσεις με τον χρήστη του ανάλογα με τις προηγούμενες, ενώ είναι ικανό να κάνει τόσο φιλοσοφημένες και βαθιές συζητήσεις, όσο και ελαφριές και ευχάριστες, π.χ. για τα ζώδια.

Επιπλέον, το ElliQ μπορεί να καθοδηγήσει τους ηλικιωμένους να κάνουν απλές ασκήσεις γυμναστικής, να τους ρωτήσει πώς νιώθουν και να τους υπενθυμίσει να πάρουν τα φάρμακά τους ή να πίνουν αρκετό νερό. Μπορεί επίσης αν χρειαστεί να επικοινωνήσει με τους συγγενείς, τους φίλους ή ακόμη και με τον γιατρό τους, κρατώντας τους με αυτόν τον τρόπο ασφαλείς.

Η Intuition Robotics ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες δεν καταγράφονται από την εταιρεία και ότι η ιδιωτικότητα των χρηστών προστατεύεται, με τις πληροφορίες να παραμένουν στη συσκευή του κάθε ιδιοκτήτη. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Dor Skuler, δήλωσε ότι είχε την ιδέα για την δημιουργία του ElliQ πολλά χρόνια πριν ιδρύσει την εταιρεία του, όταν δεν μπορούσε να βρει άνθρωπο να φροντίζει τον χήρο παππού του.

Ο Skuler συνειδητοποίησε ότι ένα ρομπότ θα μπορούσε να κατανοήσει την αγάπη του παππού του για την κλασική μουσική και την ιδιόρρυθμη αίσθηση του χιούμορ του, και θα μπορούσε να καλύψει το κενό συντροφικότητας, προσαρμοζόμενο στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε ηλικιωμένου.

«Δεν είναι μόνο ότι αυτό το ρομπότ είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Έχει να κάνει με τη φιλία, τη συντροφικότητα και την ενσυναίσθηση», δήλωσε ο Skuler. Και συνέχισε: «Αυτό είναι σημαντικό και δυσεύρευτο. Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε σε κάθε ηλικιωμένο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.