iStock

ΟΡΘΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ VS ΚΛΑΣΙΚΟ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Τα όρθια γραφεία, ή αλλιώς stand, μπορούν να μειώσουν τις ώρες που ένας εργαζόμενος κάθεται στην καθημερινότητά του. Αρκεί, όμως, αυτό για να αντικαταστήσουμε το παλιό, κλασικό, αγαπημένο μας γραφείο;

Αν με ρωτούσε κανείς σε ποιο είδος ανθρώπου ανήκω, θα έλεγα σε αυτό που περνάει περίπου 8 με 10 ώρες καθημερινά καθισμένο μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αν και η σύσταση του γιατρού μου είναι τα τακτικά διαλείμματα για ολιγόλεπτο περπάτημα, μπορεί να περάσουν 3-4 ώρες χωρίς να έχω σηκωθεί από την καρέκλα μου.

Η καθιστική ζωή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Όπως εγώ, πολλοί άνθρωποι περνάνε άπειρες ώρες μπροστά από μια οθόνη, έχοντας την ίδια (κακή συνήθως) στάση σώματος και συχνά ξεχνώντας να σηκωθούν για να κάνουν τα διαλείμματα που πρέπει.

Τα στοιχεία λένε ότι πολλοί εργαζόμενοι σε γραφεία υποφέρουν από πόνους στο σώμα, είτε από την ακινησία είτε από τη λάθος στάση σώματος (μάθε ποια είναι η σωστή). Οι έρευνες δείχνουν ότι η οσφυαλγία είναι συχνή μεταξύ των εργαζομένων σε γραφεία. Ιδιαίτερα συχνά είναι και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε γραφεία εμφανίζει συμπτώματα στη σπονδυλική στήλη.

όρθια γραφεία
iStock

Όρθιο stand αντί για κλασικό γραφείο

Η ιδέα ενός όρθιου γραφείου αντί για το κλασικό καθιστό είναι γνωστή αλλά όχι τόσο συνηθισμένη. Όταν πρωτοδιάβασα ότι θα μπορούσε κάποιος να αντικαταστήσει το κλασικό γραφείο του με ένα όρθιο stand, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι αυτό θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Εξάλλου, ο γιατρός μού είχε πει ότι χρειάζονται «μικρά διαλείμματα» για λίγη κίνηση, και όχι ορθοστασία.

Αν και δεν έχω δουλέψει ποτέ σε ένα όρθιο γραφείο ή αλλιώς stand, ψυχανεμίζομαι ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που ίσως να βόλευαν τον πονεμένο από τη στάση της καρέκλας εργαζόμενο.

Τα υπέρ

  • Γλιτώνεις από την κακή στάση σώματος που έχεις στην καρέκλα και κατά συνέπεια από τους πόνους στη μέση, την πλάτη και τα γόνατα. Αναφέρω τα γόνατα γιατί το να καθόμαστε σταυροπόδι για πολύ ώρα μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα στη μέση.
  • Εγρήγορση και περισσότερη ενέργεια: Σε ένα όρθιο γραφείο είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι σε εγρήγορση, ενώ πολύ πιο δύσκολο να νυστάξεις. Με άλλα λόγια, έχεις πλήρη επίγνωση του σώματός σου.

Τα κατά

  • Πόνος στα πόδια: Μπορεί να γλιτώσεις από τις οσφυαλγίες αλλά είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από πόνους στα πόδια. Η πολύωρη ορθοστασία κουράζει τους περισσότερους ανθρώπους και το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτεί άνετα παπούτσια.
  • Περισσότερη σωματική κούραση: Όσο κι αν γκρινιάζουμε ότι οι πολλές ώρες στην καρέκλα μας κουράζουν, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι πολλές ώρες ορθοστασίας καταπονούν ακόμη περισσότερο το σώμα.

όρθια γραφεία
iStock

Τι δείχνουν οι έρευνες

Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μεγάλη τυχαιοποιημένη δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο των παρεμβάσεων ορθοστασίας στο χώρο εργασίας. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν την τοποθέτηση γραφείων στα οποία οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είναι όρθιοι.

Παρόλο που οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οι παρεμβάσεις τους μείωσαν τον χρόνο που οι εργαζόμενοι περνούσαν καθιστοί σε διάστημα 12 μηνών, δεν διαπίστωσαν οφέλη για την υγεία, την ευημερία και την παραγωγικότητα των συμμετεχόντων. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην παρέμβαση για την ορθοστασία και πήραν τα όρθια γραφεία και των υπολοίπων που δεν τα πήραν.

Μήπως τελικά η λύση δεν είναι η ολοήμερη ορθοστασία, αλλά η ισορροπία στον τρόπο εργασίας; Τακτικά διαλείμματα για δημιουργικότητα και αποδοτικότητα, ασκήσεις για ξέπιασμα στο γραφείο, και κίνηση στην καθημερινότητά μας ίσως είναι ο συνδυασμός για μια ισορροπημένη ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.