Unsplash Sandie Clarke

Η ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

Οι ερασιτέχνες κηπουροί είναι οι πιο ευτυχισμένοι φίλοι μας. Όλοι το ξέρουν αυτό. Τώρα μάθαμε και το γιατί. Επειδή η κηπουρική φτιάχνει και τεκμηριωμένα τη διάθεση! 

Στα θετικά που μας άφησαν τα 2 χρόνια αλλεπάλληλων lockdown είναι και τα γεμάτα γλάστρες μπαλκόνια. Τα φυτώρια ξεπούλησαν και οι κλεισμένοι στα σπίτια κάτοικοι των πόλεων το έριξαν στην κηπουρική. Ο ελεύθερος χρόνος που έλειπε, βρέθηκε. Ή μήπως το στρες βρήκε διέξοδο στο φύτεμα;

Αν ρωτήσεις έναν μανιώδη κηπουρό, όπως τον φίλο μου τον Στάθη, θα σου πει ότι είναι αδύνατο να ζήσει χωρίς τον κήπο του. Η ενασχόληση με το φύτεμα, το σκάλισμα και το πότισμα τον κάνει χαρούμενο, καθώς διώχνει το στρες και τον φέρνει σε επαφή με τη φύση. «Τα χέρια κουράζονται, αλλά το μυαλό ξεκουράζεται», λέει. Πράγματι, η χειρωνακτική εργασία απαιτεί συγκέντρωση και η συγκέντρωση αποσυμπιέζει. Περίπου σαν μάθημα διαλογισμού είναι και η κηπουρική! 

Γιατί η κηπουρική μειώνει το στρες

«Η χειρωνακτική δημιουργία λειτουργεί ανακουφιστικά, καθώς ικανοποιείται άμεσα η ανάγκη του ατόμου να διοχετεύσει τα συναισθήματά του», σχολιάζει η Χριστιάνα Γερμανού, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια MSc. «Η έκφραση αυτή αρχικά δεν είναι συνειδητή. Η ανακούφιση όμως γίνεται άμεσα αισθητή. Η χειρωνακτική δημιουργία βοηθάει σε θέματα όπως το άγχος και η πίεση. Όταν μας κατακλύζει αυτό που νιώθουμε, έχουμε ανάγκη να κινηθούμε».

Κηπουρική
Unsplash Kelly Sikkema

»Κυριολεκτικά, στην περίπτωση του άγχους, επειδή ανάγεται στην πρωτόγονη αντίδραση του μηχανισμού fight or flight (βρίσκομαι υπό απειλή και χρειάζεται να αποφασίσω είτε να πολεμήσω, είτε να τρέξω για να σωθώ), το σώμα μπαίνει σε διαδικασία εγρήγορσης. Γι’ αυτό αισθανόμαστε ανήσυχοι, ότι δεν μας χωράει ο τόπος. Το να δώσω στον εαυτό μου κάτι να δημιουργήσει είναι μια εποικοδομητική διέξοδος. Ικανοποιεί την ανάγκη για ξέσπασμα, ενώ σιγά σιγά συνειδητοποιώ ότι αυτή η διέξοδος θα μπορούσε να γίνει ένα όπλο στη φαρέτρα μου κατά του στρες», εξηγεί.

Το βακτήριο της χαράς εντοπίστηκε στην κηπουρική

Πλέον, υπάρχει και μια πιο «απτή» εξήγηση για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες της κηπουρικής. Ένα βακτήριο με το όνομα Mycobacterium vaccae απομονώθηκε και μελετήθηκε από τους ερευνητές. Βρέθηκε ότι έχει ανάλογα αποτελέσματα στους νευρώνες με τις αντικαταθλιπτικές ουσίες που περιέχουν φάρμακα σαν το Prozac.

Παρατηρήθηκε ότι η έκθεση στο Mycobacterium vaccae διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Αυτές οι ουσίες έχουν αντικαταθλιπτική δράση και μας κάνουν πιο χαρούμενους και δραστήριους.  Περνάνε στον οργανισμό μέσω της ενασχόλησης με την κηπουρική, ή ακόμη και λερώνοντας τα χέρια μας παίζοντας με το χώμα, και δεν έχουν καμία παρενέργεια.

Κηπουρική
Unsplash Neonbrand

Λερωθείτε, κάνει καλό!

Ο Dr Christopher Lowry, Νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και ένας από τους επικεφαλής της σχετικής μελέτης ανέφερε: «Αυτό που εικάζουμε είναι ότι τα βακτήρια ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία απελευθερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες. Στη συνέχεια, αυτές δρουν ως υποδοχείς για τα αισθητήρια νεύρα, ώστε να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους».

Έρευνες έχουν καταδείξει, επίσης, τη θεραπευτική δύναμη του «χειροπιαστού» αυτού βακτηρίου ακόμη και σε ασθενείς με καρκίνο.

Φυσικά, δεν αρκεί λίγο παιχνίδι στο χώμα. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες συστηματικής ενασχόλησης με τον κήπο, το χωράφι ή τις γλάστρες μας. Η ενασχόληση με την κηπουρική πρέπει να γίνει κάτι σαν τρόπος ζωής.

Αν, λοιπόν, έχετε ακούσει όσους ασχολούνται με τον κήπο τους να τον περιγράφουν ως το βασίλειό τους, τώρα ξέρετε ότι υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για την ευτυχία τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.