Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ

Το φυσικό φως της ημέρας ευνοεί την ευεξία των υπαλλήλων και αυξάνει την παραγωγικότητά τους. Είναι μάλλον το μόνο φάρμακο για το φαινόμενο του άρρωστου κτιρίου. Το επιβεβαιώνουν και οι έρευνες.

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το φως της ημέρας είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία. Άλλωστε το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι, που επισήμως αναφέρεται ως κιρκάδιος ρυθμός, ρυθμίζεται βασικά από το φως της ημέρας.

Ήδη από το 1948, η επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal ειρωνευόταν μια ομάδα μηχανικών που προσπάθησαν να πείσουν τους γιατρούς ότι το τεχνητό φως ήταν ανώτερο από το φως του ήλιου.

Το ανεπαρκές φως της ημέρας και το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το ανεπαρκές φως της ημέρας θεωρήθηκε ως πιθανός παράγοντας για το «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου», ένα σύνολο συμπτωμάτων που πλήττει τους υπαλλήλους γραφείου και που σίγουρα θα έχεις ακούσει. Ορισμένες μεταγενέστερες μελέτες έχουν ενισχύσει αυτή τη συσχέτιση.

Τα θετικά από το φυσικό φως στους μαθητές

Από τότε πολλές μελέτες έχουν γίνει για τη σχέση φωτός, καλής διάθεσης και υγείας. Αρκετά πλήρης είναι μια μελέτη του 1992, κατά την οποία Σουηδοί ερευνητές συνέκριναν μαθητές σε αίθουσες διδασκαλίας με παράθυρα, με φοιτητές που μελετούσαν μόνο κάτω από λάμπες φθορισμού.

Φως της ημέρας και εργασία
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που δεν εκτίθονταν στο φως της ημέρας, παρήγαγαν μικρότερες ποσότητες της ορμόνης που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος και τις λοιμώξεις.

«Η εργασία στις τάξεις χωρίς το φως της ημέρας μπορεί να διαταράξει το βασικό ορμονικό μοντέλο και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των παιδιών να συγκεντρωθούν ή να συνεργαστούν και επίσης έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του σώματος και στον αριθμό των λοιμώξεων», έγραψαν οι ερευνητές στο Journal of Environmental Psychology.

Το φυσικό φως της ημέρας είναι ένα ακόμη κέρδος που οι μαθητές μπορούν να έχουν, όταν μερικές ώρες μαθημάτων γίνονται έξω.

Όταν η μελατονίνη απορρυθμίζεται

Η αντικατάσταση του φωτός της ημέρας με τεχνητές λάμπες φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και μπορεί να αποτρέψει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μελέτες έχουν βρει χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης σε εργαζόμενους νυχτερινής βάρδιας και εργαζόμενους σε χώρους εργασίας χωρίς παράθυρα. Και οι δύο ομάδες κοιμούνται χειρότερα από τους εργαζόμενους με πρόσβαση στο φως της ημέρας.

Είναι καλύτερα τα βιοκλιματικά κτίρια;

Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι τα βιοκλιματικά γραφεία (δηλαδή, γραφεία σε κτίρια που είναι σχεδιασμένα για τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση) φιλτράρουν τον αέρα και μεγιστοποιούν τη χρήση φυσικού φωτός, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Ορισμένα πρότυπα σχεδιασμού, όπως  η πιστοποίηση WELL από το Διεθνές Ινστιτούτο Κτιρίων WELL στην Ουάσιγκτον, DC, συχνά διαφημίζονται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Το φως της ημέρας βελτιώνει την ευεξία των υπαλλήλων

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι η εργασία σε κτίρια με φυσικό φως μειώνει σημαντικά (σε ποσοστό 84%) συμπτώματα όπως την ξηροφθαλμία, τους πονοκεφάλους, το brain fog και τη θολή όραση, τα οποία επηρεάζουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Επιπλέον, η έκθεση σε φυσικό φως κατά τη διάρκεια της εργασίας, φάνηκε ότι βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου σε υπαλλήλους γραφείου, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει και την παραγωγικότητα.

Ίσως τελικά να μην είναι τυχαίο ότι στις σκανδιναβικές χώρες οι εργαζόμενοι κάνουν τα διαλείμματά τους έξω στο φως της μέρας (για όσο διαρκεί αυτό τους χειμερινούς μήνες).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.