iStock

ΕΧΕΙΣ 3 ΚΑΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ

Έχεις σοβαρούς λόγους υγείας να βάλεις τα δυνατά σου και αυτό το καλοκαίρι για να προστατέψεις τα δέντρα και γενικά το πράσινο της πόλης σου.

Οι ελληνικές πόλεις πάσχουν από έλλειψη δέντρων και βλάστησης. Tώρα που οι ζέστες έχουν ξεκίνησε για τα καλά, θα έχεις νιώσει στο πετσί σου τι σημαίνει αυτό. Φαίνεται να μην αγαπάμε τόσο το αστικό πράσινο και αυτό έχει αντίκτυπο και στην υγεία μας. Κατέβα κατά τις 10 το πρωί μια βόλτα στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και δεν θα μπορείς να σταθείς.

Τα δέντρα, όμως, και γενικά το αστικό πράσινο συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής, στη μείωση των επιπέδων της ηχορύπανσης και των ατμοσφαιρικών ρύπων. Βοηθούν στον έλεγχο της απορροής των ομβρίων υδάτων και προσφέρουν σπίτι σε έντομα, πτηνά, ζώα, μικροοργανισμούς.

Έρευνες τονίζουν ότι η επαφή με τη φύση επηρεάζει θετικά την υγεία και τη διάθεσή μας. Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίζουμε τα δέντρα, τα παρτέρια, τα πάρκα της περιοχής μας, να μην τα μετατρέπουμε σε σκουπιδοτενεκές και να στηρίζουμε οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του αστικού πρασίνου και του πρασίνου εν γένει.

Έχεις 3 καλούς λόγους να προστατέψεις τα δέντρα της γειτονιάς σου
iStock

Τι μας προσφέρουν τα δέντρα στον αστικό ιστό;

Τα δέντρα μας προστατεύουν από τη ζέστη

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και περισσότερα κύματα καύσωνα. Αυτές οι επιπτώσεις επηρεάζουν περισσότερο όσους ζουν σε γειτονιές όπου η άσφαλτος και το κτίρια απορροφούν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνεχίζουν να την εκπέμπουν τη νύχτα (αστική θερμική νησίδα). Μάλιστα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αναφέρουν ότι η διαφορά ανάμεσα στις περιοχές αυτές και στα προάστια, τις αγροτικές περιοχές ή τις πιο πράσινες γειτονιές μπορεί να φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Τα δέντρα παρέχουν σκιά που βοηθά στην πρόληψη των αστικών θερμικών νησίδων. Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Λιγότερες παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Lancet, η αύξηση της κάλυψης των δέντρων στο 30% σε 93 ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 4 στους 10 πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη σε ενήλικες στις πόλεις αυτές.

δέντρα
iStock

Το αστικό πράσινο ωφελεί τα παιδιά

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το αστικό πράσινο ωφελεί ιδιαιτέρως τα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μικρά παιδιά που ζούσαν κοντά σε χώρους πρασίνου εμφάνισαν λιγότερο υπερκινητική συμπεριφορά και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ ελέγχου της προσοχής και της οπτικής μνήμης. Επίσης, μαθητές που μπορούσαν να δουν δέντρα από τα παράθυρα του σχολείου τους είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Το αστικό πράσινο βοηθά τη κοινότητα

Η ύπαρξη χώρων πρασίνου συνδέεται με την ευημερία της κοινότητας. Σχετικές παρεμβάσεις σε φτωχές περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν πράσινο είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εγκληματικότητα. Επίσης, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ασφαλείς και άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο τον δημόσιο χώρο για χαλάρωση και κοινωνικοποίηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.