iStock

ΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων κάνει τον καύσωνα ακόμα πιο ανυπόφορο για τα άτομα που τα λαμβάνουν. Μια γιατρός προειδοποιεί και συμβουλεύει.

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών είναι από τους πιο ανυπόφορους που μπορούμε να θυμηθούμε τα τελευταία χρόνια, όμως για ορισμένους ανθρώπους η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη και γι’ αυτό μπορεί να ευθύνονται τα φάρμακα που παίρνουν, ιδιαίτερα τα αντικαταθλιπτικά.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Δρ Kristin Gill, υπάρχουν διάφοροι τύποι αντικαταθλιπτικών, όμως για τα άτομα που παίρνουν δύο συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων ο καύσωνας μπορεί να γίνει πραγματικά επώδυνος: Ο λόγος για τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και τα τρικυκλικά.

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε πασίγνωστα αντικαταθλιπτικά που κυκλοφορούν ευρέως και στην ελληνική αγορά και συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως κατάθλιψη, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μπορεί τα φάρμακα αυτά να βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων από τις παραπάνω παθήσεις, όμως μπορεί να επιφέρουν και μια σειρά από παρενέργειες, όπως ισχύει με τα περισσότερα φάρμακα.

Αν παίρνεις αυτά τα φάρμακα υποφέρεις χειρότερα από τον καύσωνα
iStock

Η υπερβολική εφίδρωση, για παράδειγμα, είναι μία από τις παρενέργειες των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ΕΑΕΣ) που χειροτερεύει όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

«Η εφίδρωση είναι ο φυσικός μηχανισμός ψύξης του σώματος, ωστόσο για τα άτομα που λαμβάνουν ΕΑΕΣ η κατάσταση το καλοκαίρι μπορεί να γίνει ανυπόφορη», λέει η Δρ. Gill. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει τα άτομα αυτά να προσέχουν ιδιαίτερα, ώστε να μην κινδυνεύσουν από αφυδάτωση. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, ζαλάδα, πονοκεφάλους και γενική δυσφορία», προσθέτει η ίδια, τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για την παρενέργεια αυτή.

Τι μπορείς να κάνεις αν παίρνεις αυτά τα φάρμακα

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την υπερβολική εφίδρωση εξαιτίας των ΕΑΕΣ είναι η πολύ καλή ενυδάτωση. Επίσης, φοράτε ελαφρά ρούχα που “αναπνέουν” και προσπαθήστε να παραμένετε σε δροσερούς χώρους», λέει η Δρ. Gill. «Μπορείτε, ακόμη, να δοκιμάσετε ένα ελαφρύ αντι-ιδρωτικό αποσμητικό, να εφαρμόζετε δροσερές κομπρέσες στο πρόσωπο και τον αυχένα και να αποφεύγετε καυτερές τροφές, ζεστά ποτά και αλκοόλ. Ωστόσο, αν η υπερβολική εφίδρωση αρχίσει να σας ανησυχεί, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό που σας συνταγογραφεί τα εν λόγω φάρμακα, καθώς μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία ή να προτείνει μια εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή, τουλάχιστον για τις πολύ ζεστές ημέρες», καταλήγει η ίδια.

Αν παίρνεις αυτά τα φάρμακα υποφέρεις χειρότερα από τον καύσωνα
iStock

Αναφορικά με τα τρικυκλικά, η Δρ Gill λέει, ότι επηρεάζουν τον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μυϊκές κράμπες, θερμικό εξάνθημα και θερμική εξάντληση».

Εν κατακλείδι, τα άτομα που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση τις πολύ ζεστές ημέρες. Να πίνουν πολλά νερά και να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε δροσερά σημεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.