iStock

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να προσθέσουμε σε αυτήν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς θα βοηθήσει.

«Σκέφτομαι τον Thoreau που είχε γράψει “έκανα μια βόλτα στο δάσος και βγήκα ψηλότερος από τα δέντρα” και συνειδητοποιώ πως κάπως έτσι νιώθω κι εγώ τώρα. Ανηφορίζω το ίδιο αργά που κατέβηκα, ακούω τα πουλιά γύρω μου, μυρίζω το δενδρολίβανο μπροστά μου. Προσπερνάω το πέτρινο εγκαταλελειμμένο σπίτι που στον καλυμμένο από τον κισσό τοίχο του διακρίνεται η πινακίδα “Οδός Ελευθερίας”». Έτσι περιγράφει η ψυχολόγος Δήμητρα Διδαγγέλου την επαφή της με τη φύση.

«Η φύση πρέπει να είναι ο τέταρτος πυλώνας της υγείας, είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή, την άσκηση και τον καλό ύπνο, για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής», έχει δηλώσει η γιατρός Melissa Lem, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας PaRx, του πρώτου εθνικού προγράμματος του Καναδά για τη συνταγογράφηση της φύσης.

Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι 1 με 2 ώρες επαφής με τα δέντρα, τα πουλιά, τα ρυάκια βελτιώνουν τη υγεία και ευεξία μας, διεπιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Drexel εστίασε στο πώς η σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο προάγει την ισορροπημένη διατροφή.

Η επαφή με τη φύση και η διατροφή μας

«Η σύνδεσή μας με τη φύση έχει συσχετιστεί θετικά με τη γνωστική, ψυχολογική και σωματική υγεία, και με την διαχείριση των προϊόντων και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και στις διατροφικές συνήθειες. Βρήκαμε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σύνδεσης με τη φύση ήταν πιθανότερο να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», δήλωσε η Brandy-Joe Milliron, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Κολέγιο Επαγγελμάτων Νοσηλευτικής και Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης.

Η επαφή με τη φύση επηρεάζει την διατροφή μας
iStock

Πάνω από 300 ενήλικες από την περιοχή της Φιλαδέλφειας συμμετείχαν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health Promotion. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη σύνδεσή τους με τη φύση, καθώς και των τροφών και ποτών που είχαν καταναλώσει την προηγούμενη μέρα.

Η Milliron υποστηρίζει ότι η μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την προαγωγή της υγείας. «Πρώτον, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη φύση μπορεί να βελτιώσουν τη σχέση μας μαζί της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ενδεχομένως τη διατροφική μας πρόσληψη. Δεύτερον, ο συνδυασμός των διατροφικών παρεμβάσεων με δραστηριότητες στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες βελτιώσεις στη ποιότητα διατροφής».

«Μελλοντικά η έρευνα πρέπει να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους διαφορετικές κοινότητες βιώνουν και εκτιμούν τη φύση. Πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος που διαφορετικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η φυλή, η ιστορία, η κοινωνική συνοχή, επηρεάζουν τη σχέση κάθε κοινότητας με τη φύση και τη διατροφική πρόσληψη», δήλωσε ο Dane Ward, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών και ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.