iStock

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΥ

Χρειάστηκε να βάλεις το χέρι σου σε γύψο; Υπάρχει τρόπος να γυμνάσεις τον ακινητοποιημένο μυ, ώστε να μην ατροφήσει. Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να το κινήσεις.

Είχες ένα ατύχημα και χρειάστηκε να βάλεις σε γύψο το χέρι σου για μερικές εβδομάδες. Η ακινητοποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των μυών, τη μυϊκή ατροφία και την απώλεια μυϊκής δύναμής.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan φαίνεται να βρήκε τρόπο να αντισταθμίσει την όποια ζημιά ή ακόμα και να σε προστατεύσει από αυτήν, χωρίς καν να χρειαστεί να κουνήσεις το δεμένο σου χέρι. «Πρόκειται για το φαινόμενο της διασταυρούμενης εκπαίδευσης», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ken Nosaka. Με απλά λόγια, εσύ θα γυμνάζεις με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης το υγιές άκρο, αλλά την ίδια ώρα θα ωφελείται και το τραυματισμένο (στην αντίθετη πλευρά του σώματος). Μάλιστα, ένας συγκεκριμένος τύπος μυϊκής συστολής αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός.

Η πιο αποτελεσματική άσκηση

Στην έρευνα συμμετείχαν 36 νεαροί άνδρες με καθιστικό τρόπο ζωής, των οποίων οι ερευνητές ακινητοποίησαν το μη κυρίαρχο χέρι, βάζοντάς το σε γύψο για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • η πρώτη σήκωνε έναν αλτήρα χρησιμοποιώντας το μη ακινητοποιημένο χέρι (σύγκεντρη συστολή),
  • η δεύτερη κατέβαζε έναν αλτήρα (έκκεντρη συστολή),
  • η τρίτη ήταν η ομάδα ελέγχου που δεν εκτελούσε ασκήσεις.

Οι ομάδες της άσκησης εκτελούσαν έξι συνεδρίες άρσης βαρών δύο φορές την εβδομάδα, για τρεις εβδομάδες.

Μπορείς να γυμνάσεις ακόμα κι έναν ακινητοποιημένο μυ
iStock

Η κίνηση που κερδίζει τη μυϊκή ατροφία

Όταν αφαιρέθηκε ο γύψος, η ομάδα ελέγχου είδε μείωση της δύναμης στο ακινητοποιημένο χέρι πάνω από 15%. Αντιθέτως, όσοι έκαναν ασκήσεις με βάρη είδαν ελάχιστη έως καθόλου μείωση. Στην πρώτη ομάδα, η μυϊκή δύναμη μειώθηκε κατά 4%, ενώ στην δεύτερη αυξήθηκε κατά 4%, δείχνοντας ισχυρότερο αποτέλεσμα διασταυρούμενης εκπαίδευσης.

Οι ερευνητές μέτρησαν, επίσης, το μέγεθος του μυός στο ακινητοποιημένο χέρι. Στην ομάδα ελέγχου το μέγεθος μειώθηκε κατά περίπου 12%, στην ομάδα της σύγκεντρης συστολής σημείωσε μείωση κατά 4%, ενώ στην περίπτωση της έκκεντρης συστολής δεν υπήρξε αλλαγή.

Μπορείς να γυμνάσεις ακόμα κι έναν ακινητοποιημένο μυ
iStock

Μετά την αφαίρεση του γύψου, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν 30 έκκεντρες συσπάσεις με τον ακινητοποιημένο βραχίονα. Η ομάδα ελέγχου παρουσίασε σοβαρό μυϊκό πόνο και απώλεια μυϊκής δύναμης μετά την άσκηση, με τις δύο άλλες ομάδες να παρουσιάζουν πολύ λιγότερη ζημιά. Και πάλι, η ομάδα της έκκεντρης συστολής είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να αναπαραχθούν και σε άλλους μύες και εάν η έκκεντρη προπόνηση με αντίσταση είναι αποτελεσματική σε συνθήκες πραγματικών τραυματισμών, όπως τα διαστρέμματα και τα κατάγματα. Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ερευνητές, οι ειδικοί μπορούν να συστήσουν προπόνηση με αντιστάσεις για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακινητοποίησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.