Freepik

Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Ήξερες ότι η άσκηση με παρέα μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπίσει τη σωματική αδράνεια αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης; Ιδιαίτερα σημαντικό φαίνεται ότι είναι αυτό το στοιχείο για τους ηλικιωμένους.

«Βαριέμαι να πηγαίνω για τρέξιμο μόνη μου, προτιμώ να πηγαίνω με την κολλητή μου», μου έχει πει καλή φίλη που αθλείται τακτικά. Αντίστοιχα, άλλη φίλη ψάχνει άτομο για να τη συνοδεύσει στο πρώτο μάθημα pilates ή έστω να κάνουν μαζί μια εγγραφή στο γυμναστήριο.

Με τα social media, το διαδίκτυο και τη γλώσσα των νέων να δημιουργεί τους δικούς της όρους, αυτή η τάση απέκτησε και δικό της όνομα: «gym buddy», «workout buddy» ή «workout partner». Όποια φράση και να χρησιμοποιήσεις, οι μυημένοι θα καταλάβουν τι εννοείς: εκείνο τον φίλο ή εκείνη τη φίλη που κάνετε μαζί γυμναστική, δίνοντας κίνητρο ο ένας στον άλλον για να συνεχίσετε. «Workout partner» είναι επίσης εκείνος που σε ενθαρρύνει να μην παρατήσεις τη γυμναστική, ο φίλος που σε κρατάει στον «ίσιο» (αθλητικό) δρόμο.

Το να κάνεις γυμναστική με ένα άλλο άτομο μπορεί να ονομαστεί και «social exercise», δηλαδή «κοινωνική άσκηση» και φαίνεται ότι έχει πολλά οφέλη. Μάλιστα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι βοηθάει ακόμα και τον εγκέφαλο!

Άσκηση με παρέα για πιο υγιή εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνες, αυτού του είδους η συνήθεια έχει οφέλη ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών που ασκούνται με άλλους είναι πιο δραστήριοι σωματικά, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο λειτουργικής αναπηρίας και υποφέρουν από λιγότερες πτώσεις.

Μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 4.358 ηλικιωμένοι ενήλικες στην Ιαπωνία, διαπίστωσε σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση με παρέα και τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες της έρευνας που γυμνάζονταν με άλλους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης συγκριτικά με εκείνους που γυμνάζονταν μόνοι τους ή καθόλου.

Συνολικά, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Gerontology and Geriatrics, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που ασκούνταν μόνοι τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση, κατά περίπου 22%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου. Όταν όμως συνυπολογίστηκε και το κοινωνικό στοιχείο, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 34% σε σύγκριση και πάλι με την καθόλου άσκηση.

άσκηση
iStock

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε, επίσης, ένα εργαλείο πρόβλεψης με βάση τα ευρήματά της, προκειμένου να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της κοινωνικής άσκησης σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης. Το εργαλείο έδειξε ότι εάν όλοι οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν με άλλα άτομα, δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, η συχνότητα εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης θα μειωνόταν κατά 29,2%, ενώ αν ασκούνταν μόνοι τους το όφελος θα ήταν μόνο 15,1%.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ουσιαστικά ότι η τακτική κοινωνική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στην γνωστική εξασθένιση. Εκτός αυτού, η ομαδική άσκηση ή η προπόνηση με έναν φίλο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της συνέπειας, των κινήτρων αλλά και της απόλαυσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.