iStock

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΣΙΑΤΣΟΥ

Από ευεξία και χαλάρωση μέχρι ήπιους μυϊκούς πόνους και ευσυγκινησία, η επόμενη μέρα μετά από μία συνεδρία Σιάτσου σού υπενθυμίζει ότι το σώμα σου και το πνεύμα σου «θεραπεύονται».

Τι κάνει κανείς όταν είναι διακοπές; Μα ό,τι θέλει, φυσικά. (Εντάξει, και ό,τι μπορεί). Τι ήθελα περισσότερο φέτος στις διακοπές μου; Τις δακτυλικές πιέσεις της ιαπωνικής μεθόδου Σιάτσου, που είχα δοκιμάσει μερικούς μήνες πριν σε χαμηλές θερμοκρασίες –και χαμηλό ηθικό– και είχα πειστεί ότι κάτι «έτρεχε» μέσα μου. Η πολυσυζητημένη «ενέργεια» ίσως;

Και μιας και στα μέρη που περνάω το καλοκαίρια μου ζει πλέον και μία δασκάλα yoga που έχει εκπαιδευτεί στο Σιάτσου, ξεβγάλθηκα ένα απομεσήμερο από τα αλάτια και την άμμο, φόρεσα ένα t-shirt και μια άνετη φόρμα –δεν κάνεις Σιάτσου γυμνός/η– και ξάπλωσα ακούγοντας μουσική από φλάουτο και άλλα παραδοσιακά εξ ανατολής πνευστά όργανα μαζί με ηχογραφημένους ήχους πουλιών και τρεχούμενων νερών. Περιττό το σκηνικό. Δεν ερχόμουν στρεσαρισμένη από το κέντρο της Αθήνας, αλλά «νωπή» από τις βουτιές μου στην παρακείμενη ακτή. Ήμουν έτσι κι αλλιώς χαλαρή. Ή αυτό πίστευα.

Το Σιάτσου «δουλεύει»

Ενώ εσύ κοιμάσαι, η συνεδρία της προηγούμενης μέρας δρα με έναν τρόπο που αν δεν είσαι μυημένος δύσκολα κατανοείς. Στην πράξη όμως τα νιώθεις. Τι εννοώ: Καθώς τα δάχτυλα του ανθρώπου με τον οποίο κάνεις αυτή τη συνεδρία βουλιάζουν στο σώμα σου –το Σιάτσου σας θυμίζω δεν αφορά σε μαλάξεις αλλά σε πιέσεις– ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης σε κατακλύζει. Κάπου-κάπου μικροενοχλήσεις σού θυμίζουν τα προβλήματα του σώματός σου.

«Έχεις πρόβλημα με τη μέση σου;», με ρωτάει η λιγνή και γραμμωμένη γυναίκα καθώς ασκεί το Σιάτσου στο σώμα μου. Γνέφω καταφατικά και μου λέει: «Ίσως νιώσεις ένα “τσίμπημα” αύριο στη μέση σου, μην ανησυχήσεις. Θα είναι ένας “καλός πόνος”». Δεν ξέρω αν ήταν αυθυποβολή αλλά πραγματικά την επόμενη μέρα ένιωσα για λίγα λεπτά μία ενόχληση στην περιοχή της μέσης. Και μετά… περδίκι.

Σιάτσου
iStock

«Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μυοσκελετικό, με το Σιάτσου βγαίνει στην επιφάνεια, “απλώνεται” και σιγά-σιγά υποχωρεί. Γι’ αυτό και ο θεραπευόμενος μπορεί να νιώσει κάποιες ήπιες ενοχλήσεις», εξηγεί η Αγγελική Δημούση, εκπαιδεύτρια γιόγκα που ασκεί και Σιάτσου. Η ειδικός εξηγεί ότι την επόμενη μέρα από μία συνεδρία Σιάτσου, κυρίαρχο αίσθημα είναι αυτό της ευεξίας και της χαλάρωσης. «Νιώθεις ότι έχεις πολλή ενέργεια, ότι η ενέργεια ρέει ελεύθερη στο σώμα σου», καταλήγει.

Μοιράζομαι την εμπειρία μου με φίλους και γνωστούς που έχουν αφεθεί στα χέρια ειδικών οι οποίοι ασκούν τη μέθοδο δακτυλικών πιέσεων, την οποία μάλιστα οι Ιάπωνες εμπιστεύονται εδώ και έναν αιώνα. Το πιο παράδοξο που άκουσα είναι το «κλάμα της επόμενης μέρας». Σαρανταπεντάχρονη και αρκετά βασανισμένη συναισθηματικά πρώην συνάδελφος, ισχυρίζεται ότι κάθε φορά που κάνει Σιάτσου περιμένει την ευσυγκινησία της επόμενης μέρας, μία έκρηξη δακρύων, που όπως λέει δρα ανακουφιστικά και απελευθερωτικά.

«Με το Σιάτσου ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας, με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Οπότε δεν είναι παράδοξο ένας άνθρωπος να παρουσιάσει σημεία από τον συναισθηματικό του κόσμο μετά από μία συνεδρία. Αυτό συμβαίνει όταν το «συναισθηματικό σώμα» είναι πολύ φορτωμένο και μετά το μασάζ αποσυμπιέζεται. Ίσως γι’ αυτό και η γυναίκα που ανέφερες να νιώθει ιδιαίτερα ευσυγκίνητη την επόμενη μέρα μετά το μασάζ», μου εξηγεί η ειδικός.

Ευχαριστούμε την Αγγελική Δημούση, εκπαιδεύτρια yoga, δασκάλα διαλογισμού και ειδική στο μασάζ Σιάτσου και το Τάι μασάζ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.