iStock

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Δεν είναι όλες οι απολαύσεις ένοχες. Έρευνες δείχνουν πως το μασάζ, πέρα από ευεξία, μπορεί να σου προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τις μεγαλύτερες απολαύσεις μας με (κατα)χρήσεις επιβλαβείς ή/και απαγορευμένες. Μας κόβει ο γιατρός το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα τηγανητά και τα βάφουμε μαύρα, λες και στερούμαστε τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής. Κι όμως, αν στραφούμε στον εύφορο κόσμο του wellness θα ανακαλύψουμε απολαύσεις που όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τη μακροζωία μας. Μία από αυτές αποδεικνύεται πως είναι το μασάζ.

Το μασάζ είναι γνωστό ως μια θεραπευτική πρακτική με ευεργετικά οφέλη που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε για τη βραχυπρόθεσμη αξία τους. Κι όμως, αξιοσημείωτος όγκος ερευνών αποδεικνύει ότι η ανακουφιστική αυτή μέθοδος μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και τη δυνατότητα μακροζωία μας. Αρκεί να το κάνουμε τρόπο ζωής.

Μασάζ για χαλάρωση, ευεξία και μακροζωία

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τα τελευταία χρόνια πως πέρα από ηρεμία και χαλάρωση, το μασάζ μπορεί να έχει ακόμα πιο σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Έρευνα του 2016, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε εκτενής ανασκόπηση σε προηγούμενα ευρήματα, έδειξε πως το μασάζ αποτελεί μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία που βελτιώνει την ευεξία των ηλικιωμένων. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που απολαμβάνουν συστηματικά τέτοιες συνεδρίες αυξάνουν τόσο την ποιότητα ζωής τους, που αυτό μπορεί να συμβάλει και στη μακροζωία τους.

Η απόλαυση που υπόσχεται μακροζωία
iStock

Άλλη μελέτη, του 2022, απέδειξε πως το σουηδικό μασάζ μπορεί να κάνει θαύματα στα άτομα που υποφέρουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως η πρακτική αυτή επηρεάζει θετικά διάφορους σωματικούς παράγοντες που συνδέονται με το γήρας. Ένας από αυτούς είναι τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία συνδέονται με το στρες, γνωστό για την αρνητική του επίδραση στην υγεία. Η μελέτη του 2016 που αναφέρθηκε δείχνει ότι η αυξημένη μακροζωία συνδέεται άμεσα με την καλύτερη διαχείριση του στρες. Την ίδια ώρα, άλλες μελέτες αποδεικνύουν πως το μασάζ βελτιώνει την κινητικότητα και την ελαστικότητα σε διάφορους συνδέσμους του σώματος, έτσι το άτομο έχει περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα. Η αξία της κίνησης είναι καθοριστική στη ζωτικότητα των ηλικιωμένων.

Τέλος, κλινικές μελέτες δείχνουν πως οι θεραπείες με μασάζ μπορεί να έχουν μακρόχρονα οφέλη στην αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.

Μην ξεχνάς το πρόσωπο

Έχει αποδειχθεί πως το μασάζ, όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες περιποίησης, μπορεί συμβάλει σε πιο νεανική όψη του δέρματος. Ιδιαίτερα στο πρόσωπο, το μασάζ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην ελαστικότητα της επιδερμίδας και μειώνοντας τις ρυτίδες.

μασάζ
Pexels Cottonbro Studio

Πώς θα βάλεις το μασάζ στη ζωή σου

Ακόμα κι αν το μασάζ δεν έχει καθιερωθεί στην ελληνική κουλτούρα, οι επιστημονικές ενδείξεις αρκούν για να μας πείσουν ότι αξίζει να γίνει μέρος της ρουτίνας αυτοφροντίδας μας. Όπως έχουμε καθιερώσει τη σωματική άσκηση, το ημερήσιο περπάτημα, τις επισκέψεις σε δερματολόγο, τις τακτικές μας εξετάσεις, έτσι μπορούμε να βάλουμε και τις μονόωρες συνεδρίες μασάζ, ιδανικά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί. Κι αν ο χρόνος αυτός δεν περισσεύει, συμπληρώνουν, είναι προτιμότερο να μειώσουμε τον χρόνο ανά συνεδρία και όχι τη συχνότητα των ραντεβού.

Όσο για το υψηλό κόστος της απόλαυσης αυτής, το οποίο μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ίσως μετριάζεται κάπως με μία καρέκλα μασάζ, μία ειδική συσκευή, ή έστω ζητώντας να σου κάνει μασάζ ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Θέλεις να απολαύσεις ακόμα περισσότερα οφέλη από το μασάζ σου;

  1. Συνδύασέ το με αιθέρια έλαια που αξιοποιεί η αρωματοθεραπεία, τα οποία μπορούν πραγματικά να εκτινάξουν την ευεξία σου.
  2. Αναζήτησε μασέρ που να ειδικεύεται και στο ρέικι, μια εναλλακτική θεραπεία που υπόσχεται αντιμετώπιση του στρες αλλά και των πόνων.
  3. Κάνε αλλαγές στη διατροφή σου, επιλέγοντας να καταναλώνεις τροφές που έχουν βρεθεί να μειώνουν το στρες. Έτσι, θα συμβάλλεις στην ευεξία σου τόσο σωματικά όσο και βιοχημικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.