iStock

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ

Υπάρχει ένα μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις πριν ακόμα σηκωθείς από το κρεβάτι για να εξασφαλίσεις πως η μέρα που ξεκινά θα είναι καλύτερη.

Θα περιμένεις σίγουρα να σου πω να κάνεις ένα δροσερό, αρωματικό ντους ή γυμναστική, ή να φας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό (π.χ. overnight oats), όμως η απόφαση να κάνεις πιο χαρούμενη τη μέρα σου στην πραγματικότητα κρύβεται μέσα σου. Στην ψυχική σου κατάσταση, την οποία σε μεγάλο βαθμό μπορείς να επηρεάσεις.

Και για να μη μιλώ με γρίφους: Όταν η καθηγήτρια ψυχιατρικής Δρ Elissa Epel ρωτήθηκε πρόσφατα τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία, η πρότασή της ήταν σαφής και άμεσα αποτελεσματική: Ξύπνα και προσανατολίσου στη χαρά της ημέρας σου.

Η παρότρυνση της Epel δεν απέχει πολύ από τη συμβουλή που έχει δώσει στο OW η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια, Γεωργία Μπαλτά: «Σε μια εποχή που μας κυνηγάει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις μάς κατακλύζουν, υπάρχει ένα πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε. Πρέπει να θέλουμε να νιώθουμε καλά». Η Epel, όμως, προτείνει την απόφαση αυτή να την παίρνουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξυπνάμε: «Μπορείς να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι υπάρχει χαρά στη μέρα σου και ότι είναι προς όφελός σου να είσαι ανοιχτ@ για να τη δεις και να τη νιώσεις. Στη συνέχεια, κάνε κάτι που θα αυξήσει τη θετική σου διάθεση και προοπτική για τη μέρα που ξεκινά».

Μία αλλαγή στην πρωινή ρουτίνα σου θα κάνει πιο χαρούμενη τη μέρα σου
iStock

Πώς θα κάνω πιο χαρούμενη τη μέρα μου

Όπως λέει η Epel, τα πρωινά είναι μια ιερή στιγμή της ημέρας, κατά την οποία μπορούμε με συγκεκριμένες πρακτικές να αλλάξουμε τη διάθεσή μας, τη βιολογία μας, ακόμα και την τροχιά της ημέρας μας. Οι πρακτικές που προτείνει η Epel είναι οι παρακάτω:

  1. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και νιώσε καλά μέσα στο σώμα σου. Έχεις μπροστά σου μία νέα ημέρα.
  2. Σκέψου κάτι για το οποίο ανυπομονείς ή κάτι που σε κάνει να νιώθεις ευγνωμοσύνη τη δεδομένη στιγμή.
  3. Κινήσου. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για λίγη χαλαρωτική γιόγκα με μουσική που ανεβάζει τη διάθεση.

Η ίδια αποκαλύπτει πως πριν σηκωθεί από το κρεβάτι μένει για μερικά λεπτά καθιστή και παίρνει βαθιές «ενσυνείδητες» αναπνοές, που τη χαλαρώνουν και της «καθαρίζουν» το μυαλό. Έπειτα, σκέφτεται κάτι για το οποίο ανυπομονεί μέσα στη μέρα ή κάτι για το οποίο νιώθει ευγνωμοσύνη, ενώ στο τέλος δίνει και παίρνει αγάπη, αγκαλιάζοντας τον σκύλο της ή ένα μέλος της οικογένειάς της. Με τον τρόπο αυτό, λέει, «νιώθεις ότι υπάρχεις, ότι η ζωή σου έχει κάποιο νόημα».

Εγώ θα σου θυμίσω και την πρωινή ρουτίνα της Νάντιας Κοντογεώργη που, όπως είχε αποκαλύψει στο OW, περιλαμβάνει μερικά λεπτά διαλογισμού. Αυτό, είχε πει, «είναι ένα εργαλείο που με βοηθάει πάρα πολύ και μου έχει φέρει απίστευτα θετικά αποτελέσματα στη ζωή μου».

Μία αλλαγή στην πρωινή ρουτίνα σου θα κάνει πιο χαρούμενη τη μέρα σου
iStock

Τι θα κερδίσεις πραγματικά κάνοντας αυτή την αλλαγή στην πρωινή ρουτίνα σου

Το να έχεις καλή διάθεση στην αρχή ή το τέλος της ημέρας σου δημιουργεί μια θετική κατάσταση για το μυαλό και το σώμα. Επικεντρώνεσαι στα καλά και αποφεύγεις το στρες και τον εκνευρισμό. Η καλή αυτή ψυχική κατάσταση έχει επίδραση και στην υγεία σου, αφού, όπως λέει η Epel, διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης και υψηλά τα επίπεδα μιτοχονδριακής δραστηριότητας και τελομεράσης, του «ενζύμου κατά της γήρανσης».

Εξηγούμαι: Τα μιτοχόνδρια είναι κάτι σαν μπαταρίες για τα κύτταρά μας. Δημιουργούν τη λεγόμενη τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία τροφοδοτεί όλη τη βασική κυτταρική μας δραστηριότητα. Το άγχος, όμως, καταναλώνει πολλή ATP και έτσι μπορεί εύκολα να εξαντλήσει την ενέργειά μας. Όσο μεγαλώνουμε, τα μιτοχόνδρια γίνονται όλο και πιο αδύναμα, οπότε το άγχος μπορεί πραγματικά να μας εξαντλήσει. Δεν είναι τυχαίο, όπως έχει βρεθεί, ότι ο μέσος γονιός έχει χειρότερης ποιότητας μιτοχόνδρια από τον μη-γονέα. Η θετική διάθεση, όμως, βάζει μια ασπίδα προστασίας γύρω τους και μας προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Στον αντίποδα, αν ξεκινάς τη μέρα σου κοιτάζοντας το κινητό ή τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου, ο καρδιακός παλμός σου αυξάνεται και η αδρεναλίνη σου εκτινάσσεται απότομα, καταβάλλοντάς σε από πολύ νωρίς. «Κι όμως, είναι τόσο απλό να τα αποφύγεις όλα αυτά, να κάτσεις στο κρεβάτι και να αφιερώσεις μερικά λεπτά επαναπροσδιορίζοντας όσα καλά έχει να σου φέρει αυτή η μέρα», καταλήγει η ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.