Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

8 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα συμπτώματα κατάθλιψης που πρέπει να μας κάνουν να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυγικής υγείας;

Πριν από μερικά χρόνια δυσκολευόσουν να πεις ότι πάσχεις από κατάθλιψη, λόγω του στίγματος που συνόδευε αυτή –ή κάποια άλλη– ψυχική διαταραχή. Σήμερα σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ένα άτομο στον κύκλο μας που να παλεύει με την ψυχική νόσο. Και από το παλιό «δεν είναι τίποτα, θα περάσει», η κατάθλιψη τελικά κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της «ασθένειας της εποχής».

Η κατάθλιψη σού δείχνει ότι είναι εκεί, κι ας μην θέλεις να τη δεις. Παίρνει διάφορες μορφές και σε κάνει να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά απ' ότι προηγουμένως. Το ξέρεις ότι υπάρχει, ακόμη κι αν ο περίγυρός σου, οι φίλοι ή η οικογένειά σου, συχνά δεν το καταλαβαίνει. Πράγματι, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, σκέψεις όπως το «δεν είναι κάτι» ή η άρνηση που συνοψίζεται στη φράση «θα το αντιμετωπίσω μόνος μου» αυτό που κάνουν είναι να μας κρατούν μακριά από τη θεραπεία.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι πάντα τόσο εμφανή όσο το συχνό κλάμα, εξηγεί σε διαδικτυακό περιοδικό ο Boadie Dunlop, MD, διευθυντής του προγράμματος διαταραχών διάθεσης και άγχους στο τμήμα ψυχιατρικής στο Emory University School of Medicine στην Ατλάντα. Η κατάσταση μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο και τα συμπτώματα μπορούν να μετατραπούν σταδιακά από ήπια (όπως το να θέλεις να μένεις στο σπίτι αντί να βγεις με φίλους) σε πιο σοβαρά (όπως το να μην μπορείς καν να σηκωθείς από το κρεβάτι).

Μην ξεχνάς ότι η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται. Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου ή κάποιον δικό σου άνθρωπο ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι η ώρα να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας.

8 σημάδια που μπορεί να «μαρτυρούν» κατάθλιψη

1. Η κατάθλιψη προκαλεί διαταραχές στον ύπνο

Ορισμένα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να έχουν μειωμένη ενέργεια και κίνητρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αντιμετωπίζουν αϋπνίες τη νύχτα. Από την άλλη, ενδέχεται να συμβαίνει και το αντίθετο: Κάποιος, δηλαδή, να κοιμάται πολλές ώρες μέσα στη μέρα αδυνατώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι.

κατάθλιψη
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες

Οι άνθρωποι που έχουν σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να αποφεύγουν δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Για παράδειγμα, αν κάποιος δικός σας αγαπάει να πηγαίνει για ποδηλασία αλλά τον τελευταίο καιρό αδυνατεί να συγκεντρώσει την ενέργειά του στο να το κάνει, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης.

3. Αύξηση της ενέργειας

Μερικές φορές, όταν τα άτομα με κατάθλιψη έχουν πάρει μια απόφαση να κάνουν κάτι δραστικό, όπως να βλάψουν τον εαυτό τους, μπορεί να γίνουν πιο ενεργητικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή αισθάνονται ανακούφιση όταν έχουν καταλήξει σε μια απόφαση, οπότε αν παρατηρήσετε μια δραστική αλλαγή τέτοιου τύπου σε κάποιο άτομο που αγαπάτε, είναι λόγος να ανησυχήσετε.

ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ.

4. Αλλαγή στην όρεξη

Οι αλλαγές στην όρεξη για φαγητό είναι συνηθισμένες σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Τόσο η υπερβολική επιθυμία για φαγητό και η αύξηση βάρους όσο και η μειωμένη όρεξη και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδια της ψυχικής νόσου.

5. Αίσθημα νευρικότητας

Σε μερικούς ανθρώπους η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με αισθήματα όπως η ανυπομονησία, το άγχος και η ανησυχία. Επίσης, ένα άλλο σχετικό σύμπτωμα είναι το πρόβλημα συγκέντρωσης.

ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΝΟΧΗΣ Ή Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ» ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

6. Αισθήματα ενοχής

Το διαρκές αίσθημα ενοχής ή η αίσθηση ότι «δεν αξίζεις» είναι επίσης συμπτώματα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ενοχές επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή ακόμα και επειδή έχουν κατάθλιψη.

7. Η κατάθλιψη «μιλάει» και στο σώμα

Η ψυχική νόσος μπορεί να αρχίσει να εκδηλώνεται και με σωματικά συμπτώματα (μην ξεχνάς ότι τα συναισθήματα αποτυπώνονται και στο σώμα), όπως οι επίμονοι πονοκέφαλοι, τα πεπτικά προβλήματα ή ο ανεξήγητος πόνος.

8. Σκοτεινές σκέψεις

Τέλος, ένα άτομο που έχει σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται σκοτεινά ζητήματα όπως ο θάνατος. Αν ανησυχείτε για έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, φροντίστε να είστε σε επαγρύπνηση για τέτοιου είδους σκέψεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.