iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΣΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ

Αν θες να έχεις καλύτερη διάθεση, να είσαι πιο παραγωγικός και να κοιμάσαι καλύτερα, άσε το φυσικό φως να κυριαρχήσει στον χώρο σου.

Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από το φυσικό φως του ήλιου, ιδίως στους χώρους όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας. Μάλιστα, εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο κακός φωτισμός είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν το Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome).

Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα παράθυρα που έχεις (ή δεν έχεις) στο γραφείο αλλά και στο σπίτι σου μπορεί να σε επηρεάσουν με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεσαι.

Το σκοτάδι γεννά στρες

Ανάμεσα στις αιτίες της απουσίας από τη δουλειά και του να πηγαίνεις σε αυτήν άρρωστος είναι το άγχος, παράγοντας που έχει συσχετιστεί με την έλλειψη φωτός της ημέρας.

Σε μια από τις πιο γνωστές μελέτη πάνω στο θέμα, ερευνητές συνέκριναν μαθητές που μελετούσαν σε αίθουσες με παράθυρα και μαθητές που μελετούσαν κάτω από φώτα φθορισμού. «Η εργασία σε τάξεις χωρίς φυσικό φως μπορεί να διαταράξει το βασικό ορμονικό πρότυπο κι αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει την ικανότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται ή να συνεργάζονται. Μπορεί, επίσης, να έχει αντίκτυπο στην ετήσια ανάπτυξή τους και στον αριθμό των απουσιών που κάνουν λόγω ασθενείας», έγραψαν οι ερευνητές.

Έρευνες που ακολούθησαν καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, αναφέροντας π.χ. ότι νοσηλευτές που είχαν περισσότερες από τρεις ώρες έκθεσης στο φυσικό φως την ημέρα ήταν λιγότερο αγχωμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους. Άλλη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι στην Αρκτική κατά τη διάρκεια του χειμώνα αισθάνονται ότι δεν κοιμούνται αρκετά και είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

φυσικό φως
iStock

Η ψυχική υγεία συνδέεται με το φυσικό φως

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτα και τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού και ψυχιατρικών διαταραχών. Στα συμπεράσματά τους ανέφεραν ότι η αυξημένη έκθεση στο φυσικό συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού, ψύχωσης, PTSD και μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Πώς επηρεάζεται ο ύπνος σου

Αν περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου κάτω από τεχνητούς λαμπτήρες (όπως αυτούς που έχουμε στα γραφεία), οι ειδικοί λένε ότι επηρεάζεται η παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που –μεταξύ άλλων– ρυθμίζει τον ύπνο και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στους εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες και σε εκείνους που εργάζονται σε χώρους χωρίς παράθυρα, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου τους.

φυσικό φως
iStock

Το φυσικό φως σε κάνει πιο παραγωγικό

Δημοσκόπηση σε περίπου 1600 υπαλλήλους έδειξε ότι η πρόσβαση στο φυσικό φως και η θέα στην ύπαιθρο ήταν το νούμερο ένα θετικό χαρακτηριστικό του εργασιακού περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Harvard Business Review. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό αυτό έχει προεκτάσεις που αφορούν την παραγωγικότητα και την ευεξία, καθώς οι εργαζόμενοι σε φυσικό φως ανέφεραν μείωση 51% στη συχνότητα εμφάνισης κούρασης των ματιών, μείωση 63% στη συχνότητα πονοκεφάλων και 56% μείωση της υπνηλίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.