iStock

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΝ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΛΗ ΜΕΡΑ

Αν η εργασία σου απαιτεί να κάθεσαι σε ένα γραφείο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αυτή η άσκηση διάτασης θα σε ανακουφίσει τρομερά.

Αν η εργασία σου απαιτεί να κάθεσαι σε ένα γραφείο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, το πιθανότερο είναι ότι πολύ συχνά νιώθεις έντονες ενοχλήσεις και πόνους στη μέση, την πλάτη και τους γλουτούς. Χρειάζεται τότε να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα γυμναστικής σου ορισμένες ασκήσεις, και συγκεκριμένα διατάσεις, που προσφέρουν τη μέγιστη ανακούφιση.

Η κυριότερη εξ αυτών, σύμφωνα με την πιστοποιημένη personal trainer Stephanie Mansour, είναι η θέση «Περιστέρι», η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να διατείνεις αποτελεσματικά τους μυς των ισχίων.

Ο λόγος για μία άσκηση που συναντάται στη γιόγκα, αλλά ενσωματώνεται και σε άλλες μεθόδους γυμναστικής με mat. Εξάλλου, πρόκειται για μία θέση που δίνει την δυνατότητα στο σώμα να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από την ένταση και το στρες. Έτσι, όχι μόνο την ελαστικότητά σας θα ενισχύει, αλλά θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος.

Τα οφέλη της άσκησης αυτής

Αν πραγματοποιηθεί σωστά, η θέση «Περιστέρι» βελτιώνει τη στάση σώματος, τη διάθεση, το άγχος, την ισορροπία και την ελαστικότητα. Στοχεύει σε μυς που συχνά παραμελούμε: τους καμπτήρες του ισχίου και τους έσω γλουτιαίους μυς. Η άσκηση αυτή ανοίγει τους γοφούς, μειώνοντας τον κίνδυνο του πόνου ή του τραυματισμού – οι σφιγμένοι γοφοί, να ξέρεις, μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο χαμηλά στη μέση. Η καλύτερη ελαστικότητα, λοιπόν, που θα έχεις κάνοντας συστηματικά αυτή την άσκηση θα σε βοηθήσει σε όλες τις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Η μοναδική άσκηση που χρειάζεσαι αν κάθεσαι σε ένα γραφείο όλη μέρα
iStock

– Τι να προσέξεις

Σύμφωνα με τη Mansour, «πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι πού να τοποθετήσουν το πίσω πόδι τους κατά τη διάρκεια αυτής της διάτασης. Έτσι, αντί να το κρατούν σε ευθεία πίσω τους, το στρίβουν κάπως σε μια άβολη θέση. Κρατήστε το στην ευθεία για να κάνετε τη θέση πιο αναπαυτική και τη διάταση βαθύτερη».

Επίσης, λέει η ίδια, τα οπίσθια πρέπει να μένουν ευθεία σε μία θέση, χωρίς να γέρνετε προς κάποια πλευρά. Για να το πετύχετε αυτό:

  • Κρατήστε το πίσω πόδι τεντωμένο σε ευθεία με το πάνω μέρος του ποδιού να ακουμπά στο mat.
  • Κρατήστε τους γοφούς τετραγωνισμένους, χωρίς να ρίχνετε βάρος σε κάποια μεριά του σώματος.
  • Αν χρειάζεται πάρτε ένα τουβλάκι ή διπλώστε μια πετσέτα και βάλτε την κάτω από τον γλουτό του διπλωμένου ποδιού, για να βρεθούν σε ευθυγραμμισμένη θέση οι γοφοί σας.

Πώς θα κάνετε την άσκηση σωστά

Για να πραγματοποιήσετε την άσκηση σωστά, απλώστε το mat σας και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ξεκινήστε σε μία στάση σκύλου με το κεφάλι κάτω (δείτε εδώ τη στάση «κάτω σκύλος»). Φέρτε το δεξί πόδι μπροστά, προς το δεξί σας χέρι και ακουμπήστε το στο mat, ενώ ο δεξιός σας αστράγαλος πλησιάζει στο αριστερό χέρι (όσο κοντά νιώθετε άνετα) και ακουμπά στο mat. Ιδανικά, η δεξιά σας κνήμη θα πρέπει να είναι παράλληλη με το μπροστινό μέρος του στρώματος.
  2. Χαμηλώστε τους γοφούς προς το πάτωμα, έτσι ώστε να ακουμπούν πάνω στο δεξί σας πόδι. Ισιώσε το αριστερό πόδι πίσω σας.
  3. Κρατήστε τους γοφούς σε τετράγωνη θέση και ισορροπήστε το βάρος σας πιέζοντας τα χέρια σας κάτω, στο mat.
  4. Αν για εσάς η στάση αυτή είναι αρκετή, μείνετε και αναπνέετε. Αν θέλετε βαθύτερη διάταση, λυγίστε τον κορμό στους γοφούς, φέρνοντας το πάνω μέρος του σώματός σας χαμηλά προς το mat ώστε να φτάσει στο λυγισμένο, αριστερό σας πόδι. Κάντε flex στο δεξί σας πόδι. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 60 δευτερόλεπτα. Αναπνέετε αργά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.